2012. június 23., szombat

Longmire s01e03 – A Damn Shame


„Winston Churchill once said: "The outside of a horse is good for the inside of a man."”

Oké, oké, oké, feltartom a kezem: mea culpa. Mea maxima culpa.

Én voltam a vak, úgy látszik… vagy legalábbis igen csak lassan hullt le a hályog a szememről.

Ez egy marha jó sorozat. :respect:



Részről-részre egyre jobb. Olyan remekül elegyedik benne a cinikus humor és a jó beszólás a komoly, ütős mondanivalóval, hogy az valami nagyszerű.

Szól valamit Longmire, a maga cinikus, nyegle módján és nyerítve röhögök – újra megszólal: …nyelek egyet, és elgondolkozok. :thumbsup:

Katee Sackhoff továbbra is idegesít, de Robert Taylor olyan jó, hogy simán lemossa. Mind Katee irritáló „színjátszását”, mind az előítéleteimet.

Ez a rész valahogy nagyon egyben volt: nem vagyok egy nagy „lovas ember”, de azt hiszem, hogy ez az epizód húzósan át lett itatva Wyoming lovakkal kapcsolatos érzéseivel. És szerintem nagyon jól interpretálja azt. :sör:

Az epizódok „cold openjei” mindig jók, de a „Damn Shame” valami különösen brutális felütéssel kezd. Az ember tágra nyílt szemmel bámul… és a miközben a látvány a retinájába ég, és a gyomra felfordul, ezek képesek elsütni egy olyan poént, amin nem lehet nem felröhögni. :respect:

De tudom én, hogy mire megy ki a játék! Tudom ám! Hogy én, mint „Néző” egyre jobban szeressem meg Walt Longmire-t. Tudom, hogy ezt akarjátok… ganajtúróbogarak. :-P
…és eszméletlenül jól csináljátok, hogy a fene enne meg benneteket. :sör:

Kedvenc seriffem megint kapott olyan mondatokat, amiktől megrogytam és a szívembe zártam. :respect:

„So whatever it costs, whatever it takes. You send the bill to me.”

„You don't have to do this anymore. You already
proved how tough you are. It's okay to go.
It's okay.”

Nagyon emberi ez a film, ember- és természetközeli. Nem olyan rideg és steril, vérprofi hűvös távolságtartást sugárzó, high tech kütyüs, mint a CSI-sorozatok.

Valamit meg kellene vizsgálni? Itt, az isten háta mögött? Kinek van arra ideje és pénze, hogy elküldjön bevizsgáltatni valamit a megyei központba? Egyszerű eszközökkel, „józan paraszti ésszel”, önerővel kell megvizsgálni a dolgokat – és ez nekem tetszik.

És ahogy a helyi, törvényszéki orvosszakértővel is… hm… „akadnak gondok”, az én szememben ez is a hitelességet erősíti. :-)

„- I called doc Bloomfield's office. He hasn't even finished the autopsy yet. He's been delivering twins all day.
- Do you believe that crap?”

A sztori is: mint már mondtam, bitangul indít – aztán egészen „egyszerűnek” látszik a dolog.
Aztán megcsavarják… majd megint megcsavarják… és egyszer csak az veszi észre az ember, hogy felpörögnek a dolgok. Egy nagyon jó végkifejletig. :sör:


Ebben a részben ráadásul C. Thomas Howell a vendégszereplő, aminek egyrészt nagyon örülök… másrészt meg elkeserít. Mert szerintem C. Thomas Howell egy marha jó karakterszínész: 1999-2000-ben megmutatta magát az Amazon (egyik) főszerepében… és azóta csak „statisztál”. Legutóbb a „Southland”-ben kapott egy mellékszerepet… de szerintem ez a remek színész jóval többre hivatottabb ennél. „Damn shame”, hogy itt tart most… :-(

De visszatérve a Longmire-re. Lehet, hogy tényleg hályogos volt a szemem az első két rész alatt… lehet, hogy most jöttem csak bele. Vagy _ők_ most jöttek bele. :sör:

Lényeg, hogy egy marha jó kis sori kerekedett ki belőle, amit hétről-hétre fogunk várni és nézni. :thumbsup:

Justin: te, mint „nagy” lovasember – ezt az egy részt nézd meg ebből a sorozatból. Szerintem nem fogod megbánni. :sör:

És a végére egy remek kis Longmire-féle beszólás.


„- Ferg, I hired you for two reasons. Yes, one was a favor to your father.
- And the other?
- I'm still waiting to find out.”
:-)

3 megjegyzés:

  1. No, csak rádumálsz, legalább a lovak miatt... :)

    (Ja, csináltam én is lovasfilmet a minap, amit már rég akartam: kamerával a kezemben vágtázok, úgy veszem fel a nagy uncsi síkságot és a ló fülét. Azért ne próbáljátok meg otthon, ezt csak nekem szabad.)

    Justin

    VálaszTörlés
  2. :sör: :-)

    Eszembe se jut ezt a marhaságot megcsinálni! Milyen hülyén is néznék ki, hogy futok a mezőn, mint egy versenyagár, egyik kezemben kamera, másikban meg egy ló füle... :-)

    VálaszTörlés