2012. július 19., csütörtök

Salmon Fishing in the Yemen – Lazacfogás Jemenben



„- Water.
- Sorry?
- Water, Miss Chetwode-Talbot. H2O.
- Do you want sparkling or still?
- Not for me, for the fish. Fish require water. You are familiar with that concept?”

Egy nagyon kellemes meglepetés. :sör:

Nem egy „filmtörténeti mérföldkő”, de egy igazán kedves, szerethető filmélmény.

Nem is annyira, mint horgászt fogott meg :-), hanem mint egyszerű filmrajongót, aki szereti a gyönyörűen fényképezett, szívet-lelket melengető történeteket.

Mert mit is mond horgász társadalomról a film?

 
„But fishermen, I have noticed, they don't care whether I'm brown or white, rich or poor, wearing robes or waders. All they care about is the fish, the river and the game we play. For fishermen, the only virtues are patience, tolerance and humility. I like this. You are struck dumb by my naivety, Dr. Alfred.”

vs.

„Anglers, they're obsessive crazies. You think AI Qaeda are a threat, think again, mate.”

:-)

Erre varrjunk gombot… :-) És mindkettőben van igazság. :sör:

A látványvilág fantasztikus: az angol, valamint a skót buja zöld táj mellett igazi „ellentétpár” a jemeni (marokkói*) sivatag – de hogy mindkettő csodálatos, ahhoz kétség sem fér. :thumbsup:



A szereplők pedig valami nagyszerűek: Ewan McGregor, Emily Blunt, Amr Waked, Kristin Scott Thomas. :respect:

Valahogy olyan fura volt elnézegetni, hogy Ewan McGregor mennyire… megváltozott. Ahogy a Transpotting junkie-jától, Obi-Wan Kenobin keresztül eljutottunk a „Salmon Fishing” Dr. Alfred Jones-ához… hát, azalatt azért eltelt pár év. És ő maga is… megérett, megemberesedett. Őszintén szólva, kellemesen meglepődtem, hogy milyen jól megfogta és megformálta a rá bízott karaktert.

Emily Blunt (akit én a Wild Target-ben szerettem meg) nagyon helyes, szemrevaló jelenség, remekel a szerepében. Mind a személye, mind a karaktere nagyszerűen illettek a filmbe – gyakorlatilag általa lett kerek egész a történet. :respect:

Amr Waked-ről még soha nem hallottam korábban (és azt hiszem, ez most azért nem _akkora_ szégyen…), de nagyszerűen hozza a gazdag, humanista, nagyot álmodni merő sejket. :respect:



Utoljára a „Kurtlar vadisi – Irak; Farkasok völgye: Irak” című filmben láttam ilyen remek sejk alakítást, Ghassan Massoud-tól. :thumbsup: Ritka az, amikor képes egy színész hihető élettel és karakterisztikával megtölteni egy ilyen szerepet, anélkül, hogy a sztereotípiák és a sablonok könnyű útra csábító csapdájába esne.

„- You're not a religious man?
- No. No, I'm not.
- But you're a fisherman, Dr. Jones.
- I'm sorry, I don't follow.
- How many hours do you fish before you catch something?Dozens?
- Gosh, hundreds sometimes.
- Is that a good use of your time for a facts-and-figures man? But you persist in the wind and the rain and the cold with such poor odds of success. Why? Because you're a man of faith, Dr. Alfred.”

Kristin Scott Thomas pedig úgy formálja meg az ellenszenves és öntelt, nagyhatalmú miniszteri tanácsadót, hogy minden egyes megjelenésekor ökölbe szorult a talpam – szóval, remekelt. :-)

A történet alapja (lazactelepítés Jemenbe) már-már tudományos-fantasztikus (fantazmagória…?) kategória, de ahogy ezt a magyar származású Paul Torday megírja/megírta (az ő regényéből készült a film) és ahogy ezt Lasse Hallström megrendezi nekünk, az már nem annyira egy komikus szatírává… inkább a hit, a szeretet, a szerelem, egymás elfogadása és az emberség csodálatos iskolapéldájává válik – úgy, hogy az csöppet sem geil, nem szájbarágós, nem irritáló. :respect:


A fényképezés gyönyörű és a film zenéje csodálatos: Kedvesem teljesen le volt nyűgözve az élménytől. :-) (És ahogy nézett rám, látszott, hogy nem érti, hogy én vajon tényleg ugyanaz az elmebeteg vagyok, aki „brutál szadista filmeket” nézetek vele… és máskor meg képes vagyok egy ilyen őt is teljesen lenyűgöző alkotás elé leültetni. :-) „Vajon most… melyik az igazi énje…?!” :-) )

Ha azt mondom, hogy „asszonnyalnézős”-kategória, azt egyáltalán nem degradáló és/vagy lesajnáló értelemben mondom. Ezt a filmet érdemes a párunkkal nézni… mert mindkettőnkben jó érzéseket ébreszt. 
És ezt az összetartozás érzése csak felerősíti. :feelgood:

„Dr. Alfred, look! They're alive!”


*= a filmet, ahogy lejött nekem, Marokkóban forgatták

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése