2023. április 22., szombat

Three Pines s01 & The Night Agent – Éjjeli ügynök s01

Két remek sorozatról pár szó. :thumbsup:


Three Pines s01

A nagyszerű Alfred Molinára mintha csak rászabták volna Chief Inspector Armand Gamache szerepét. :respect:

És segítői sem maradtak el mögötte: a nagyon szép Elle-Máijá Tailfeathers, a lelkes Sarah Booth, és a magának való Rossif Sutherland alakításaiban. :thumbsup:

Louise Penny 19 (mondom: _tizenkilenc!_) regényt számláló Chief Inspector Armand Gamache -szériájából 4 regényt ölel fel a sorozat 8 része, mindegyik kötet 2-2 epizódnyi kifejtést kapott.

Az első két rész címe: „White Out” – ez a könyvsorozat második részéből: „A Fatal Grace/Dead Cold” (2007) című regényből készült.

A filmsorozat harmadik és negyedik epizódjainak címe: „The Cruellest Month” – ez a könyvsorozat  harmadik részéből, az azonos című „The Cruellest Month”-ból (2008) forgatták.

Az ötödik és hatodik részek címe: „The Murder Stone” – ez a könyvsorozat negyedik részéből: „A Rule Against Murder/The Murder Stone” (2009) című regényből dolgozták két részes filmbe.

A hetedik és nyolcadik epizódok pedig a „The Hangman” címre hallgatnak – ezeket a könyvsorozat nyolcadik részéből, az azonos című „The Hangman”-ból (2011) adaptálták képernyőre.

Mint látható, hogy a kezdeti folyamatosság után a sorozatkészítők „átugrottak” három regényt, és a negyedik rész megfilmesítése után a nyolcadikat vitték képernyőre – valami általam érthetetlen okból…

…és olyan cliffhangerrel hagyták abba a sorozatot, hogy köpni-nyelni nem tudtam.

Majd eztán jött a pofon: az Amazon Prime kaszálta a sorozatot, azaz ennyi volt, nincs tovább.

Nos, miután ez tudatosult bennem, végigszentségeltem egy jó fél napot :-OOO majd utánaolvastam ennek az egésznek.

Innen tudom, hogy Louise Penny még „vígan” írta tovább Gamache főfelügyelő történetét – de ezt már legfeljebb angolul olvasva lesz alkalmunk megismerni, ugyanis a tévésorozatnak vége, és Louise Penny könyvsorozatának csupán két része jelent meg magyarul, még 2014-ben (Könyvmolyképző) a „Csendélet” („Still Life” – a Gamache-sorozat első kötete), és a „Holtan, hidegen” („A Fatal Grace/Dead Cold” – a Gamache-sorozat második kötete).

(Sajnos, valószínűleg ez a két kötet nem fogyhatott túl jól – és már pardon és grácia, de amilyen magyar könyvborítót kaptak, ezt nem is nagyon csodálom… :-/// )


Igen, lehet (biztos… :-P ), hogy most sokat vekengtem a könyv- és a filmsorozat összehasonlítása fölött, de jogos harag vezérelt: ez egy nagyon jó sorozat, remek karakterekkel, marha jó fordulatokkal, sötét bűntettekkel – nagyszerű színészek által életre keltve.

És vége, ennyi, nincs tovább. Ez azért fusztráló. :-OOO

A négy megfilmesített könyvből a „The Murder Stone” jött be nekem legkevésbé 7/10, de a többit 9/10-esnek találtam.

De sajnos így nem tudom senkinek jó szívvel ajánlani azt, hogy vágjon bele ebbe a nyolc részbe – mert a brutális cliffhanger miatt csonkán maradt a történet. :-/

Kár érte. Ám azért én nem bántam meg, hogy végigtoltam. :sör:

 

The Night Agent – Éjjeli ügynök s01

Aztabeborult… :respect:

Egy regényből készült: Matthew Quirk – The Night Agent (2019).

De ott a helye, a dobogónak azon a fokán, ahol a „24” uralkodik. (2001 – Te jószagú… mikor volt már az?! Amikor a „24” át-, vagy újraírta a sorozatfilmgyártás „törvénykönyvét”… :respect: )

Egy marha izgalmas, nagyon pörgős, fordulatos, remek karakterekkel operáló sorozat – végtelenül szimpatikus, számomra (meaculpa) ismeretlen színészekkel.

Gabriel Basso, Luciane Buchanan, Fola Evans-Akingbola. :thumbsup:

A francba… most leírhatnám, hogy hogyan is kezdődik és (nagyjából) miről szól – de azt a trailerből, vagy egy átlagos rivjúból megtudhatjátok.

Én csak egyet akarok róla elmondani: ha van valami, ami mostanában „must see” – akkor ez a sorozat az. :sör: :leborul:

Elvileg folytatni akarják – mert állítólag a Netflix is megdöbbent azon, hogy milyen nézett lett a platformon –, és ennek nem tudom, hogy merjek-e örülni…

Ugyanis Wikiről ezt lehet megtudni:

Matthew Quirk

Works:

Mike Ford Series

The 500 (2012)
The Directive (2014)

John Hayes Series

Cold Barrel Zero (2016)
Dead Mans Swich (2017)

Peter Sutherland Series

The Night Agent (2019)

Stand Alone Books

Hour of the Assassin (2020)
Red Warning (2022)
Inside Threat (2023)

Szóval, amint látjátok, egy, azaz egy könyvet írt (mindezidáig) Matthew Quirk Peter Sutherland-ről – tehát vagy írnak hozzá egy „önálló” forgatókönyvet (magukat marha okosnak és kompetensnek tartó „forgatókönyvíró-szakmunkások” :-PPP), vagy… Matthew Quirk egyéb, más főszereplőre írt könyvét írják át Peter Sutherland-re. Vagy dobják Peter Sutherland-et, és új Matthew Quirk által írt hőst vezetnek be.

Tartok tőle, hogy a legutolsó opció teljesen kizárt: a Netflix ragaszkodni fog a már „bevezetett” hőshöz, és Peter Sutherland történetet akarnak – és vagy szétcseszetik az egészet vmi „menő forgatókönyvíróval”, vagy… megdumálják Matthew Quirk-öt, hogy valamelyik másik főhősre írt regényét „adja oda” Peter-nek/írja át Peter-re.

Szóval… aggodalmasan tekintek a tervezett folytatás (második évad?) elé…

De az első évad! Az egy egészen más ligában játszik. :respect:

Azt ne hagyjátok ki. :sör:


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése