2024. január 26., péntek

Kávészünet Zenekar - Boros Csaba és Pénzes Máté - Áprily Lajos: Túl ötven erdőn

Ez szíven ütött... :respect:


Áprily Lajos: Túl ötven erdőn

Fogy az ösvény, fogy a napfény,
hideg árnyék hull a hegyre.
Áll mögöttem ötven erdő,
ötven évem rengetegje.
Torkomig ver csorba szívem,
tűz a talpam, seb a térdem.
Annyi rémtől megfutottam,
míg a ritkulásig értem.

Seb a szívem, seb az arcom,
vadtövistől vér az ingem.
Aki erdő-járni küldött,
az ha megismerne engem.
Sűrűségen átfutottam,
avarának vért is adtam,
ami bennem fiatal volt,
rohanásban elhullottam.
Szívem szárnya, szemem fénye,
kurjantásos fiú-kedvem,
férfi-sorsom mély zenéje
elveszett a rengetegben.

Csudaváró esti lázban
fekszem itt a ritkulásban
meglazulva, szerteesve,
s nincsen, aki megkeresne.
Járna értem, mint a hangya,
mint a Lemminkejnen anyja;
addig járna, felkutatna,
kicsi méhvel írt hozatna,
varázsszókkal összerakna,
úgy siratna, úgy szeretne…

Fekszem itt a szürkületben,
túl a rétnek nagy a csendje.
S zúg mögöttem ötven erdő,
ötven évem rengetegje.

1939

 

2024. január 21., vasárnap

Dave Chappelle: The Dreamer & Pete Davidson: Turbo Fonzarelli

Rohadtul nem nézek mostanában filmeket – de még sorozatokat sem… Lehet, hogy a tetves hideg szívja ki minden erőmet (mondtam már, hogy rohadtul utálom a telet…? asszem említettem párszor… :-PPP hja, költözzek melegebb éghajlatra, tudom: a kibaszott kormány is azt szeretné, hogy a magamfajták takarodjanak el a _saját országunkból_!!! :-OOO rohadt fasiszta tetűládák… az én őseim a vérüket adták ezért a Hazáért! ti meg csak belőlünk szipolyozzátok a vért!!! :rotinhell: ), lehet, hogy téli (tél közepi?) fáradtság van rajtam… de az is lehet (höhö… „lehet”… hja…), hogy csak tele van a tököm mindennel… :-PPP

Sportot nézek: Pool, NFL, síugrás – és persze Luke „The Nuke” Littler. :champ:

Ám nagy-nagy örömömre, a Netflixen „elém ugrott” pár kedvenc stand up komédiásom egy-egy új estje is, így azért csak lett egy kis (siker)élményem. :sör:

 

Dave Chappelle: The Dreamer

Ebben a mai „polkorrekt”, „nebáncsvirág”, „safespace” és „buboréklakó” világban, amikor már nem lehet viccelni semmivel (…a gyáváknak…), nehogy megbánts „véletlenül” valakit, üdítő színfolt Dave Chappelle és Ricky Gervais, akik magasról tesznek rá, hogy egy-egy estjük után kik akarják cancelezni őket – és kik támadnak rájuk (mármint konkrét fizikai erőszakkal) a színpadon, vagy random az utcán… (Hja, volt nekem is egy haverom a gimiben, aki minden poén vagy ugratás után meg akart verni/ütni… Hát igen, az „ütés” az mindenre megoldás: ultimate argument… :-PPP)

Szóval, Chappelle: eszméletlen laza a fickó – és rohadt jól áll neki a lazaság. :sör:

…és amikor beszél, baszki… imádom, ahogy képes egy mondatával megröhögtetni – a következővel meg elgondolkodtatni… vagy megindítani. :megarespect:

„Ez a titkos trükk az élethez. Elég bölcsnek kell lenned ahhoz, hogy tudd, mikor éled az álmod. És alázat kell ahhoz, hogy elfogadd, mikor valaki máséban vagy. Ezért… Ezért nem hozok ítéletet Will Smith és Chris Rock felett. Ti a hírességet látjátok bennük, de én a hozzám hasonló álmodókat. Nem tudok különbséget tenni közöttük, mert mindkettőjükben magamat látom. Én vagyok Will Smith. Én vagyok a fickó, akinél elszakad a cérna, és a szart is kiverem abból, aki csúnyán beszél arról, akit szeretek. És Chris Rock is vagyok. A férfi, akit megüthetnek az egész világ előtt, de megőrzi a nyugalmát, hogy ne szúrjon el semmit. Ezt… csinálja… egy férfi. Határokat húz. Betartatja a határokat. És feszegeti is azokat.”

„Tudjátok, mire emlékeztetett? Az általános iskolára. A tanár megkérdezte, mi leszel, ha nagy leszel. „Timmy, mi akarsz lenni, ha nagy leszel?” Úgy tett, mintha tudná. Kihúzta magát: „Tűzoltó akarok lenni.” Mire a tanár: „Timmy, ez egy csodás álom!” De Timmy nem gondolta komolyan. Timmy azért mondott tűzoltót, mert betegesen vonzódott a tűzhöz. Tizennégy éves korára hatalmas piromániás lett, kerozinnal és a gyufával szórakozott. Egy este a belvárosban pirózott a haverjaival. Leégettek egy raktárt. Nem tudott róla, de tizenhárom El Salvador-i bevándorló munkás volt odabent. Bennégtek a raktárban. Hát nem tragikus? Hááát… baleset volt. Még csak 14 éves volt. Viszont fekete. Így felnőttként állították bíróság elé. Timmy életfogytiglant kapott. Az álomnak annyi.”

„Valahányszor eljövök ide, és kiállok elétek, rájövök: „Szent ég, ez nem is az én álmom! Hanem a tiétek. És megtiszteltetés, hogy benne lehetek.”

Dave Chappelle… hatalmas vagy, ember… :respect:

Köszönöm neked ezt az (újabb) nagyszerű élményt! :leborul:

 

Pete Davidson: Turbo Fonzarelli

Nem tudom, hogy mit szeretek annyira ezen a srácon – amit tudok róla, pont elég lenne ahhoz, hogy utáljam… –, de nagyon szeretem. :-D :sör:

A hülye poénjai, bonyek… :-)))

„Én meg: „Hagyjál már ezzel a duzzadással!” Tízéves vagyok, 2002-ben. Annyit tudok, hogy az NFL-t felduzzasztották a Houstonnal. Ennyi! A pöcsduzzasztásról fingom sincs, anya!”

:-)))

…és ez a szeretetreméltó, laza hülyegyerek (bocs, Pete :sör: :-) ) tényleg nem tisztel senkit és semmit.

Még a saját anyját se… :-)))

„Anyám egy hamis Twitter-fiókkal akart megvédeni a trolloktól. Cuki, amíg nem a te anyád csinálja. Nem igaz? Ha másé csinálja: cuki!  Ha a tiéd: „Ne bassz!” Egy hamis Twitter-fiókkal akart néhány éve megvédeni a neten. JoeSmith1355 névvel regisztrált. Okos húzás. Őt máshogy hívják. Középkorú nő, nem vágja a Twittert. Igaz, hogy JoeSmith1355 a felhasználóneve, a profilneve viszont Amy Davidson. Ami a legjobb: a profilképén szintén ő van. Igen.”

:-DDD

Dave Chappelle megnevettet és elgondolkodtat – Pete Davidson meg _„csak”_ nyersen röhögtet. :sör: :-)

Örülök, hogy vannak még olyan humoristák, mint ők. :respect:

 

Ui.: Ricky Gervais-nak is van egy új stand up-ja „Armageddon” – de most nem horzsolt annyira, ahogy szokott… Nem érzek késztetést, hogy írjak róla. :-/


2024. január 1., hétfő

2023 legjobb élményei…

Mik is voltak számomra 2023 legjobb vizuális és auditív élményei…?

Mindjárt sorolom, de kell hozzá egy kis (lélek)elemzés.

Nagyon sok film mellett elmentem idén: mert rohadtul idegesít, ha valamit le akarnak nyomni a torkomon, mert éppen „trendi” („Barbenheimer” :-PPP). Minél erősebbnek érzem a „nyomást”, annál inkább mondom azt, hogy _csakazértse_. :-PPP Ezért skippeltem a „The Last of Us”-t – ha túlzottan dicsérnek, piedesztálra emelnek valamit, az bennem olyan ellenszenvet kelt, hogy nincs is értelme belevágnom – mert egy ilyen helyzetben úgyis a rosszat fogom keresni és látni benne. Ennek meg így semmi értelme nem lenne. (Ráadásul a szegény, fiatal főhős-színésznő annyira ellenszenves, hogy… nem, nem akarom őt nézni. Ez egy zsigeri dolog, nem tudok tenni ellene. :-/ :-P)

Sajnálom – nem magamat :-P –, ha bizonyos esetekben így tényleg jó filmek, sorozatok maradnak ki az életemből, de ha a körülöttük lévő hype-ot túlzottnak, tolakodónak, ne adj’ Isten agresszívnek érzem, akkor lehúzom előttük/rájuk a rolót. Nyalogassa azokat továbbra is a… hm… „fősodor”.

Járt így idén is pár film és sorozat. Talán több is, mint a korábbi években – igen, öregszem, és csökken a tűrőképességem. Sokkal hamarabb rávágom az ajtót bármire. Ez van. :-P

Szóval, ne keressetek rajtam „mindenki szerint menő”-filmeket és sorozatokat. Vannak azoknak saját, menő bloggereik, akiknek vezetik a trendi toplistáit.

Én csak egy nógrádi lowsidekick-wingman vagyok – aki nem szeret a szélesre taposott úton járni. Bááár azért… néha oda-odatévedek a mainstreamhez, és akkor… Megfejtést lásd lentebb. ;-)

És tört bele a bicskám pár olyan alkotásba is, amit nagyon szerettem volna szeretni… de végig se bírtam nézni… És igen, vagyok olyan inkorrekt, hogy az általam szeretett rendezők „_kevésbé_” sikerült műveit nem sorolom fel – pláne, hogy az egyharmadánál feladtam… :-P

Valamint kissé keserűen bevallom, hogy akadt pár olyan film is, amit szerettem volna megnézni – de vagy nem hozták el a gyarmati moziba, vagy éppen olyankor, amikor nem tudtam megoldani a mozilátogatást… :-/ A francba, ezeket, az így kimaradtakat tényleg sajnálom. :-( Mert oké, hogy valamikor majd „beszerzem” magamnak – de ezeket általában szerettem volna a mozijegyemmel támogatni, mert így tartom korrektnek. Letöltve meg már… nem ugyanaz, na.

Hááát… így alakult ki (…így szűkült le… :-P) a 2023-as toplistám. Mea culpa érte.

Az általam felsoroltaknál biztosan jóval több jó film és sorozat van: de azokat már nektek kell megtalálnotok és felfedeznetek. :sör:

 

Three Pines s01


„A nagyszerű Alfred Molinára mintha csak rászabták volna Chief Inspector Armand Gamache szerepét. :respect:”


The Night Agent s01


Aztabeborult… :respect:

Egy marha izgalmas, nagyon pörgős, fordulatos, remek karakterekkel operáló sorozat – végtelenül szimpatikus, számomra (meaculpa) ismeretlen színészekkel.


Beau Is Afraid


Nehéz film. Elgondolkodtató film. Megrázó film. Felemelő film. Olykor viszont képes megnevettetni… és olykor meg elborzasztani.

Ám főleg felemelő: ahogy látjuk, hogy egy többszörösen sérült, traumatizált ember a földről újra és újra, fel-felállva harcol-küzd a vélt és valós démonjaival, hogy eljusson valahová: a Forráshoz, ahonnan indult – hogy megfejtse, megértse végre, miért és miféle teherrel kellett elindulnia az életben… és mivégre valóak voltak sziszifuszi küzdelmei, fogcsikorgató kínlódásai, folyamatos félelmei, az oly sokszor kilátástalannak tűnő harca a saját démonaival.

Ne nézze meg mindenki.

De aki rászánja magát, annak… :sör:


Guardians of the Galaxy Vol. 3.


Köszönöm ezt az Utazást, James Gunn. Köszönöm, hogy megismerhettem ezeket a Hősöket; hogy megismerhettem ezeket a Történeteket. És újra hallhattam, újra felfedezhettem ezeket a régi, nagyszerű Zenéket.

Ez a trilógia egy epikus megváltástörténet. Nincs hozzá fogható az egész Galaxisban.

:megarespect: :leborul:


Brahmāstra: Part One – Shiva


Egy marha jó hindi szuperhősös film – én személy szerint le vagyok nyűgözve. :thumbsup:


Átjáróház


Ha még nem jött volna le: teljesen megéri a ráfordított időt az Átjáróház. És minden egyes fillért megér, amit ráköltöttek. Ritka madár volt mindig is egy ilyen magyar film – de mainapság meg főleg az. :respect:


Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves


Ez egy remek, vidám, ironikus fantasy, ami önmagát egy percig sem veszi komolyan – mégis képes értéket felmutatni és átadni. Szinte, csak úgy, mellékesen. :respect:

Jó volt a kalandozócsapat összeállítása, nagyszerű az egymás közötti dinamikájuk, remek a bejutás a kincstárba, horzsol a végső harc a főboszorkánnyal – és közben beszólások, kikacsintások, „csak semmi komolykodás, szórakoztatni akarunk!”-hozzáállás. Ami nagyon jól áll a filmnek. :thumbsup:


Jóreménység-sziget


Ljasuk Dimitry filmjét nézve (újra) szerelmes lesz az ember a Tiszába, a folyóba, a tóba – a természetbe… és elandalodik elmúlt ifjúságán.


Szépek és bolondok


Döbbenetes, nagyszerű egy filmalkotás, érdemtelenül és méltatlanul volt elfeledve (talán nem csak általam…): de szerencsére Hegyi Iván és a 24.hu rámutattak, és azt mondták – „ezt a filmet nem szabad(ott volna eddig sem) kihagynotok”. Köszönet érte nekik ezért. :respect:


Nimona


Ez nem egy gyerekeknek szóló rajzfilm – ez felnőtteknek szól. Ám ott horzsol, de durván.

Ha mostanában csak egy rajzfilmet tudsz/akarsz megnézni: az a Nimona legyen.


One Piece s01

 
 
Mihawk: Monkey D. Luffy, what's your goal?
  Luffy: I'm going to become the King of the Pirates. 
Mihawk: King of the Pirates, hey? That's a much more treacherous path than even defeating me. 
Luffy: I don't care. It's what I'm going to do. 
Mihawk: Maybe you will at that. This world could use a few more wild cards.”


Blue Eye Samurai s01


De rohadt jó sorozat ez, istenem…!!! :leborul:

Döbbenet, hogy az első pillanattól/résztől kezdve berántott, torkon ragadott – és kurvára nem engedett el az utolsó percig. :megarespect:

Eszetlen jó karakterek, nagyszerű rajzok, _majdnem_ olyan brutális, hiperturbó harcok, mint a Kengan Ashurában – és a történet magával ragadó.


Magyarázat mindenre


Nem esik jól ez a film. Nem egy könnyed szórakozás.

Fáj és nyomaszt. Elkeserít.

De cseszd meg… a legvége!

(…)

Köszönet a filmjeidért, Reisz Gábor. :megarespect:


Akuma-kun s01


Mert a kisfiú története, aki démonná szeretett volna válni… engem (…a vén szentimentális marhát… :-P ;-) ) nagyon szíven ütött. 9/10 :respect:

És ettől az epizódtól már nem volt megállás: zúztak a jobbnál jobb részek, mígnem elkövetkezett az évadzáró – amitől sokkot kaptam.

(…)

Nem tudom, hogy a Netflix berendelte-e a második évadot… de rohadtul jól tenné, ha sürgősen berendelné…!!! :-OOO”


Pluto s01


De ne keseregjek már itt: a Pluto elképesztően remek, nagyszerűen felépített 8 órával ajándékoz meg bennünket – igazi élmény. Sötét, nyomasztó, félelmetes – de akik harcolnak benne értünk, emberekért, és a Földért, azok a robotok végtelenül emberiek és szerethetőek.

Kedvenceim: Gesicht (a fékezhetetlen dühét szívem mélyéig átérzem), Epsilon (olyan humánus, emberbarát, mint egy buddhista szerzetes – de amikor egy kisgyerek életéért kell harcolni… istenem…), és persze… Atom. :megarespect:

Óh, te jó ég… de nézném még tovább…

10/10

 

Rebel Moon: Part One - A Child of Fire


Engem megvett kilóra: imádom minden hibájával együtt.

Ez egy 9/10-es film – Zack Snyder visszatért. :thumbsup: :respect:

 

Képregény:

Zerocalcare: Dimentica il mio nome – Forget My Name (képregény)


„…és talán, ha kihozod magadból a legjobbat, és sikerrel jársz, egyszer talán te is az a sziklaóriás lehetsz, mint neked az édesanyád, és te leszel az, aki rendíthetetlenül és rettenthetetlenül fogod védelmezni Valaki virágzó völgyét. Ő pedig bízni és hinni fog benned – mint most te a szülődben.

…legalábbis, nekem valami ilyesmit mesélt el Zerocalcare a „Forget My Name”-ben… :respect: :leborul:

Köszönet érte. :gelato:

 

Rendezvény:

XXII. Regejáró Misztrál Fesztivál, Nagymaros - összefoglaló

 

Klassz volt ez a XXII. Regejáró Misztrál Fesztivál – megtaláltam benne a Kedvenceimet, akik miatt minden percét megérte. Köszönet érte Mindenkinek, Aki Tett Érte. :respect: :leborul: :pezsgő:

Gyönyör, öröm és némi szenvedés – mint a szerelem, ugye ;-) – jövőre is akarok jönni… :sör: