2012. július 16., hétfő

Longmire s01e05-e06 – Dog Soldier & The Worst Kind of Hunter


Nos… I was AM back… vagy ilyesmi… :-) (Majd Justin jól helyretesz… ;-) )

Mivel a halállományban nem sok kárt tettem :-), visszatérek áldásos tevékenységemhez: a blogíráshoz.


Longmire s01e05 Dog Soldier

„I saw Hotamétaneo'o.”

Nekünk egyre jobban tetszik ez a Longmire, nincs mese. :sör:


Ez az epizód is izgalmas volt, „page turner” a javából – és a cheyenne indiánok életének és mitológiájának újabb érdekes részletével ismerkedtünk meg.

„There was a band of Cheyenne warriors in the 19th century. They were called Hotamétaneo'o, or dog soldiers. (…)These men were figures of defiance, figures of hope. The U.S. army hunted them down one by one… but there were rumors of one remaining survivor.”

Itt azért szeretnék hangot adni nemtetszésemnek is: mind a hivatalos A&E oldalon, mind sehol a neten nem lehet találni a sorozatból olyan képeket, amin a filmben szereplő cheyenne indiánok szerepelnek. :-( Pedig ők a sorozat fontos és szerves részei, és nem utolsó sorban gyönyörű emberek: igazán lehetne róluk készült képekkel is promótálni egy-egy epizódot. Szerény, nyomott, egyvágányú véleményem szerint…

Na, mindegy.

Azért muszáj név szerint kiemelnem Hector, the Dog Soldier szerepében Jeff De Serrano-t, aki fantasztikusan hozta a misztikus karaktert. :respect:


Én egy árva petákot sem tettem volna Longmire-re, amikor szembe kerültek egymással… De persze, suspension of disbelief… :-P

Szóval, ez a rész is remek volt: bár a Kedvesem már az elején begörcsölt, hogy „ugye nem gyerekeket fognak benne megölni…?!?!”. Megnyugtatásul közlöm, hogy _nem_. De nagyon komolyan az indián gyerekek körül folyik a történés, és… talán nem tévedek, hogyha azt mondom, valószínűleg egy jelenleg is létező, meglehetősen „mocskos üzletre” világít rá a film.

Az epizód izgalmas volt és fenyegető, és igazi „longmire-es” beszólással sikerült lezárni.

„The dog soldier knows what you've done, Crystal. And when he comes for you... I'm just a phone call and a 20-minute drive away.
I'll come as fast as I can.”


Longmire s01e06 The Worst Kind of Hunter

„- Why? What is so bad about flank steak?
- Nothing. Unless you tie it to a guy to turn him into bear bait.”

Egy újabb remek rész: ismét olyan gyönyörű tájakon, olyan fantasztikus házakkal és csodálatos állatokkal, hogy újra meg kellett vitatnunk a Kedvesemmel a kiköltözés kérdéskörét… :-)

Különben, valahogy az ilyen részek tetszenek igazán: amikor Longmire megmutatja, mennyire is _Ember_, és hogy a szíve milyen közel áll és mennyire egyszerre dobban a Természettel. :respect:


 A gyilkosság most is brutális… és persze kinek is másnak kellett elsőre felfedezni, mint szegény Ferg-nek :-), aki/ami mindjárt „puhítja” is a cold open kegyetlenségét.


„That... that vomit wasn't here when I first arrived.”

A nyomozás is nagyon jó, és újra remek karakterszínészek villannak fel egy-egy mellékszerepben: mint például Peter Weller (Robocop), Graham Beckel (Colonel Jack Fisk) vagy Wade Williams (Bellick).
Különösen Peter Weller domborít nagyot az ex-seriff szerepében. :respect:

Az mindenesetre most meglepett, hogy bedobták a köztudatba azt: Katee Sackhoff karaktere férjezett… Nem mintha érdekelt volna túlságosan, de eddig nagyon a „vagány szingli rendőrcsaj” archetípust hozta. :-P

Omar karakterét nagyon jól felvezették… de sajnos Louis Herthum nem tudta beteljesíteni azt az ígéretet, ami a karakter sugallt. (Nem úgy, mint Jeff De Serrano az előző részben. :sör: )

 
„- I'm gonna contact Omar. We can't let a bear like this run free.
- She sure clouded up when you mentioned Omar.  What are they, a couple or something?
- No, this organization hates hunters in general, and Omar in particular. In their mind, Omar is the worst kind of hunter... a good one.”

Nekem most a gyilkos személye volt kissé… hm… túl könnyen kikövetkeztethető. Máskor azért sikerül jobban meglepniük.

Mindenesetre, összességében megint egy nagyon jó epizód volt: ahogy az ember és az állat együtt, egymás mellett… néha egymás szerepét felcserélve… élik az életüket, teljesen az Isten háta mögött, majdnem a vadonban.

 
„We can't be torturing and murdering people no matter how right we think we are. Somebody's got to be the sheriff, else we're all just animals.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése