2012. március 6., kedd

Oorlogswinter – Winter in Wartime – Téli háború

Úgy látszik, a hollandok lassan küzdenek meg démonaikkal…

2006-ban a Zwartboek – Black Book – Fekete könyv, 2008-ban meg az Oorlogswinter – Winter in Wartime – Téli háború.

Mindkettő ugyanazt a témát, a II. világháborút, Hollandia náci megszállását, az ellenállók és a kollaboránsok világát eleveníti fel.

Úgy látszik, egy kis időnek el kellett telnie, míg a holland filmgyártás hozzá mert volna nyúlni a témához…

Mondjuk, nekem anno a Zwartboek sem volt az az „átütő döbbenet”, amitől egynehány filmes blog beájult az asztal alá: korrekt, jól felépített film volt – de nem valami teljesen újszerű és átütő, ami évekig emlékezetes marad.

Nos, az Oorlogswinter pedig jóval gyengébb annál – hiába promózzák úgy, hogy a Zwartboek producereitől.

A főszereplő kamasz Michiel egy nácikkal együttműködő apával, és egy ellenálló nagybácsival van megáldva, és sajnos a film vonalvezetése már a felütésnél olyan egyértelmű dramaturgiai szándékot mutat, amiből rögtön levettem, hogy hová fog kifutni a dolog… Kár, hogy nem voltak az alkotók kicsit bátrabbak, és hogy olyan kitaposott ösvényen mentek végig, amin már pár (század) forgatókönyvíró/rendező már végigmenetelt az hatvanegynimennyi évben. :-/

Az egyedüli különlegesség a speciális holland milliő lenne – megfejelve a téllel… de az nem képes olyan plusz lökést adni a filmnek, ami átlagon felül emelné.

Ha már a modern háborús filmekről beszélünk, akkor pozitív példaként meg kell említenem a 2010-es Brestskaya krepost – Fortress of War című orosz-belorusz filmet, ami fantasztikusan nyúlt a témához, és tudott döbbenetesen hatásos lenni. :respect:

A Brestskaya krepost mellett a holland háborús filmek valahogy olyan… nem elég erőteljesek, na.

Egyszer – mint _mindent_, ugye… – ezt is meg lehet nézni… de kérdés, hogy érdemes-e?!


És ha már így szóba hoztam: a Brestskaya krepost-ot viszont kifejezetten ajánlom. :thumbsup:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése