2013. augusztus 15., csütörtök

Song for Marion (Unfinished Song) – Dal Marionnak




…mert van, amikor az ember torkig lesz az aljassággal, a kegyetlenséggel, a gyilkossággal és a halállal.

…és az ilyen sötét dolgokat témául választó filmművészeti alkotásokkal.

Ilyenkor kell valami szívet melengető… valami felemelő… valami, ami tényleg azt sugallja, amit Dylan Thomas verse mond: „And Death Shall Have No Dominion”.


A Song for Marion egy igazi szívet melengető, lélekemelő alkotás – amit látva az emberen nem a nihilizmus és a fatalizmus lesz úrrá, nem fájdalmas üresség tölti el… hanem a remény, és az öröm.

Kellenek ilyen filmek is – nagyon kellenek, szvsz.

Nem akar ez a film világot váltani, nem mond friss és magvas igazságokat, nem pszichológiai szócső, és nem morális esettanulmány.

Két idős ember története, az egymás iránti elkötelezettségük és szerelmük története, a rideg elzárkózás és az őszinte nyitottság, a keserű harag és az egymás iránt érzett szeretet története.


Talán azért tetszett nekem annyira, mert teljesen azonosulni tudtam a Terence Stamp által megformált, mogorva és emberkerülő Arthurral – ha megérem azt a szép kort, tartok tőle, hogy én is hasonló öregemberré fogok válni… bááár… lehet, hogy már most olyan vagyok. :-/ :-S

Szerintem Terence Stamp eszméletlen jól hozta a karaktert: minden rezdülését élveztem, és minden tette, mozdulata, arcizomrándulása hihető és életszerű volt. Életre keltette Arthur figuráját. :respect:

Nagyszerű volt a két női főszereplő is, akik azt képviselték a filmben, amit a nők az életben is jobban tudnak, mint a fafejű, csökönyös férfiak: a feltétel nélküli szeretetet, az őszinte, érdeklődő nyitottságot, és a megbocsátást.


Vanessa Redgrave csodálatos volt Marionként – de a lelkes, életörömmel teli Gemma Arterton is nagyszerűen alakított. :flowers:

Akiket még mindenképpen meg kell említenem, ők Marion és Arthur fia, James, és unokájuk, Jennifer. Őket az általam nagyra becsült Christopher Eccleston és az aranyos Orla Hill formálják meg. :thumbsup:


A történet nem tartogat számunkra különösebb meglepetéseket: nagyjából az történik, amire az alapfelállás megismerésekor számítunk.

De azt mondom, hogy itt nem a befejezés, a film vége az, ami számít – hanem az Út, ahogy eljutunk oda… :respect:


Ha van kedvetek ebben a tipró-taposó, emberséget feledő, rohanó világban egy másfél órára megállni, és rácsodálkozni olyan értékekre, amikről azt hittük, talán már nem is léteznek… akkor érdemes rászánnotok az időt a Song for Marionra. :thumbsup:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése