2013. március 14., csütörtök

Vikings s01e02-e03 – Wrath of Northmen and Dispossessed & Mayday s01e02



Folytatjuk… :-)

Vikings s01e02-e03 – Wrath of Northmen and Dispossessed

„Brother, believe me, this is not the end, it's just the beginning.”

Hát ez továbbra is nagyon jó, felesleges fúrni-faragni. :sör:

Megmaradtunk az induló csapáson: semmi CGi orgia, nincsenek tömegjelenetek, nem kalingyálnak a zöld háttér előtt, és nem fröcsög literszámra a művér.

Van helyette hitelesség, korhűség, karcos karakterek, és a lázadás meg a felfedezés borzongató izgalma. :respect:

Ragnar lázadó, többet akaró csapata szépen alakul és formálódik:


„A war band lives... and dies together. If you cannot trust the men to either side of you, or in front of you, you are already a dead man.”

Közben odahaza Haraldson jarl a hatalmát bástyázza körül, kívülről lekicsinylően, de belül aggodalmasan figyelve a tüzet szító Ragnarékat.

Mondjuk, azt kifejezetten sajnálom, hogy Haraldson jarl hű kutyáját, Sveint (David Pearse), még nem tanította móresre senki… Amikor Lagherta szinte mellékesen felvette a fejszét a favágó tönkről, határozottan felcsillant a szemem – de aztán mégse… :-///

Floki sárkányhajója pedig szeli a habokat: és naná, hogy mégis elérik a legendásnak tartott nyugati földeket – aminek egy békés monostorban nem örülnek oly annyira a szerzetesek.

Így kerül a vikingek közé a tanult Athelstan testvér (George Blagden), akinek hatalmas mázlija, hogy Ragnar a rabszolgájává teszi.


Az első nyugati felfedező út könnyű és gazdag prédát adott, de Haraldson jarlnak köszönhetően Ragnar és „war band”-je még éhesebben és magabiztosabban száll hajóra a következő alkalommal…

Ragnar testvéréről, Rollóról pedig egyre jobban megbizonyosodik: igazi közveszélyes eszelős, akire nem lehet azt mondani teljes meggyőződéssel, hogy „jobb, hogy velünk van, mint ellenünk”…

Végig érdekes és izgalmas, minden epizód folyamatosan fent tartja a feszültséget. A harmadik rész után legszívesebben már toltam volna a negyedik epizódot – de még nem adták le… :-/

És egy számomra rendkívül érdekes adalék: a harmadik rész végén kaptam fel a fejemet egy, a stáblista végén kiírt névre: Eric – Vladimir Kulich. :eeekkk:

Mivel (mint mondtam volt :-) ) nagy viking-film rajongó vagyok, így természetesen a „The 13th Warrior” is itt figyel a dvd polcomon: aminek mindenki számára feledhetetlen és örök emlékű viking királya Vladimir Kulich.  :thumbsup: :sör:

Igaz, itt most nem király, hanem „csak” egy harcos, és igaz, (az imdb-n visszaellenőrizve) az első részben még „uncredited”-ként szerepelt, de én akkor is nagyon örülök annak, hogy szerepel. :skall: :-)

…és mentségemre legyen mondva (hogy nem ismertem fel egyből): abban a szakállban, amit visel, egész jól el lehet rejteni az identitást. :-)


Lényeg, hogy nekem nagyon bejövős a sorozat. Nézem tovább. :thumbsup:


Mayday s01e02

Keressük tovább Hattie Sutton gyilkosát… pontosabban… még mindig őt magát.


Mert egyelőre csak sejtjük, hogy gyilkosság történt… az eldobott piros bicikli… Május királynő virágból font koronája/koszorúja… de még nincs olyan konkrét bizonyíték, ami igazolná, hogy tényleg haláleset történt, mint azt valamennyien gyanítjuk...

A hangulat még mindig nagyon fogós, berántós – a karakterek keveset beszélnek, de hallgatásuk ezer szónál is ékesebben beszél… és az egyszeri néző nem tudja/meri elvonni tekintetét a képernyőről, nehogy egy lemaradjon egy árulkodó arcizomrándulásról, egy sanda pillantásról. :respect:

Ritka az, hogy egy ilyen, már-már „minimalista” eszköztárral felszerelt sorozat ennyire a székbe szögezze az embert.

BBC minőség. :respect:

A keresés fokozódik, a feszültség nő, a kapcsolatok húrjai megfeszülnek…
…és – miközben úgy érzed, hogy nem, vagy alig történik valami – mégis „mozgalmasnak” és „eseménydúsnak” érződik az epizód. Szerintem ez azért jelez valamit a minőségről. :thumbsup:



Nézni kell tovább – ezt is. :-)

„Look into the abyss... and the abyss looks back at you.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése