2022. július 12., kedd

Miért hagytam abba a Besúgót…

…az első rész után.

„Mer’ ez nem dokumementum film! Hanem izgalmas fikció! És van benne zacskós tej is, májbró! Tiszta retro fíl… fill… érzés, na.”

0. Geri otthon lepofoztatja magát, és elkullog. Apró, színes jellemábrázolás (for dummies): tehát gyáva, meg lehet félemlíteni – ebből tuti, hogy besúgó lesz!

1. Felszáll Geri a vonatra, és véletlenül pont az állambiztonsági tiszt mellé ül – aki már várja.

Te, tesó, nem fogtátok meg ezt a történést a könnyebbik végén? Nem agyaltátok túl, mi?! :-PPP Nem ám belép hozzá – mert kereste a vonaton/leste az állomáson. Nem, nem. Várta a fülkében: „ide fog bejönni, az tuti!” – és igaza volt, azt a rézangyalát! Ejha! Vagy a vonat összes kocsijának összes fülkéjében ült egy-egy állambiztonsági tiszt, és várták, hogy kihez ül be a palimadár. Na, az lett volna a nagy konspi!

 

2. A vonat étkezőkocsijában ott falatozza a (retró!) puncs szeletet egy úr, és bemutatkozik.

  „Kiss Imre alezredes vagyok az Állambiztonságtól.”

A vonat étkezőkocsijában, mint említettem volt. Mert ilyen hülyék ezek a kádári állambiztonságisok: a vonat étkezőkocsijában hangosan bemutatkoztak: hadd hallja mindenki, a kutyaúristenit! Hallják és féljék őket!!! …vagy az egész étkezőkocsiban csak beépített állambiztonságisok voltak, mert ez a Geri olyan Nagy Hal, hogy teljes erővel rászállt az egész Szerv! Minden fülkében egy-egy állambiztonságis, a büfékocsiban állambiztonságis pincér, a kalauz, a mozdonyvezető, a vonatvezető – mind-mind állambiztonságisok. Még a vészfék is az Állambiztonsághoz van bekötve!

 

3. Egyetemi kollégiumi szoba

Én jártam pár ilyenben: általában 2,5-3 méter szélesek – 5-6 méter hosszúak. Puritán az egész: egy plafonig érő, keskeny, beépített szekrény mindenkinek, egy (egyetlen egy!) íróasztal az ablaknál, jobb esetben egy étkezőasztal középen.

Ez meg itt, esetünkben, a Besúgóban: egy kibaltázott táncterem. Vitrines szekrénnyel.




 „Mer’ ez nem dokumementum film! Hanem izgalmas fikció!”

Hja… akkor értem.

 

4. Kiss Imre állambiztonsági alezredes otthon dühöng: kilopták a postaládájából az újságot! Apró színes jellemábrázolás (for dummies): ilyen hétköznapi hülyék voltak ezek az állambiztonságiak (is…), ott, a többi hülye között a Kádár-korszakban…

„De zacskós tej van az asztalon! Mekkora már! Micsoda retro! Úgy csináltatták a filmesek, mert ilyen már nincsen!”

Óhhh… jámbor együgyűség… :-PPP Zacskós tej? Persze, akkor ez már egy filmtörténeti műremek! Óh!

 

5. Kiss Imre állambiztonsági alezredes otthonról telefonál a főnökével: állambiztonsági munkaügyben. A felesége, és a lánya pedig hallgatják. Mert nem ám konspiráltak akkoriban! Nem ám a saját családjuk sem tudta, hogy hol dolgoznak! Mert az ilyet így beszélték meg, persze!


 Apró színes jellemábrázolás (for dummies): ilyen hétköznapi hülyék voltak ezek az állambiztonságiak (is…), ott, a többi hülye között a Kádár-korszakban… :-PPP

 

6. Megismerjük Száva „(Öt)Che Guevara” Zsoltot – a Királyt. Az Ellenállók Fővezérét. Aki kiáll vagy ötven ember elé, és aszongya:

 


Nos… igen. Csak a tisztánlátás kedvéért: ilyet a nyolcvanas években nemhogy ötven, de két ember előtt sem mondott ilyet senki. Mert volt annyi józan esze, és életösztöne, hogy ne mondja!

„Spötting Bréach is Éasy. Théy Löök Just Liké Yöu and Me.” Klasszikust idéztem: de tényleg így volt. Nem mertél beszélni senkinek. Még otthon, a konyhaasztalnál sem. Ez egyszerűen egy akkora fatális félreismerése a Kádár-korszaknak, hogy az már szándékos történelemhamisítás-számba megy.

„Mer’ ez nem dokumementum film! Hanem izgalmas fikció!”

Igen, igen, mintha már említted volna. Ezzel takarózol este is, ugye?! :-PPP

 

7. Megismerjük Száva „Bunyós Pityu” Zsoltot. Ez magáért beszél – de annyi: aki bunyós, annak nem ilyen puhos, aputeste van.





8. Megismerjük Száva „Macho Man” Zsoltot, családi körben.

Ott van előtte az uborka.

 


Óh, anyám, borogass… :-PPP

 

9. Életveszélyes fenyegetés a temetőben, mert max. 3 (HÁROM!!!) nap után nincs eredmény a besúgásra. Igen, ekkora idióták azok ott a Kádár-korszakban. Meg mi is, akik nézzük. :-PPP


10. És akkor jött a CSÚCSJELENET!

Értelmes főhősünk, Geri, lekövette a taxit – ami visszaért a koliba. Most számoljunk egy kicsit: hány ember áll látótávolságban a kocsi körül?


 

 

Alsó hangon(!) 12 (TIZENKÉT!!!) diák van az udvaron a taxi mellett/mögött – ez az állat meg feszgeti előttük az ajtót, meg a csomagtartót!!! :-OOOOO

Igen, ekkora idióták voltak azok ott a Kádár-korszakban. Meg mi is vagyunk, akik most nézzük. :-PPP

Utána (pár perccel később) Geri feltöri a csomagtartót: az udvaron egy LÉLEK SINCS!


Rendben, előfordul az ilyen. De a taxi még mindig a FŐBEJÁRAT ELŐTT PARKOL! Bárki, bármikor kiléphet! Ez a hülye meg feltöri! És nem bukik le!!!


 Én kérek elnézést egy ekkora elcseszett deus ex machináért. :-PPP

 

11. Geri felhívja a rendőröket.

 


Azok meg kijönnek egy TETVES TELEFONHÍVÁSRA! Kijönnek vagy tucatnyian, és lerohanják a kollégiumot, mint a komancsok a telepesek szekértáborát!!!






És ez teljesen normális!

Volt, akkoriban.

Apró színes jellemábrázolás (for dummies): ilyen hétköznapi hülyék voltak ezek a rendőrök (is…), ott, a többi hülye között a Kádár-korszakban… :-PPP

„Mer’ ez nem dokumementum film! Hanem izgalmas fikció!”

...

Hát akkor... hagyjuk is a francba ezt az egészet.

És ettől alélt be mindenki a saját hányásába mámorosan…?! Igen?! Értem.

Nincs több kérdésem, bíró úr. (for dummies)

 

Összegezve: nem azért kukáztam a sorozatot, mert én éltem akkoriban, és tudom, hogy milyen volt, a készítők meg csak "művészi szabadsággal elképzelték, hogy milyen lehetett" - hanem azért, mert az egész egy nettó faszság. :thumbsdown:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése