2012. február 6., hétfő

There Be Dragons


Megint találtam valami jót! :sör:

Nem nagyon vagyunk elkényeztetve a spanyol polgárháborúról szóló filmekkel, így meglehetős hézagpótló az alkotás – arról nem is szólva, hogy egy marha jó, izgalmas, fordulatos, erkölcsi, vallási és morális kérdéseket boncolgató műről van szó.

A szereposztás (miként a Tinker Tailor…-nál) itt sem kispályás: Wes Bentley (American Beauty), Rodrigo Santoro (300), Olga Kurylenko, Dougray Scott, Charlie Cox, Derek Jacobi és Geraldine Chaplin (akit évek óta nem láttam már filmben…).

Itt ráadásul, végtelen elégedettségemre és örömömre, a remek színészgárda mellett egy nagyon érdekes történet is van.:sör:

Egy létező szent, Josemária Escrivá életét kutató újságíró nagyon sötét dolgokra lel, amik az ő életére is kihatással vannak…

A spanyol polgárháború poklában az emberekből a felszínre tör a kegyetlenségük és a gonoszságuk – de épp így a jóságuk és a segítőkészségük is…

Olga Kurylenko például Petőfi Ildikót, egy magyar lányt személyesít meg, aki szerepet vállal a köztársaságiak oldalán.

A „Madrin határán álltunk a vártán” dalt még általános iskolás korunkból ismerhetjük (már aki elég idős, ugye :-) ), de most így felelevenítve látni a harcokat… azért jóval több, mint egy lelkesítő mozgalmi dal és a ¡No pasarán!...

A film vége pedig tartogat számunkra egy olyan lelkiismereti szembenézést, amihez hasonlót csak az Incendies – Felperzselt föld tudott nyújtani. :respect:

Talán csak egy dolgot vetnék a film szemére: miért kellett ragaszkodni ahhoz, hogy Wes Bentley játssza el 40 évvel későbbi önmagát is? A gumiálarcosan Frankenstein-re maszkírozott színész kevesebbet ad, mintha be merték volna vállalni azt, amit Jiri Menzel az „Obsluhoval jsem anglického krále – Őfelsége pincére voltam” című filmjében, ahol két remek színész: Ivan Barnev és Oldrich Kaiser játssza el a fiatal és az idős Jan Díté-t. És ettől (még) nagyszerűen működik a film. :thumbsup:

Ezért a dologért kár… de ettől még a film remek, és az imdb-s pontozás kellően alulértékeli ezt a remek alkotást. :sör:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése