2012. március 12., hétfő

Vincent will Meer – Vincent Wants to Sea – Vincent és a tenger

A film után a Kedvesem azt mondta: „Ez volt a legjobb film, amit megnéztünk.” :-)

Mondjuk, nekem lenne pár érvem más filmek mellett ;-) … de kétségkívül nagyon bejött nekem is. :thumbsup:

Egy határozottan szerethető road-movie – úgy látszik, mostanában divatba jött ez a műfaj, de legnagyobb meglepetésemre, mind az indiaiak (Zindagi Na Milegi Dobara), mind a kanadaiak (One Week), és mind a németek (Vincent will Meer) tudtak ebben egyedit, szerethetőt és emlékezetest alkotni. :respect:

A 27 éves Vincentet anyja halála után apja – aki mondhatni kevéssé törődő és együtt érző – egy intézetbe viszi, hogy Tourette-szindrómájával kezeljék.

Vincent összeismerkedik a kényszeres neurózisos Alex-szel, és az anorexiás Marie-val, majd közösen megszöknek, hogy Vincent elvihesse anyja hamvait az olaszországi San Vincentébe – ami ennek a különleges csapatnak természetesen különleges gondokat okoz. :-)

Alex: San Vincente there's 6 times in Spain, 9 times in Italy. What should I enter?
Vincent: In Italy, the sea!
Alex: What? I can not "sea" here.”

Mint ahogy az ilyen road-movie-knál általában, itt sem igazán „A Cél” a fontos, hanem „Az Út”… és az út során most is számtalan jópofa, és csodálatos pillanatnak lehetünk szemtanúi – miközben a trió kisebb-nagyobb összezördülései, és kibékülései, különleges pillanatai viszik előre a történetet.

Vincent: Cunt! You've got almost knocked over!
Alex: Cunt?
Marie: That was his Tourette's, you idiot!
Vincent: No, I'm so mean!”
:-)

Útjuk során néhány olyan gyönyörű helyen is áthaladnak, hogy szemem-szám eltátottam az ámulattól…



De ne feledkezzek meg arról, hogy a történetnek egy másik szála is van: Vincent apja és a trió közös doktornője a kis csapat után erednek, és az úton ők is változáson mennek keresztül – ami talán kicsit „egyértelmű”, de nekem, nekünk egyáltalán nem volt zavaró, vagy szájbarágós. Ők is kerültnek vicces és rázós helyzetekbe, és a nyársat nyelt, már-már az érzéketlenségig szigorú, az anyja haláláért Vincentet hibáztató apa is átgondolja az álláspontját…

Nagyon jó kis film volt szerintem is – érdemes a rá szánt időre. :thumsup:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése