2012. július 5., csütörtök

The Newsroom – Híradósok s01e01 – We Just Decided To & Anger Management s01e02 – Charlie and the Slumpbuster


The Newsroom – Híradósok s01e01 – We Just Decided To


Ki a fene ez az Aaron Sorkin…?! :eeekkk:
;-) :sör:

…mert ez valami briliáns volt. :respect:

Oké, kezdem azzal, hogy _tudom_, ki Aaron Sorkin, de egy részt sem láttam a „The West Wing – Az elnök emberei” sorozatból… amit most igencsak bánok. :-/

Tudtam, és bár sokan dicsérték, igazából nem fogott meg a dolog annyira, hogy leüljek egy rész elé… Mert mégiscsak, mit érdekelnek engem az amerikai elnök „dolgos” mindennapjai? Látom épp eleget a híradókban és a „24”-ben. :-) Nekem már nem lehet újat mutatni. :-)

Szóval, ez a „hitetlen tamáskodás” tartott vissza Sorkin hét évadot megélt sorozatától.

És istenigazából nem is tudom megmagyarázni, hogy miért vállaltam be a „The Newsroom”-ot – hiszen láttam már elég hírműsort, és a magyar bulvár- és horrorhíradókra már évek óta nem vagyok kíváncsi… :thumbsdown:

De lényeg az, hogy leültem elé – és egy fantasztikus élménnyel lettem gazdagabb. :sör:

Olyan sziporkázóan elmés dialógusok pörögtek benne, hogy feszült figyelemmel követtem, mert nem akartam egy mondatról sem lemaradni! Olyan remek színészek sorjáznak, hogy az eszem megáll: nincs _egy sem_ közöttük, aki ne lenne szimpatikus! És olyan dinamikus a cselekmény, hogy a végén már figyelmeztetnem kellett magamat: „hő-hő! nyugi van! nem élet-halálharc folyik! ez csak egy híradó!”. :-)

Szóval, beszippantott a dolog rendesen. :sör:

Pár szót a fantasztikusan castingolt szereplőgárdáról.


Jeff Daniels: én ezt a fickót utoljára a „Dumb and Dumber” című agyatlanságban láttam, és mit ne mondjak… színészként nem tartottam valami sokra. Erre itt olyan hitelesen hozza a főhőst, hogy le a kalappal. Igazi vezéralakja a shownak. :thumbsup:

Emily Mortimer: mindig is rühelltem a főnöknőket – ebből a szerepből nálam színésznő jól nem tudott eddig kijönni… Erre Emily Mortimer képes úgy hozni ezt a karaktert, hogy nem pusztán csak „nem nyílik ki tőle a zsebemben a bicska”, hanem még… szimpatikus is. :respect:

John Gallagher Jr. nagyon szimpatikus, Alison Pill végtelenül szerethető, Thomas Sadoski remek ellensúly, Dev Patel arcoskodás és manírok nélkül, igazi színészi alázattal, remekül hozza a rá osztott mellékkaraktert, Sam Waterston pedig tökéletes, mint nagyfőnök. :respect:

Remélem, nem hagytam ki senkit… :-)

Engem berántott a sorozat, mint a gépszíj – és szurkolok, hogy a minőségből egy jottányit sem engednek. :sör:



Anger Management s01e02 – Charlie and the Slumpbuster


Hát igen… :-/ Olyan volt a „The Newsroom” után megnézni az „Anger Management s01e02”-t, mint édesanyám fantasztikus tejfölös, nokedlis csirkepörköltjét követően megenni egy kicsit száraz, kicsit ízetlen süteményt… Az ember el van telve a csirkepörkölt gyomorreszkettető kulináris élményével :-), és utána… hááát… legalábbis nem esik annyira jól egy nem túl lehengerlő sütemény.

Legalábbis valahogy így tudnám megfogalmazni az élményt… :-)

Nem, még mindig nem az igazi… és őszintén szólva, ez még gyengébb is, mint az első részt – pedig éppen ennek az ellenkezőjében reménykedtem. :-(

Charlie nagyon, egyre jobban „charlies” – azaz egyre jobban hajaz a THHM-ben megformált karakterére… amit azért _ennyire_ nem kéne erőltetni, szvsz…

Ezzel a régi „Slumpbusterrel” meg túl sok idő megy el… és annyira nem humoros a dolog. :-(

Nekem több kellett volna a lakásán összejövő terápiás csoportból – és igencsak fájlaltam, hogy a börtönös csoportja ebben a részben fel sem tűnt… :-/

Nézni fogjuk még tovább is… de ennél azért jóval több kéne ahhoz, hogy rendszeres „kötelező” és főleg szerethető(!) programként gondoljunk az „Anger Management”-re.

2 megjegyzés:

  1. Én végignéztem a The West Winget, és alaposan megjegyeztem Aaron Sorkin nevét. Az első hat évad kurva jó volt, a hetediknél éreztem azt, hogy már nem erőlködnek, és szépen leengednek a vége felé... És bár nagy név (Martin Sheen) játszotta az amerikai elnököt - hozzáteszem, remekül és karakteresen -, de egy halom alig ismert vagy kevésbé ismert színész alakított rendkívül jó karaktereket. Pld. Bradley Whitford, a sajtószóvivőt játszó, hórihorgas csaj, Allison Janney, Richard Schiff, Rob Lowe, stb, stb...
    Én a helyedben tennék vele egy próbát, Tibi! Tudom, hogy ez már "régi" sorozat, te meg inkább az újakra vagy ráhangolódva... de ez egy alapsorozat, amit kár nem ismerni.
    Ja, és mellesleg én Aaron Sorkin egy másik sorozatát is nagyon bírtam, a Studio 60-t (A színfalak mögött), ahova sok szereplőt vitt át a The West Wingből, többek között Bradley Withford lett az egyik főszereplő. Kár, hogy csak egy évadot élt meg, én még évekig néztem volna :-(
    És talán az első sorozata, ami egy sporthíradós csoportról szól (Esti meccsek), egy picit még zsengébb, de az is nézhető és szórakoztató... és gyanítom, az lehet az új sorozatának az alapja, csak egy picit modernizálva és felturbózva.

    Egyébként az Aaron Sorkin féle dialógusok jellegzetessége, hogy csupa "zseni" karakter van, akik belelátnak egymás fejébe, és befejezik egymás mondatait, és még nagyobb jellegzetessége, hogy megismételnek mondatokat, egy picit más avagy épp ugyanolyan hangsúllyal... amíg az értetlenkedő fel nem fogja a jelentését.

    Pld:
    - Ez ügyben óvatosan kell eljárnunk.
    - Mi?!
    - Ez ügyben óvatosan kell eljárnunk.
    - Hogy érted ezt?
    - Úgy, hogy ez ügyben óvatosan kell eljárnunk.
    - Áh, értem.

    Ezek elég elmés párbeszédek megfelelő arcjátékkal és gesztusokkal társítva... de amikor részenként kétszer-háromszor is előfordul hasonló, akkor engem kissé már irritál. :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi az alapos Sorkin-referenciát, István! :sör:

    Szerintem, akkor lassan kezdhetem a Studio 60-at is...


    Mondjuk, jelenleg az bánt, hogy nem fordítja senki a The Newsroom következő részeit... :-(((

    VálaszTörlés