2012. február 3., péntek

Zen s01e03 – Ratking



„- Your career would be gone in the blink of an eye.
- My career's already gone. You see, Amedeo, I no longer have anything to lose.”

Elérkeztünk a rövid életű Zen-filmsorozat (átmenetileg?) utolsó részéhez.
Mit ne mondjak: nem váltotta meg sem a sorozat, sem a befejezés a világot…

Először is: biztosan csak engem zavar, hogy „James Clavell: King Rat” után „Michael Dibdin: Ratking” címen hozta ki a regényét. Persze, nem lehet (és nem is kell) levédeni minden szót, de talán… én kissé rossz ízlésre vallónak találnám, ha valaki „The Ring of the Lords”, vagy „Kongking” regénnyel, filmmel jelenne meg a piacon.
Persze, lehet, hogy kissé ódivatú vagyok, vagy ilyesmi…:eeekkk:

Zen egy emberrablási ügyön keresztül ismét egy politikai hatalmi játszma kellős közepén találja magát, és lehetőségeihez mérten még jobban vágja maga alatt a fát, mint korábban.

A minisztériumi nagykutyák már saját „kifutófiújuknak” tekintik, és a karrierista ügyésznő is úgy érzi, hogy a nyomozó érdemes a figyelmére… Természetesen, mindegyik fél habozás nélkül kész Zent a farkasok elé dobni, ha a szükség úgy hozza, és csak akkor „fogják a kezét”, ha ebből nekik is konkrét hasznuk van.

…de a végére a szokásos ügyessége és szerencséje hathatós közreműködésével, nemcsak kikerül a kilátástalannak tűnő csávából, de még „felfelé is bukik”.
Nem, szerintem ez nem spoiler – csak a megszokott „Dibdin/Zen” befejezés. :-/
(Egy kis eredetiség? Egy kis merészség? Egy kis elrugaszkodás a konvencióktól? Vagy túl sokat kérek…?! :-( )

Nos, így értek véget Zen detektív kalandjai a kies Itáliában…

Nem hagyott az emberben maradandó nyomot, el lehetett nézegetni, könnyű esti tévéfilmnek… de istenigazából nem támadt az embernek kedve ahhoz, hogy verje az asztalt a folytatásért.

Szerencsére – mint tudjuk – Rufus Sewell nem maradt a Zen után munka nélkül (The Pillars of the Earth), sőt, még talán jobban ki is teljesedhetett. :thumbsup:

Zen pedig maradjon meg úgy emlékezetünkben, amit a harmadik rész végén utoljára mondott:

„Chief Zen.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése