2018. május 13., vasárnap

13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi – 13 óra: Bengázi titkos katonái & Я тоже хочу – Mee Too & Pacific Rim: Uprising – Tűzgyűrű: Lázadás


Egy egészen jó – egy nagyon különleges – és egy igencsak rossz filmet láttam…

…ebben a sorrendben haladunk.


13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi – 13 óra: Bengázi titkos katonái



A Den of Thieves után rákerestem, hogy Pablo Schreiber :sör: miben játszott még mostanság, így akadtam rá a 13 Hours-ra, ami: rendkívül tetszett. :sör:

Végre (újra) van egy olyan amcsi katonai akciófilm, ami _remek_, hogy a fene vinné el. :sör:

Van benne feszültség, magára hagyott alakulat, vér és árulás – és egy eszméletlen jó ostrom. :respect:

Bakker, szerintem nem nagyon éri/érte meg (oké, anyagilag lehet… ha túlélted…) akkoriban CIA szerződéses katonának („zsoldosnak”…?!) lenni. Mert _nem vagy hivatásos_, ezért állami (hadsereg szintű) támogatást ne is remélj, ráadásul minden hivatalos személy úgy beszél veled, mint a kutyával – mert te csak egy kívülálló szerződéses (zsoldos) vagy.

Ne okoskodj, ne kezdeményezz: csak azt csináld, amire utasítanak.

Igazából egy full szívás az egész: de ez főleg akkor hatalmasodik el, amikor támadás éri a támaszpontot, és nem számíthatsz senkire, csak saját magatokra.



Egyrészt taszító látni, hogyan kezeli le mindenki a kőkemény katonákat, és tartja őket „szükséges rossznak” :-P, undorító, ahogy a politika kever-kavar körülöttük, és hogyan hagyják őket a szarban… másrészt meg maximális elismerés nekik, mert így is, csak azért is teszik a dolgukat, és fogcsikorgató elszántsággal, hősiesen veszik fel a harcot a túlerővel.

Nagyon tetszett: marha jó katona karakterek – brutális harcjelenetek – folyamatos pörgés és adrenalin: és érezhetően kockára tett életek. Tétje van a filmnek, nincsenek előre leosztott lapok. :sör:

Érdemes volt rászakadnom. :sör:



Я тоже хочу – Mee Too


Bakker… egy orosz fantasy/misztika/roadmovie… és fantasztikusan összetett és különleges mozi, főleg azért, mert belesimítják az egészet az orosz hétköznapokba, és sokszor teljesen, totál két lábbal áll a valóság talaján – de közben újra és újra felbukkan benne a misztika/misztikum, amiről megint csak úgy beszélnek, mint ami teljesen normális, hétköznapi… :eeekkk:

Oké, én szeretek „ínyenckedni”, és két kézzel tapicskolni a különlegességekben (hogy mutassam, mennyire egy entellektüel, különleges filmsoviniszta vagyok, aki még ezeket is(!) érti… :-P :-) ), de ez a mozi tényleg mindent megtett azért, hogy unikum legyen – és az is lett. :sör: :vodka: :-)

A Gengszter (Aleksandr Mosin) és a Zenész (Oleg Garkusha) egy ideje rendszeresen találkoznak a szaunában, és a Gengszter már barátjának tekinti a Zenészt, ezért mesélni kezd neki a Boldogság Harangtornyáról.

A Boldogság Harangtornya egy különleges hely… dimenziókapu?... út a Mennyországba?... ami egy párhuzamos univerzumba?... vagy a földönkívüliekhez?... netalán a Paradicsomba visz?... ki tudja.


De az róla a hiedelem, hogy boldoggá teszi a kiválasztottakat, akik belépnek a kapuján – aki pedig odáig elmerészkedett, és a Harangtorony nem „viszi el”… az nagyon gyorsan meghal valami különleges sugárzás miatt.

Azaz, aki belép a Harangtorony területére (ahol mindig tél van), vagy „elragadtatik” a Torony által – vagy meghal. Vissza nem jött soha senki. (Egy pap kivételével, de nem sokkal később ő is meghalt.)

Ám még így is bőven megéri nagyon sok embernek, hogy próbát tegyen: mert mindenki boldog akar lenni.

A Gengsztert nagyon érdekli a dolog, és biztatja a Zenészt, hogy tartson vele, aki bár nem túl lelkes, de jobb dolga nincs :-) – így elindulnak.

Először összeszedik a Gengszter barátját, az Alkoholistát (Yuriy Matveev), akit előbb meg kell szöktetni a kényszerelvonóról :-), majd magukhoz veszik a Papát (Viktor Gorbunov), az Alkoholista apját, aki már nagybeteg, és elindulnak a Boldogság Harangtornyához.


Útközben pedig még csatlakozik hozzájuk az Utcalány (Alisha Shitikova) – akit imádtam, büszke voltam rá, és nagyon féltettem: ugyanis rengeteget kellett meztelenül futnia a hóban. Büszke voltam rá, hogy milyen bátor lány – és nagyon féltettem, hogy tüdőgyulladást fog kapni… :respect:


Olyan különleges, kedvesen összevissza film a Я тоже хочу, de annyira egyedi, hogy _nekem_ minden egyes perce megérte. :sör:

Ahogy bele van ágyazva a valóságba ez az egész misztikus Harangtorony téma, már az eszméletlen egyedi: tud róla az állam, katonák őrzik a határát: de a Pátriárka utasítására, figyelmeztetés után („még soha, senki nem jött onnan vissza”) bárkit átengednek.

És közben a nagymenő, laza Gengszter dob egy-két jó poént: igaz, az egyik pont a tüneményes Utcalányon csattan :-) de ettől lesz a lány még szerethetőbb. :sör:

Persze, meg ne feledkezzek a Fiúról (Petr Balabanov), aki jövőlátó, jövendőmondó... és párszor keresztezi a társaság útját.

Fantasztikusan kedves-kellemes… nagyon barátian és szeretettel mondom!... „katvasz” a film, és az ember csak kapkodja benne a fejét ide-oda: „hogy…?! mi…?! hogyan…?! miért…?!”.

Nekem ez nagyon tetszett. Élveztem. :sör: :vodka: :-)



Pacific Rim: Uprising – Tűzgyűrű: Lázadás


Nagyon vártam… az első részt minden ízében imádtam... de ezt nem kellett volna. :-PPP :-///

Ha _csak így_ lehetett folytatni ezt a remek filmet, akkor inkább… lőttétek volna inkább lábon egymást. Vagy engem. :-PPP

Semmi, de semmi nem volt benne, amit az első részben szerettem – és telerakták olyasmikkel, amiktől agylobot kaptam… :-OOO

Ez egy… eh…

Már így is túl sokat beszéltem róla. :-PPP :thumbsdown:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése