2013. március 3., vasárnap

Get Low – A temetésem szervezem




Egy részben megtörtént eseményt feldolgozó, különös hangulatú, szeretnivaló film…

…2009-es… mintha én is remete lennék, vagy mi a szösz… ;-)

Robert Duvall alakítja Felix Bush-t, a Tennessee állambéli remetét, aki 40 éve él egyedül a birtokán. Mindenki tart tőle, és különböző rémtörténetek keringenek róla az emberek között.


Mr. Bush egy napon megjelenik a városban, és kis kitérő után eljut a Bill Murray által megformált Frank Quinn, temetkezési vállalkozóhoz – annak fiatal és tisztelettudó segédje, Buddy (Lucas Black) közreműködésével –, és megbízza, hogy szervezze meg a temetését, valamint a temetési partyját: amin ő maga is részt kíván venni. Mármint élve, úgy értve.
:-)

Ráadásul meg akar hívni a partyra mindenkit, még a környező megyékből is, és csak egy kitétele van: mindenkinek el kell mesélnie neki egy-egy történetet, amit róla hallott.

De hogyha ez nem lelkesítené fel kellően a népeket, egy lottóhúzást is ajánl: 5 dollárért minden a temetésen résztvevő kap egy sorsjegyet, és a temetési party végén egy szerencsés… megnyeri és meg is kapja a negyven éve érintetlen birtokát. Természetesen csak a „valós” halála után…
:-)

Erre aztán tényleg felbolydul a közösség. :-)


Robert Duvall-nál keresve sem lehetett volna jobb főszereplőt találni a mogorva remete szerepére – és fantasztikus egy utazás, ahogy a zárkózott, elutasító, magának való ember lassan, mint egy szégyenlős virág, egyre jobban megnyílik…

…és kiderül, egyáltalán nem véletlen, hogy elzárkózott a külvilágtól.

„I built my own jail and put myself in it. And I stayed in it for 40 goddamn years!”

Megjelenik a színen Mr. Bush régi-régi barátnője, Mattie (Sissy Spacek), akivel beszélgetve egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy egy réges-régi, súlyos titoknak kell végre fényre derülni ahhoz, hogy a tennessee-i remete lelke megnyugvást találjon – és valóban békében nyugodhasson.

De mindehhez szükség van a Bill Cobbs alakított Charlie Jackson tiszteletesre, aki ismeri Mr. Bush múltját – és képes (sőt, talán egyedül csak ő képes!) segíteni neki abban, hogy fájó, sötét titkától megszabaduljon.

Bennünk dúló érzelmekről szól ez a film – bűnről és bűnhődésről… emberségről, megbocsátásról… szeretetről.

Voltak olyan pillanatai, amikor elakadt a szavam, és lélegzetvisszafojtva bámultam a képet…

…és volt, amikor mosolyogtam, nevettem. Sírni nem sírtam ;-) mert… legyen bármennyire is fura ez… bármennyire is egy temetés körül forgott a cselekmény: ennél jobban nem is ünnepelhette volna az Életet. :respect:

Különleges, felemelő élmény volt látni ezt az alkotást. Nagyon ritka az ilyen. :sör:

„Many of you have heard stories about Mr. Bush. But today, I'm told that we're going to hear another kind of story. His.”


És végül had tegyek be pár képet a filmet ihlető, _valódi_ remetéről, aki _tényleg_ megszervezte a saját temetési ünnepségét. :-)

Felix Bushaloo Breazelae – Uncle Bush (1864-1943) (Temetési összejövetel: 1938 :-) )


 Itt éppen kedvenc öszvérével (aki szintén szerepelt a filmben!)… :-)



…és itt meg a híres temetési meghívó egy példánya.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése