2012. június 1., péntek

Iron Sky



Kezdem a feketelevessel: ott vérzik el, ahol a mainstream „hollywood-i” filmek többsége – a sztorin. :-(

Pedig, ahogy Justin teljes joggal szokta volt mondani az efféle „buddy-project”-ek kapcsán: egyrészt „az a legkevesebb!”, mert jó sztori nélkül mi a fenének fogna/jon bele bárki a filmforgatásba?! Másrészt meg egy ilyen, 2006(!!!) óta tartó projektnél – amiből 2008-ban volt az első trailer! de az is alapvetően a pénzadományok/producerek beindítása végett… – legalább kalapáltak volna össze egy _jó, ütős_ forgatókönyvet! Volt rá idő bőven! És még pénzbe sem kerül, mint pl. a spec. effektek…

Úgy elméláztam azon, hogy a 7,5 millió eurós költségvetés mekkora részét fordíthatták a forgatókönyvre? 10 és 50 között? (Nem ám „ezret” értek ezalatt! Szimpla, kétjegyű 10 és 50-et. :-P ) Vagy még annyit se…?!

Johanna Sinisalo és Jarmo Puskala nevét jegyezzük meg, barátaim… egy fél pillanatra. :-P Aztán felejtsük el is őket szépen. :-/

Különösen a vége felé vérzett el a dolog. Addig még úgy el is ment, megcsillant benne olykor egy kis humor, egy kis irónia, egy kis paródia… de a végére elfogyott az addig sem igazán pörgő kraft.
És kaptunk egy eléggé kiüresedett, sótlan lezárást.  :-(
Kár érte. :-(

De akkor térjek rá a pozitívumokra is, mert azért abból is akadt.


Olyan bitang a látvány, hogy nyugodtan a mainstream mellé lehet állítani. :thumbsup:

Igen, a sztoriban negatív előjellel, a látványban pozitív előjellel állhat a hollywood-i szuperprodukciók mellé. Úgy látszik, amennyire szeretett volna a film független és egyedi lenni, úgy lett mégis egy „pompás” leképezése a fősodornak… :-/

Komolyan, elképesztő képi világa van az Iron Sky-nak, hihetetlen, hogy független filmesek-kis stúdiók ilyet képesek… nem egyszerűen „összehozni”, vagy „összekalapálni”, hanem… megalkotni. :respect:

Kár, hogy a legtöbb mainstream alkotás is mindössze erre képes… Így a film sajnos megmaradt egy széles, jól kitaposott ösvényen. :-(

Tagadhatatlan, hogy vannak jó pillanatai, remek villanásai, vicces jelenetei, a hangulata pedig különleges és sajátos – elismerem, és ez nem is esik nehezemre. :sör:

De amikor igazi „geek”-ek és rajongók gyűlnek egy film köré, akkor… ne legyen már elég annyi, amiért a hollywood-i filmek többségét kárhoztatjuk!

Udo Kier kihagyhatatlan a nácis filmekből – hozza is magát, rutinból…

Julia Dietze szerethető és Götz Otto is remekül hozza a ráosztott szerepet.

Stephanie Paul is jó, mint Sarah Palin-paródia – és az ENSZ tanács is remekül ki lett találva, és jópofa poénok csattannak ott el.

Christopher Kirby viszont – bár az irritáló „afro-amerikai” karakter archetípusa/paródiája lenne… azt nem annyira viccesen, mint inkább idegesítően oldja meg.


Volt potenciál az Iron Sky-ban, lehetett volna egy új kultfilm, amit piedesztálra állíthatunk, hogy „Tessék, Mr. Hollywood! Így is lehet!” – de a magunk „alá” ácsolt dobogóról jól pofára estünk… és a film végére leeresztettük a zászlókat, kiesett a kezünkből a pompom… és szótlanul indultunk haza.

Hát ennyi. :-(

De azért egyszer meg kell nézni, úgy gondolom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése