2012. október 8., hétfő

Moonrise Kingdom – Holdfény királyság




Hogy ez milyen kellemes meglepetés…! :sör:

Egy vidám, szerethető, aranyos és végig élvezetes, csodálatos tájakon forgatott, gyönyörűen fényképezett film – nagyszerű gyerekszereplőkkel, és igazi nagy színészek jutalomjátékával. :respect:

Csak jót tudok mondani róla: egy igazi unicum – amit, bevallom (mea culpa… megint azok a fránya előítéleteim… :-( ), soha nem vártam volna egy amerikai filmtől… :-///

De most belátom, tévedtem: ez egy eszméletlen jó élmény volt! :thumbsup:

Már az indítása remek, már akkor felsejlik az emberben: „te, itt valami nagyon jó van készülőben…!”. :-)

…és amikor megjelenik az erősen kerti törpére hajazó narrátor, Bob Balaban – akkor menten bizonyosságot is szerzünk sejtelmünkről. :-D :sör:


Valahogy, nem csak a kerti törpe narrátor miatt :-) de többször „déja vu” érzésem volt közben, és az „Amélie” ötlött fel bennem… de ez sosem „szolgai utánzás” szintjén, hanem... pusztán a finomságok, a meseszerű képek, a végtelenül jópofa karakterek és az aranyos humor miatt. :respect:

És most kezdem az ömlengést (aki nem bírja, az kérem, kapcsolja ki!) :-)

Két különleges, 12-13 éves fiatal Suzy (Kara Hayward)és Sam (Jared Gilman) története, akik különcségük folytán kissé ki vannak rekesztve saját csapatukon/osztályukon belül, és ez óhatatlanul egymás felé fordítja őket.


Ahogy lelki társra lelnek egymásban, elhatározzák, hogy megszöknek, és a világtól elkülönülve fognak élni. De persze ez egy szigeten meglehetős nehéz… :-) Főleg úgy, ha a fél lakosság és egy teljes, állig feljelvényezett cserkészcsapat ered az ember nyomába… :-)

A cserkészcsapat élén Edward Norton áll Scout Master Ward szerepében, aki én nagyon szeretek és tisztelek jó ideje – és igazi jutalomjátékot mutat most is. :respect:

A rendőrfőnököt Bruce Willis, a főcserkészparancsnokot Harvey Keitel, a Bishop szülőket Frances McDormand és Bill Murray, Ben bácsit Jason Schwartzman, a szociális szolgálat képviselőjét pedig Tilda Swinton alakítja – mindannyian remekelnek a rájuk bízott szerepekben. :respect:



Kár a történetre további szavakat pazarolni: végtelenül élvezetes. :-) :thumbsup:

A tájra és az íróra, meg a rendezőre viszont kell. :respect:

Wes Anderson (The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic with Steve Zissou, The Darjeeling Limited, Fantastic Mr. Fox) írta és rendezte, Roman Coppola társíróként működött közre – miként a Wes Anderson neve után szereplő produkciókban is…

Szerintem egészen lenyűgöző munkát végeztek. :thumbsup:

Mert bevallom, nekem anno a „The Royal Tenenbaums” nem jött be annyira… a „The Life Aquatic with Steve Zissou” -ban éreztem a potenciált… de az sem ütötte át nálam a falat… a „Fantastic Mr. Fox” sem nyűgözött le úgy, mint sok más nézőt…

…egyedül a „The Darjeeling Limited” volt az, amiért teljes mellszélességgel tudtam lelkesedni. :sör:

És talán ez azt jelenti… nálam… hogy Wes Anderson „érettebb/kiforrottabb” műveit szeretem.  Azaz szerintem filmről-filmre jobb az úriember. :respect:

A táj pedig: Narragansett Bay, Fort Wetherill


Conanicut Island


Valami eszméletlen gyönyörű helyek – a Kedvesem végig azt kérdezgette: „de biztosan nem Angliában játszódik?!”. :-)

Hát igen, a Barafundle Bay is valami hasonló szépség (mint ahogy arról a „Third Star” élménybeszámolómban korábban már megemlékeztem). :thumbsup:

Valami egészen nagyszerű, felüdítő, megvidámító élmény a „Moonrise Kingdom” – minden korosztálynak és lelkiállapotnak melegen ajánlom. :-) :sör:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése