2012. február 28., kedd

One Week - Egy hét


Biztos veletek is történt már olyan, hogy egy filmet hagytatok teljesen kifutni… néztétek, de nem láttátok a sorjázó stáblistát… hallgattátok a film búcsúzó zenéjét… és nem tudtatok, de nem is akartatok kiszakadni az élmény hatása alól…

A One Week pont ilyen film. :respect:

„ – How bad is it?
– It's stage four.
– How many stages are there?
– Four.”

Egy kanadai road-movie, amiben a Joshua Jackson által megformált főhős, Ben Tyler, miután megkapja az orvosi diagnózist az előrehaladott állapotú rákjáról, úgy dönt, hogy a kezelés megkezdése előtt ad magának egy hetet, azzal egy motor nyergébe pattan, és keletről-nyugatra tartva átszeli az országot.

Környezete értetlenül néz az „őrültségére”, és maga Ben sem tud erre olyan „logikus észérvekkel alátámasztott” magyarázatot adni… de én mégis értem és megértem az indítékait.

„What would you do if you know you only have one day or one week, or one month to live? What life boat would you grab onto? What secret would you tell? What band would you see? What person would you declare your love to? What wish would you fulfill? What exotic locale would you fly to for a coffee? …What book would you write?”


A Norton motor nyeli a kilométereket, Ben nézi a csodálatos tájat… és nem pusztán érdekes, hétköznapi, de mégis fontos emberekkel találkozik. És a film szokatlan narrációja azt is tudatja velünk, hogy ezek a találkozások (vagy éppen _nem_ találkozások…) hogyan hatottak az adott személyekre.

Ebből a tekintetből (is) leginkább az Into to Wild – Út a vadonba című filmhez tudnám hasonlítani, ami mindenképpen pozitvum. :sör:

Talán néha már kicsit sok az országjárás közepette megtekintett „helyi műtárgy” (és itt a _mű_-t nem a jó értelemben kell venni…), talán néha kicsit sok a gitár (különösen akkor, amikor erőteljesen kihallatszik, ahogy az előadó odébb csúsztatja az ujjbegyét a húron…), de összességében mégis rendben van a film.

Joshua Jackson a maga megfáradt kölyökképével igazán tökéletes a főszerepre: én legalábbis teljesen azonosulni tudtam vele.

Ha van hangulatotok egy gyönyörű tájakat bemutató, remek zenékkel aláfestett, Életről és Halálról elgondolkodtató filmhez, akkor a One Week tökéletes választás. :respect:

„To strive, to seek, to find
and not to yield”


3 megjegyzés:

  1. Ember, tegnap néztem meg ajánlásodra a Third Start, úgyhogy most azt hiszem, egy ideig szünetet kell tartanom az "utazzunk még egy nagyot túl koránra időzített halálunk előtt" kategóriás filmekben. Úgyhogy majd csak sokára kerül ez sorra ;)
    (De ez nem azt jelenti, hogy a Third Star ne lett volna jó, sőt, nagyon is tetszett!)

    Justin

    VálaszTörlés
  2. :sör: :-)

    Mentségemre szóljon: a fene se érti, hogy miért botlottam éppen most ezekbe a filmekbe... a One Week 2008-as, míg a Third Star 2010-es készítésű. Szóval, a filmesek nem álltak rá "zsinórban" az ilyen típusú mozikra - és tényleg, én meg tök véletlenül akadtam rá mindkettőre. :-)

    ...de azért tényleg ne feledkezz el a One Week-ről később: megéri. :sör:

    VálaszTörlés
  3. Rfendben, idővel úgyis sorra kerítem, csak még emésztenem kell a Third Start. Nagyon tetszett, hogy sem a túlzott érzelgősség felé sem mentek el, sem afelé, hogy görcsösen próbálnák megkerülni az érzelgősséget - valahogy azt éreztem, hogy mi is ugyanígy csinálnánk ezt, barátokkal, ugyanezeken a mélypontokon lendülnénk túl és meg tudnánk hozni ilyen döntéseket. Szóval jó volt, és a karakterek hitelesek.

    Justin

    VálaszTörlés