2013. május 23., csütörtök

Endeavour s01e02-e03 – Fugue & Rocket



…mert (bár hagytam/tunk el mostanában eddig figyelemmel kísért sorozatokat) ezt közben azért nézzük tovább.

És továbbra is nagyon tetszik nekünk. :sör:


Kedvenc Morse nyomozónknak a „Fugue” epizódban egy sorozatgyilkossal , a „Rocket” részben pedig egy fiatal lány 12 évvel korábbi eltűnésével van dolga.

Mindkettő nagyon jól sikerült: a sorozatgyilkosos-ügy a szálak mozgatásával és összetettségével – a lány eltűnésének esete pedig a hallgatás falának áttörésével, a rég kihűlt nyomok felfrissítésével válik izgalmassá.

Bár azt kell, hogy mondjam, mindkét részben volt egy-egy olyan trivialitás, ami nekem nagyon kézenfekvőnek látszott, és bíztam is benne, hogy az író, a készítők mégsem abba az irányba mennek és meglepnek valamivel… de mégis az egyszerűbb, meglehetősen nyilvánvaló megoldást választották. :-/

Ez picit megrontotta a szájam ízét – de ezért még nem húzom le az értékelésemet, és maradok a sorozat mellett. :thumbsup: :sör:

Mert Endeavour Morse végtelenül szimpatikus fiatalember, akit megszerettünk – mint ahogy mentorát, Fred Thursday felügyelőt úgyszintén.

A kedvelhető karakterek mellett a sztorik egészen frissek (bár mint említettem, néha becsúszik egy-egy… hm… kevésbé ötletes megoldás…), és mindig érdeklődve figyeljük, hogy mikor-merre kanyarodik a történet, mert mindig dobnak bele valami kellemes csavart.

Egyébként mostanra már sokkal kevésbé érzem/tűnik „sherlockosnak”, Endeavour korántsem az a különc zseni, mint Holmes – inkább „_csak_” (nagy-nagy idézőjelben!) egy nagyon éles eszű, remek megfigyelőképességgel rendelkező, intelligens fiatalember, akinek rendkívüli érzéke van az apró részletek kiszúrásához és összerakásához. És sosem legyint rá semmire nagyvonalúan, ami nem illik a képbe. :thumbsup:


Egy határozottan kellemes sorozat – és az utolsó (azaz a negyedik… mert ugye angolok vagyunk, vagy mi a szösz… :-S :-) ) rész tartalmát olvasva, én már nagyon várom az évadzárót.

És igencsak bízom benne, hogyha már a fantasztikus hangulattal és sötét sejtetéssel terhes „Mayday”-t, és a frenetikus „Dirk Gently”-t nem rendelték be második évadra :-( :thumbsdown: , legalább az „Endeavour” kap második évadot… :ihopeso: :thumbsup:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése