2012. március 5., hétfő

Den brysomme mannen – The Bothersome Man – A kiállhatatlan


A nyomasztó Pa negre után mintegy „törlési” vagy „felülírási” kísérletként rögtön toltam ezt a filmet… és ez egy jó döntés volt! :thumbsup:

Imádom az ilyen misztikus: „ez vajon álom, vagy valóság…? …és tulajdonképpen… mi ez a hely?... kik ezek az emberek?” jellegű filmeket, ahol a főhőssel karöltve mi magunk is agyalunk a különös szituáción… miközben a helyzet fonáksága számtalan szatirikus, fekete humorú jelenetre ad lehetőséget.

Andreasnak nevezett főhősünk egy busz egyedüli utasaként megérkezik a semmi közepére, ahol egy elhagyatott benzinkútnál kénytelen kiszállni – hogy miért, azt sem ő, sem mi nem értjük.
Ellenben az egyszemélyes fogadóbizottság kincstári lelkesedéssel, és látható rutinnal fogadja, majd hosszas autókázás után egy igencsak nagy városba érkeznek – ahol Andreast már lakás is várja, és másnap már munkába is léphet egy komoly cégnél, mint könyvelő…

Főhősünk zavartan sodródik az árral :-) mi meg vigyorgunk, mint a tejbetök…

…mondjuk, azért nem mindig: mivel speciel én vevő vagyok az abszurditásra, és a fekete humorra, ezért a metrós-jelenetnél harsányan röhögtem. :-)

De még mindig nem értjük, hogy mi ez a hely… csupán sejtjük, hogy valami nem százas benne… különösen a szótlan, szürke ruhás, suzukis :-) rendfenntartó és takarítóbrigád…



És ebben hamarosan meg is bizonyosodunk, amikor Andreas ráeszmél, hogy a város vonzáskörzetét nem tudja elhagyni… és összefut egy hozzá hasonlóan szintén… nem is hogy gyanakvó, de magát hasonlóképpen kényelmetlenül érző emberrel.

„Nothing tastes any good. I used to like hot chocolate. But it's not any good now. Nothing tastes anything. And hot chocolate's supposed to be nice. Dark and tasty. Just imagine the smell. It's not just hot chocolate. That was just an example. It doesn't taste any good. And it's all like that. Hot chocolate, pussy and burgers. Nothing has any taste.”

Andreas hazáig követi ezt a különös embert, de a zárt kapu előtt elakad… ezért aztán visszamegy, és megpróbál beilleszkedni a mintatársadalomba… de nem megy neki, és a kimondott szavak visszhangoznak a fejében.

„Nothing has any taste.”

Nem tudom, talán (biztos…? hogy) a Pa negre sötét nyomora is kellett ahhoz, hogy határozottan élvezzem ezt a filmet – de akkor és ott nagyon bejött. :sör:

Ezt azért merném ajánlani. :-) :thumbsup:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése