2023. szeptember 10., vasárnap

One Piece s01

Mihawk: Monkey D. Luffy, what's your goal?
 Luffy: I'm going to become the King of the Pirates.
Mihawk: King of the Pirates, hey? That's a much more treacherous path than even defeating me.
Luffy: I don't care. It's what I'm going to do.
Mihawk: Maybe you will at that. This world could use a few more wild cards.”

Ez egy olyan végtelenül szerethető, folyamatosan konstans mosolyra késztető, szívmelengető sorozat, amilyen még nem volt a világon. :respect: :leborul:

És közben néha meg úgy tép az ember szívébe, hogy az nem tudja visszafojtani a könnyeit… :megarespect:

Luffy: Shanks, your arm! It's my fault. It's all my fault!
Shanks: It's only an arm. I'm just glad that you're okay.”

Utálom és idegesít, ha valaki egy film, vagy egy sorozat kapcsán végletes kijelentéseket tesz (pölö: januárban azt mondani, hogy megvan az év legjobb sorozata – mert láttál egy(!) újat :-PPP). Most mégis erre fogom ragadtatni magam: Iñaki Godoy nélkül nem működne, nem működhetne ez a sorozat. :respect. :leborul:

Én nem tudom, hogy honnan szedték elő ezt a srácot – de az biztos, hogy nála jobban senki nem kelthetné életre Monkey D. Luffy-t. :sör:

A többiek is jól alakítanak, szó se róla – de Iñaki Godoy szvsz pótolhatatlan és lecserélhetetlen: ő a Szíve és a Lelke a sorozatnak. :respect:

A megtörhetetlen optimizmusa, a folytonos derűje, a végtelen, lerombolhatatlan, megrogyaszthatatlan hite, annyira, de annyira szerethetővé – és irigylendővé… – teszi, hogy igazából az Arlong Park-ban bekövetkező tombolásával úgy vagyok… hogy még most sem döntöttem el, hogy azzal még kúlabbá vált – vagy ami történt az „out of character”…

Szerettem Mackenyu-t, Emily Rudd-ot, Jacob Romeró-t, és Taz Skylar-t is, és szorítottam értük :sör: – de az ő karaktereiket el tudom képzelni másik színésszel. Monkey D. Luffy-t nem játszhatja más, mint csakis és kizárólag Iñaki Godoy. :repectagain:

De nagyon megszerettem a fiatal Főhősöket, na… :respect: :thumbsup:


 …ám vannak itt Nagy Öregek is, akik erővel és élettel teli figurákat hoztak: mint például Vincent Regan (300, Trója), aki folyamatosan tette egyre árnyaltabbá, egyre mélyebbé és érdekesebbé Vice Admiral Garp karakterét. :respect:

Vagy Craig Fairbrass, aki Chef Zeffet alakította – öregem… az a rész, amikor megismerjük hogyan találkozott Sanji és a rettegett Red-Leg Zeff… a legdöbbenetesebb reveláció volt az egész sorozatban. :megarespect:

Chef Zeff: Hey, Sanji! You keep your feet dry.
Sanji: Goodbye, Zeff. You know, all these years, living under your shitty roof, cooking at your shitty restaurant… I owe you my life! Thank you for putting up with my shit all these years, old man. I'll never forget you, Zeff!”

De nagyon ott volt a szeren Dracule Mihawk, One of the Seven Warlords of the Seas (Steven John Ward), Buggy, the Star Clown (Jeff Ward), és Red-Haired Shanks (Peter Gadiot), akik mind-mind nagyszerű, remek színeket hoztak a sorozatba. :respect:

…oké… bevallom: Luffy mellett a szótlan, magának való, csöndes Roronoa „Pirate Hunter” Zoro lett a kedvencem, egyrészt mert imádom a kardvívását – másrészt meg tud olyanokat mondani, hogy vagy nagyon röhögök… vagy nagyon elcsendesedek.

Zoro: Gum Gum Whip?
Luffy: Yeah! All the great fighters call out their finishing moves.
Zoro: No, they don't.”

Cabaji: As soon as Captain Buggy's finished with you, you're mine.
Zoro: Uh, tempting as that sounds, I'm not sticking around.
Cabaji: Really? Got somewhere else to be?
Zoro: Didn't used to think so. But Luffy changed that.
 Cabaji: That simpleton in a straw hat. Don't tell me you actually believe in him?
Zoro: I don't need to. He believes in himself.”

Mihawk: You're defeated. Why do you persist?
Zoro: Wounds on the back are a swordsman's greatest shame.
Mihawk: Magnificent.”

Hm… Akad azért olyan, olyasmi is ebben a sorozatban, ami _nekem_ nem tetszett: Kuro, Captain of the Black Cat Pirates (Alexander Maniatis) két része… hááát… az nekem eléggé… hm… filler volt. :-/ :-P

Illetve, bárki-bármit is csinál a Koby (Morgan Davies) és Helmeppo (Aidan Scott) sztorivonal… hm… nekem túl „lineáris”, és… hm… „kevéssé érdekfeszítő”, hogy úgy mondjam. :-PPP

Vannak, akik a neten már dörzsölik a tenyerüket és előre kárörvendenek: „hajaj, nem olyan jó a nézettsége a One Piece-nek, veszélyben a második évad! he-he…”.

Nekik csak annyit üzennék innen, a Költő után, szabadon: szakadjon szét a fejetek, szarházi trógerek. :-PPPPPP

A One Piece a legjobb, ami mostanság sorozatfronton történhetett: hibái mellett is simán kijár neki a 8,5/10 (mint az imdb-n) – de én csakazértis _9/10_-re teszem a pontozásomat. :sör: :thumbsup:

Must see. :respect:

Hail to Straw Hat Pirates! Gum, Gum! Gum!

:-D

 

2023. szeptember 3., vasárnap

Kemencei Kisvasút...

 ...illetve pontosabban: Kemencei Erdei Múzeumvasút. :-)

Tegnap ide kirándultunk Mátéval, és amikor megkaptuk a nosztalgikus kéregjegyeket, azonnal beugrott: valamikor Dáviddal jöttünk ide kisvasutazni - és én _pontosan tudom_, hogy hol vannak a régi menetjegyeink, amik pont ugyanilyenek voltak.

És este elő is vettem azokat... és mondjuk, hogy 13 év alatti infláció tökéletesen lekövethető rajtuk.

Aztán előkotortam a fényképeimet, és most megmutatom, milyen volt a két kirándulás.

 

2010. július 17. - kisvasutazás az akkor 6 éves Dáviddal...

Emlékszem, akkoriban éppen sok eső esett, ezért nem ment fel a vonat Feketevölgy-kitérőig, hanem valamelyik kis híd előtt megálltunk (mert az meggyengült a sok esőtől és a lezúduló víztől), és onnan visszafordultunk.


2023. szeptember 2. - kisvasutazás a most 9 éves Mátéval...

Gyönyörű, napsütéses időnk volt, és most eljutottunk Feketevölgy-kitérőig... :-)

(Oké, mi is ebben az országban élünk, meg minden - de azért egy "mennyiii?!?!" elhagyta a szánkat, amikor a jegypénztárban megvettük a jegyeket...)