2012. február 9., csütörtök

The River s01e01-e02

(Na, igen, itthon vagyok dögrováson, és filmezek… :-) )



„There's magic out there.”

Megvolt a Blair Witch Project? És a Cloverfield? Nekem is.
A Paranormal Activityt már inkább kihagytam…és egy valag slasher-horrort is, amik szintén a kézikamerára/megtalált filmszalagra építettek… :-/

A Blair Witch anno keményen besza… szóval, elég erős hatást gyakorolt rám, na. :-) Emlékszem, Justin hogy röhögött, amikor megkértem, hogy mesélje már el a film végét, mert azt már végképp nem mertem nézni… :-) Fiatal, bohém idők. :-)

Lényeg az, hogy a kézikamerás dolog akkor és ott az újdonság erejével hatott és ütött. Még a Cloverfield is elment a témában, mert… csak. Suspension of disbelief, vagy mi a szösz. :-)

Azóta pedig a témát szerte alázták és szénné nyúzták.
Mellé pedig a mockumentary-k, ál-dokumentumfilmek is nagy divatnak örvendenek… a kettőt házasítani pedig… legalábbis elég merész húzásnak tűnik.

…és mégis működik. :sör:

Film közben végig azon agyaltam – már amikor nem görcsölt be a jelenleg amúgy is gyönge gyomrom a félelemtől :-) – hogy „ez most vagy nagyon gagyi… vagy egy büdös nagy guilty pleasure…”

A dupla, nyitóepizód végére meg is lett a válaszom: „guilty pleasure”. :sör:

Mert szemérmetlenül és szemrebbenés nélkül alkalmaz ezer éves horror-kliséket, ráadásul  minden kézikamerás trükkjét láthattuk már a BWP-ben, és ha közben nem suspensionolnám a disbeliefemet :-), akkor vagy a falat kaparnám, vagy a fejemet verném bele…

…de mégis működik. :sör:

A fenti sok szemrehányás után viszont a maximális tiszteletem azért, hogy a készítők nem tökölnek: a film 5. (ötödik!) percében már a küldetésen vagyunk az Amazonason. Ennyit a karakterek felvezetéséről és egyéb vontatott körülményeskedésről. Majd flashback-ben mindenki karakterizálódik… már aki él elég ideig, ugye. :evil:

Apa fél éve eltűnt a nagy zöld Amazóniában – ahol még a múlt héten is találtak a világtól elzártan élő, a nagyvilág számára eddig ismeretlen benszülött törzset. Szóval, ha valahol igen, itt aztán jól el lehet tűnni.
Már szépen el is temetik (jelképesen), és feladják a kutatást, amikor egyszer csak bekapcsol az egyik régi irányjeladója…

Megindul az áldokumentarista kutatóexpedíció – nem túl nagy spoiler: Apa hajója (elhagyatva) előkerül, úgy le van amortizálva, mintha vagy 5-10 éve rohadna… Erre nem működik rajta minden? Kis bütykölés után? És naná, hogy az egész be van kamerázva, naná, hogy minden kamera működik, és naná, hogy van 104 db felvétel Apa titkos kis munkásságáról, ami támpontot ad a kereséshez…?

Mondom, csak nem kételkedni! Sodródni szépen a hömpölygő Amazonassal, és nem lesz semmi baj…
Dehogynem. :evilsmile:

Hidegrázós kis kalandokkal indítunk – és vérfagyasztókkal folytatjuk. :cool:

A szereplőkről pár szó: egy kis „24” reunion. :-)
Leslie Hope (Anya – Teri Bauer), Paul Blackthorne (Filmes – 3. évad főgonosz és az oly’ emlékezetes Harry Dresden :-)). Igaz, mint tudjuk, nem nagyon forgathattak együtt, ugye… :-)

A Fiú fusztrált és makacs, a Régi Barátnő szexi és titkolódzós, a személyi védelemre kirendelt Katona (titkosszolgálati tiszt?) kemény és titkos (szolgálati? :-)) célja van, a Gépész Lánya nem elég, hogy remek szerelő maga is, de tisztában van az amazóniai misztikummal, ami nagy hasznára van/lesz a csapatnak, a Gépész szereli a gépeket, az Operatőr néger srác meg vicceseket mond, miközben előrefelé kameráz, de közben a háta mögött meg… Look out!!!
:-)

Szóval, a csapat is úgy áll fel… ahogy egy ilyen Szabvány Csapatnak fel kell állnia, ugye.

Viszonylag gyorsan rájön mindenki, hogy itt nem csak minden megtörténhet, hanem meg is történik… és még az lesz szerencsésnek mondható, aki egy sírgödörben találja magát…
:freaky:

És a rémszörnyek meg a szörnyrémek közepette keressük Apát… akinek van pofája még jelet is adni magáról, hogy csessze az idegünket. :-)

Mondjuk, én már egy ideje a „high concept” hívószóra véreset hányok, de szerencsére nem is értek egyet azokkal, akik szerint a River az lenne.
Inkább amolyan „Amazonian Horror Story”-nak nevezném – ami viszont nálam nagy jó pont. :sör:

És éppen az Amazonason történő hajókázás miatt folyamatosan változó helyszíneken.
:bonuspoint:

Apa hívómondata/jelszava, hogy „There's magic out there.”. És itt a „magic” az nem átvitt értelemben van értve… teccik érteni?! :-)
…csak Apa épp azt nem tette hozzá, hogy: „Hja, és egy csomó halálra rémisztő, velőt rázkódtató, hátat borsództató, gonosz, gyilkos dolog is van odakint. Nem csak Mágia, aranypofáim.”
:-)

Mielőtt megnéztem volna a Rivert, arra gondoltam, hogy mikor jön végre a Touch következő epizódja… most meg inkább már a River folytatására fenem a fogam. :sör:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése