2012. március 22., csütörtök

The River s01e08 - Final

Igen, a River a csúcson hagyta abba. :sör:


Oké, megmondom a frankót: nálam a 6. rész volt igazából a csúcs – szerintem mind a 7., mind a 8. epizód lejjebb adta annál…
…de akkor is azt mondom, hogy erejének teljében fejeződött be a sorozat. :respect:

Jobban belegondolva, nem is bánom, hogy vége: így nyolc, nagyon egyben lévő, gatyába rázott résszel, egy nagyon-nagyon kellemes emlék marad a sorozat. Amin úgy el lehet majd sóhajtozni, mint anno 1999-2000 tájékán, amikor Peter Benchley által fémjelzett Amazon című, szintén egy évadot – bár legalább 22 részt – megért sorozat kaszálása után… Remélem, emlékeztek még C. Thomas Howell doki karakterére és Gabriel Hogan feledhetetlen Falconer John-jára… :thumbsup:

Amazon-scénában az a sorozat tette oda utoljára magát… és nem hittem volna, hogy egy tucat év is el fog telni, amikor ez a rejtélyekkel, misztikummal és misztériummal teli, felfedezetlen csodavilág újra elcsábít egy forgatócsoportot. (Abba most ne menjünk bele, hogy a Rivert Hawaii-n forgattak… :-) A C. Thomas Howell-féle Amazont meg Ausztráliában… :-) Lényeg, hogy az illúzió tökéletes volt. :-) ).

Na, de lássuk, mi volt a River befejezésében…



A 7. rész végén lévő „agyonütős” befejezés természetesen új irányba sodorja a fellelkesedett Szabvány Csapatot…
…vagy… nem is annyira egyformán lelkes mindenki?

Hát nem. :-P

Bizony, bizony, a sima mosolyú felszín alatt forrnak az indulatok…és van, aki csak a lehetőségre vár, hogy lecsaphasson.

Nos, igen – ha Boiuna végre egy picit békén hagy, akkor legalább egymást öljük halomra: jó kis civilizált, emberi szokás szerint, ahogy illik. :-P

Persze, Jahel megint benne a főhókuszpókusz közepén… ám ott, ahol eddig ő volt a (semi)pro, most megjelent egy igazi nagypályás, aki olyan tudásbéli különbséggel bír misztikum terén, hogy mellette Jahel fogatlan, féleszű, vajákos öregasszonynak látszik. (Megvan mindenkinek Paulina Gaitan mellkép… akarom mondani arcképe? ;-) Akkor el tudjátok képzelni, hogy miféle tudáskülönbség hozta ki belőlem ezt a hasonlatot…. :-) )

…és beindul újra a harc Boiunával, és miközben néztem, egyre erőltetnem kellett azt a gondolatot, hogy: _nem menekülhetnek meg_. Hiszen erről szól az egész, mert: „This is the footage they left behind…”

Boiuna pedig alakot ölt, és beleüvölti a képünkbe a dühödt igazságot:

„You came to me, you sailed on my waters, to steal my secrets.
WE ARE AT WAR!!!”

Erre pedig csak egy régi magyar verssel lehet reagálni: „Szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik…”

…és ennek az egyszerű mondatnak a keserű igazsága ver visszhangot a film utolsó képkockájával… ami megkoronázta a sorozat egészét.:respect:


Szerintem egy rendkívül jó, igen kellemes sorozatélménnyel lehettünk gazdagabbak… és a River nélkül most újra szürkék lesznek a hétköznapok. :-(

Köszönöm, ABC, hogy elhoztátok a nappalimba... A Folyót. :sör: :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése