2012. március 26., hétfő

Rien à déclarer – Nothing to Declare – Finánc a pácban


Nah, megnyugodtam: azért Dany Boon még mindig oda tudja tenni magát… :-) :sör:

Mondjuk, a Micmacs hatására még nem vesztettem el a francia filmekbe vetett hitemet – de azért jó egy kicsit megerősödni. ;-)

Oké, Dany Boonnal pozitívan elfogult vagyok: önmagában az, ha meglátom egy filmben, már plusz pontokat ér – és ha még írta és rendezte is… az maga a Csúcs. :-) :respect:

És most remek játszótársat is kapott Benoît Poelvoorde személyében, és kettejük interakciói nagyszerű pillanatai voltak a filmnek.

1993. A nem kicsit frankofób belga vámtiszt, Ruben Vandevoorde (Benoît Poelvoorde) igazi patriotizmussal áll a belga-francia határon, és védelmezi a hazáját a „békaevők” rohamától.


És Ruben nagyon helyteleníti, ha a kollegái közül valaki nem veszi olyan komolyan a szolgálatot, mint ő maga…

„- Hands up, dirty bastard! On the ground, motherfucker!
- Don't shoot! …Ruben!
- You were sleeping on the job!
- Idiot! You scared me to death!
- Come with me... Come with me! What is this?
- The road.
- No, here! What is this?
- A yellow stripe.
- It's not just ’a yellow stripe.'! For this line, the great patriots history! With their tears and blood and lives they protected our country! This is not simply 'a yellow stripe.' With body, soul, and loyalty... with force and determination, brutal attacks have been repulsed. French people who were out on the harvest... houses were raped and women set on fire! No, reverse that... And right here, here, here they stopped! This insignificant place, yes  sanctified to the Belgian kingdom! So you see. This line is important.”
:-)

Esténként Léopolddal, a hétéves kisfiával közösen át-áthelyezgetik a határt jelző táblákat – mindezt hazafias öntudattól fűtve:


„- We've increased Belgiums size! That's genius, Dad.
- No, Leo. We taking back what's ours!”
:-)

És nem kicsit van feldúlva a hírtől, miszerint hamarosan „beköszönt” az Európai Unió, és ez a határon álló vámosok korszakának végét jelenti…

Közben a barátságos francia vámtiszt Mathias Ducatel (Dany Boon) egyrészt folyamatosan próbálja tompítani a helyi vámosok között (főként Ruben miatt) lángoló belga-francia ellentétet; másrészt egész álló nap gyomorideggel küzd, ugyanis szerelmi viszonyt folytat Ruben nagyon csinos nővérével, Louise-szel. És mivel Ruben és Louise apja szintén keményen nacionalista és frankofób, így Mathias esélyei, hogy bekerüljön a családba… hááát… legalábbis alacsonynak mondhatóak. :-)

Ráadásul, egy drogdíler miatt még konfrontációba is kerül Rubennel – akivel pedig pont, hogy barátkozni és közeledni szeretne… :-)


 „- Go away or I'll arrest you.
- On what grounds?
- You've come across the border with drugs!
- Stupid shithead...”
:-)

Ruben napi konfrontálódásai már saját vezetőinek is az agyára mennek, ezért és a vámosok új fajta munkavégzésének tesztelésére, egy közös belga-francia „akciócsoportot” hoznak létre – amibe a belgák Rubent kötelezően delegálják… míg Mathias közeledési kísérletként önként jelentkezik. :-)

…és ahogy közösen állnak az eldugott mellékutakon felállított ellenőrző ponton, az önmagában fantasztikus humorforrás. :-)


Közös kalandok, súrlódások és összecsiszolódások során jutunk el ahhoz a jelenethez, amikor felcsendül az „I Belive I Can Fly” című szám… amit az ember nem tud fülig érő vigyor nélkül nézni. :feelgood:

„- To the success of the Franco-Belgian brigade!
- Belgian-French!”
:-)

Nagyon kedves, szerethetően humoros, igazi emberi film. Mi nagyon élveztük… :-)

Dany Boon – respect.
:sör:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése