2012. július 6., péntek

Yong-seo-neun Eobs-da – No Mercy



Egy újabb elvetemült dél-koreai film… :-)

…de bitang zúzós. :sör:
(Kedvesem ismét megkérdőjelezte elmebeli képességeimet, miután látott vagy öt (5) percet a filmből… és tartok tőle, hogy most már komolyan is gondolja… :-) )

Úgy felmerül bennem a tétova kérdés: talán az Észak és Dél (-Korea, természetesen) közötti konfliktus hozza ki belőlük azt, hogy rá vannak kattanva a bosszú-témára…?!

Mert a Yong-seo-neun Eobs-da egy _újabb_ bosszúfilm… és az utolsó képkockákig nem is tudjuk-érezzük át, hogy milyen kemény...



A film egyébként is jó: kegyetlen és fájdalmasan realisztikus jelenetek sorjáznak… olyanok, hogy az ember néha legszívesebben eltakarná a szemét… a sztorija csavaros, a története izgalmas és pörgős: de a koronát a legvége teszi fel rá, amikor az egyszeri nézőből csak egy „aztabeborultpirosszemű…” szakad ki. És amitől visszamenőleg átértékeli az egész filmet… és még kegyetlenebbnek találja az egészet.

Döbbenet. De… :respect:

Az igazságügyi orvos szakértő, Kang professzort (Seol Kyeong-gu) felkérik egy fiatal nő feldarabolt holttestének boncolására, amit ő a legjobb tudása szerint el is végez.

A fiatal és lelkes Min nyomozónő (Han Hye-jin) a nyomozás során egy fanatikus, mozgássérült környezetvédőt tesz meg első számú gyanúsítottnak, akit hamarosan be is gyűjtenek. Ám miután letartóztatják, kiderül, hogy a környezetvédő Lee Sung-ho (Ryoo Seung-beom) terve szerint zajlanak az események… és sokkal tovább mutatnak egy „szimpla” gyilkosságnál.

Kang professzornak pedig hamarosan tudomására jut, hogy lányát elrabolták, és csak akkor engedik szabadon, hogyha kijuttatja a börtönből Lee Sung-ho-t… Így az orvosszakértő hamarosan egy olyan fojtogató kényszerhelyzetben találja magát, ami kilátástalannak tűnik…

Kár lenne többet mondanom a filmről. :-)

Az izgalmak és a csavarok megállás nélkül sorjáznak, a feszültség egyre nő… de az én agyam mindvégig azon járt, hogy „jó, jó, jó… izgalmas, érdekes… de azért láttunk már ilyet, nem?”…

…ám a végére (mint említettem volt) tettek egy olyan WTF húzást, amitől az ember lélegzete elakad, és visszamenőleg átértékeli az egészet. :sör:

Mint anno az Oldboy...

Húzós-zúzós film: megint csak ázsiai film fanoknak ajánlom! :sör: :-)

  
„You know what's harder than to die? It's to forgive. Because it takes too Iong a time of agonizing pain to forgive.”


Ui1: Az imdb úgy írja a film eredeti címét, hogy „Yongseoneun Eupda” – de a hancinema (koreai film adatbázis) viszont úgy, hogy Yong-seo-neun Eobs-da. Ezért inkább a koreai adatbázis szerintit használom.

Ui2:
Szolgálati közlemény :-) :
Most elhúzok egy hétre egy kies kis horgásztanyára :-) szóval, lesz egy kis „blogcsend”.
De ahogy Arnold is mondta: „I will _be_ back.” :-)

2 megjegyzés:

  1. Az Oldboy nagy kedvenc, az I Saw the Devil is odabasz, szóval gyanítom, hogy ezt is bevállalom...

    Arnold nem azt mondta, hogy "I will BE back."?

    Jó horgászást!

    Justin

    VálaszTörlés
  2. :-)
    Köszi, Justin! :sör:

    Javítva!

    VálaszTörlés