2012. augusztus 21., kedd

Comme un Chef – Én, a séf & The Avengers – Bosszúállók


Comme un Chef – Én, a séf


Nem tudom… szerintem Gordon Ramsay „Hell’s Kitchen”-jénél kezdte el valamelyik… nagytudású :-P a „chef”-„főnöknek” való fordítását.

…de roppantmód örülök :neeem: hogy ez meghonosodni látszik a magyar filmfordításokban. :roots:

A „Comme un Chef”-ben is következetesen és folyamatosan „főnöközgetnek”, és már csak arra lennék kíváncsi, hogy akkor a film címét miért hagytátok meg „séf”-nek? :sötétek:

Tán’ az „Én, a főnök” mégsem fedte volna olyan jól le a film történetét? Hova lett az a nagy következetesség?! :-P
Ehhh… :thumbsdown:

A sztori kedves, kellemes, nem túl eredeti: fiatal feltörekvő szakács, aki isteníti az idősebbet – idősebb, nagymenő szakács, aki már kissé megcsömörlött, és alkotói válságban van – gonosz, ellenszenves igazgató, aki ki akarja túrni az étterméből az idősebbet és az általa képviselt hagyományos konyhát.

A fiatal lelkesen, de mégis újszerű gondolkodással csatlakozik be az idősebb mellé, és kezdeti súrlódások után közösen veszik az akadályt, és győzik le/meg a rosszindulatú igazgatót, miközben mindkettejük zaklatott magánélete is révbe ér.


Szétspoilereztem? Nem volt nehéz.

Hogy úgy mondjam… :-/

Nem törte magát rommá a forgatókönyvíró/rendező Daniel Cohen, hogy valami eredetit vigyen a filmbe… :-S

De ami mégis jó benne, és amiért megéri az Michaël Youn, aki Jacky Bonnot, a fiatal, feltörekvő szakácsot alakítja. :sör: Néhány igazán jót röhögtem a beszólásain... :-)

Remek szövegeket kap, és a helyzetkomikumban is lubickol – Jean Reno, aki Alexandre Lagarde-ot, az idősebb menő séfet formálja meg, szinte csak unterman szerepre van kárhoztatva mellette.

Valamint van egy vidám kis villanása Santiago Segurának is, ami rövid, de jópofa... :-)


Egy könnyű kis nyári vígjáték lett belőle, ami nem tudja, de nem is akarja megváltani a világot, és a „Ratatouille – L’ecsó” nyomdokán járva, nem rajzfilmfigurákkal, hanem színészekkel mutatja be a konyhaművészet világát.


The Avengers – Bosszúállók


Ami igazán megijeszt engem, az az imdb értékelés… 8,6… :jesszusmáriaszűzanyám:

Erre?! De hát… miért, könyörgöm?!?! :eeekkk:

Amikor már nagyon tele volt a tö… tö… törzskezdetig érő horgászós gumicsizmám, megnéztem az órámat: 96 perc telt el filmből! Bő másfél óra! És nem történt az ég adta világon semmi… :istenkém:

Nem kellett pedig ide hosszú eredettörténet: minden karakter kapott már egy-két egész estés filmet, nem mondhatják, hogy nem volt megalapozva!

Erre 96 percet vakaróztunk azon, hogy ki-kivel, meg hogyan…

Aztán viszont beindult a zúzás: egy-az-egyben úgy, mint egy random Transformers filmben! :hurrá:

Hogy ez mennyire jó és egyedi volt…! :neeem:

A film stáblistájánál még mindig dermedt, üveges szemekkel meredtem előre, és nem hittem el, hogy jó filmet néztem… :eeekkk:

Ez lett volna az a „zseniális Joss Whedon gyöngyszem”?! Mikor? Hol? Mert biztosan pont akkor pislogtam két hosszút meg egy rövidet, és tuti lemaradtam a zsenialitásról… :shameonme:

Joss Whedon szvsz nagyszerűen csinálta meg a Star Trek rebootját... illetve az se ő volt :-P, hanem Jeffrey Jacob Abrams! :thumbsup: – Joss Whedon vele ellentétben viszont semmit újat, frisset, zseniálisat nem tudott adni az Avegers-hez :thumbsdown: …

Ijesztően semmitmondó, üres popcorn mozi volt… és az, hogy ennyire bejött a nagyközönségnek, az még egy fokkal ijesztőbb… :nightmare: :-O

2 megjegyzés:

  1. Várjál már, Whedon és a Star Trek? Az nem Abrams műve? Vagy ez is egy finom alázás volt JOsh felé? :) (A Star Trek reboot, az jó volt, de azt sem te csináltad...) :)

    Ami az Avengerst illeti, nyilván megnézem, de már voltak korábban i fenntartásaim, valóba fog-e nekem tetszeni ez az elképesztő siker. Iron Man jutott eszembe, hogy elvarázsolta a népet, én meg csak a fejem vakartam.
    Mindegy, nyilván van annyi értelme, mint a Pókember rebootjának egy-két évvel a sikeres trilógia után...

    Belátom, nem vagyok célközönsége a kléasszikus szuperhősöknek, kivéve tán ha Chris Nolan csinálja.

    Justin

    VálaszTörlés
  2. Hja, bakke'... :eeekkk: Annyira felidegesítettem magam, hogy... Kösz, Justin! :sör: (A tippet is! Próbálok így kijönni belőle... ;-) )

    Egyébként, nekem már a Serenity sem volt valami nagy durranás... ezért próbáltam valami jót Whedon számlájára írni. :-/

    És baszkerah, mi volt a film vége?! Persze, hogy a hiper-szuper übermutáns, gyilkológép idegeneknek doszta elég kilőni a vezérhajóját - és menten leáll az egész banda...

    Hogy ez milyen újszerű, finoman elegáns megoldás! :bruáfh:

    Én se vagyok egy tipikus célközönsége a szuperhős filmeknek, mit ne mondjak...

    VálaszTörlés