2015. január 20., kedd

A Most Wanted Man – Az üldözött & John Wick



A Most Wanted Man – Az üldözött

 

Ha tudom, hogy John le Carré regényéből készült… hááát… legalábbis 2x meggondolom.

Mert igaz, hogy a The Constant Gardener bejött, de a Tinker, Taylor, Soldier, Spy (amiben nagyon sok sztár szerepelt, és számtalan blogger hypolta szénné) sokkal kevésbé – szóval, az utóbbi „negatív íz” miatt inkább kerültem volna…

…de mivel ezt előzetesen nem tudtam, és Philip Seymour Hoffman (RIP) egyik utolsó alakítására nagyon kíváncsi voltam, ezért belevágtam.

És, bár az a véleményem, hogy ez inkább egy tévéfilm, és nem egy mozifilm, határozottan felüdítő élmény volt a mostani „ügyelek, hogy semmi újat ne mutassak fel” és/vagy „egy téma ezredik újrafeldolgozása”-zsánerű sablonrengetegben. :sör:

A politika és a terrorelhárítás mocskos, egymást hátba szúrós útvesztőjében egy inkább érdekesen, mint izgalmasan hömpölygő ügy felgöngyölítése folyik, amiben minden titkosszolgálat, ország és ügynökség a saját pecsenyéjét sütögeti, és olyan nagy örömmel tesz keresztbe a másiknak, hogy az már annak a rovására megy, amiért egyáltalán létrehozták őket.

Grigoriy Dobrygin (How I Ended This Summer) nagyszerű az „üldözött” csecsen szerepében, Rachel McAdams (Sherlock Holmes, Midnight in Paris) hiteles kissé naiv ügyvédként – és Philiph Seymour Hoffman rettentő jó a tapasztalt, kissé kiégett főnökként. :sör:

Talán Willem Dafoe az, aki szvsz keveset is kapott (lehetőséget a vásznon), és keveset is adott…

…én azért őt ennél nagyobb formátumú színésznek tartom. :sör:

Szóval, egy megnézést simán megér az alkotás – bár szerintem azért nem olyan jó, mint a The Constant Gardener.

Csak azt az egyet sajnálom, hogy ha már a Jó Isten úgy döntött, hogy Philip Seymour Hoffmant magához szólítja, miért nem ez a mozi az utolsó a filmjei között a sorban – és miért csúfítja el a filmes bibliográfiáját a nézhetetlen Hunger Games… :-///



John Wick
 

„A kutyám miatt kinyuvasztok mindenkit” illetve „Egy ebtulajdonos bosszúja” lehetnének a főcímei, a semmitmondó John Wick helyett, szvsz…

De míg mi magyarok jól tudjuk, hogy A fekete városban nem jött be Görgey Pál alispánnak az „Ebet ebért!” felkiáltással megölni egy (azaz egy!) embert – addig a nagggyyyon macsó amerikai John Wick simán kiirthat a kutyája miatt félszáz embert, meg lerombolhatja a fél várost.

Nem.

Talán már le is jött nektek: nem. Nekem ez nem jött be. Nagyon nem. :-PPP

Szidtam egy kicsit korábban itt a The Equalizert – nos, a John Wick annál 100x többet érdemel a semmitmondása, és az üres erőszakossága miatt. :-PPP

Itt leginkább nem a főszereplőt (Keanu Reeves), és nem a rendezőt (Chad Stahelski) érdemes szidni (ebből a salakanyagból ők sem tudhattak várat építeni… :-PPP), hanem az írót (Derek Kolstadmi volt ez a szahar…?! :-OOO ), és a producereket (Eva Longoria(!), David Leitchezt a szahart meg mi a francnak kellett megfilmesíteni…?! :-OOO) illetheti jogos kritika. :thumbsdown:

Michael Nyqvist az orosz rossz big boss, Willem Dafoe a bérgyilkos-barát, Ian McShane a titokzatos nagykutya… Keanu Reeves meg egyszerűen lő, mint az állat.

Ennyi. :-PPP

Megnéztem, elfelejtem – ez lesz a legjobb mindkettőnknek. :-PPP

Ami viszont érdekes volt: David Patrick Kelly (akire a Kommandóból emlékezhetünk a klasszikus: „Figyelmeztetlek, ez a gyengébbik karom!”-jelenetből… :-))) ) megjelenése, mint a(z) „(el)takarító csoport” főnöke. :sör:

És hogy itt is feltűnt Tait Fletcher eszméletlen jó bajusza… :-)
 

…amit már a The Equalizer-ben is megcsodálhattunk. Ugyanis ott is egy rosszfiút alakított. :-)

Mindenesetre, Tait Fletcher ezzel az extrém bajusszal elérte azt, hogy most már észreveszem, amikor feltűnik egy-egy filmben, míg a korábbiakban… hm… az „elhullottak még” :-), a „noname-noface-nocharacter badguys” közé tartozott (The Last Stand, The Lone Ranger, 2 Guns, Breaking Bad).

Egyébként, bajusz nélkül is eléggé „badass” ez az ex-MMA fighter… :sör:
 

Szóval, ez minden, amit fontosnak tartottam elmondani a… hm… izé… ebből/erről a miisacíme képi atrocitásról. :-P ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése