2013. október 10., csütörtök

Dead in Tombstone




…mert vannak ugye az „A” kategóriájú filmek, aztán vannak „B”, „C”, „D” kategóriájúak – ennél lejjebb csak akkor, ha a vakondok is érdeklődnek … ;-)

Nos, azt hiszem, hogy a Dead in Tombstone forgatókönyvírója és rendezője (nevüket fedje a feledés jótékony homálya…), saját képességeik, és a rendelkezésre álló anyag (…vagy inkább „matéria”… :-P ) alapján, alighanem az „E”, „F”, vagy „G” szintet célozták meg.

Úgy első felindulásra… ;-)

…de valami hihetetlen vakszerencse folytán, oltári mázlijuk lett: sikerült ehhez a… filmnek látszó tárgyhoz… megnyerniük két megöregedett filmes ikont: az egyik 69 évesen is még mindig ereje és karakterisztikája teljében – a másik 61 évesen totál szétcsúszva…

Mégis ők ketten mentik a mínusz-kategóriásnak indult filmet egy kellemesen bizsergető, nosztalgikus, a ’80-as éveket idéző, régi videómozis éveimet felelevenítő, teljesen korrekt „B”-movie-ra. :sör:


Azt hiszem, hogy ez a film alighanem a „videotékákban” (egyáltalán: vannak még olyanok…?!) is biztos „alsó polcra” van ítélve, ám nekem – miközben egy pillanatra nem feledem hibáit és hiányosságait! – mégis egy kellemes élményt okozott.

Mert imádom Danny Trejo utánozhatatlanul marcona, ellentmondást nem tűrő, karcosan markáns karakterét. :thumbsup:

…és bár mint mondtam, a másik főszereplő, Mickey Rourke teljesen szét van csúszva… (nem tudom, hogy valami betegség nyúzza… vagy a drog-alkohol-cigi kombó csinálta ki…), de úgy gondolom, van valami bukéja annak, hogy ő alakítja Lucifert. És nem is rosszul. :sör:


Egy szimpla bosszúfilmről beszélünk, „B”-kategóriában elmesélve.

A „Blackwater Gang” nagy zsákmányra tesz szert, ám a bandatagok némi befolyásolás után, közösen úgy döntenek, hogy kinyírják a bandavezért, Guerro De La Cruzt (Danny Trejo) – és a főnöki posztot féltestvérére, a leváltást kezdeményező, feltörekvő Red Cavanaughra (Anthony Michael Hall) ruházzák.

Guerro menten le is kerül megérdemelt helyére, a Pokolba, ahol Lucifer (Mickey Rourke) várja lelkesen, és örökkévalóságig tartó kínokat ígér.


Ám Guerro kellőképpen fel van dúlva az árulás miatt ahhoz, hogy alkudozni kezdjen az ördöggel, aki rövid hezitálás után nyitottnak mutatkozik, hogy alkut kössön.

Guerro kap 24 órát ahhoz, hogy személyesen, mindenfajta külső segítség nélkül levadássza a Blackwater Gang hat tagját – és visszanyerje életét. Sikertelenség esetén természetesen az elkárhozás vár rá.

A Pokolban csak 10 perc telt el, de odafent egy teljes év – és ekkor tér vissza halottaiból a bandavezér… és azonnal nekilát a feladatnak.

Ezzel szerteszanszéjjel is spoilereztem a filmet… :-)))

Meg egy kellemes, western-feelingű el-, és leszámolás, miközben meg-megjelenik a Főördög maga.

Lehetett volna ez egy nagyon erős, mocskos, véres, iszap- és whiskeyszagú keménykedés, de sajnos nem lett az…

Köszönhető ez a díszletnek, amire talán az a legjobb szó, hogy „steril”. :-///

Mintha lenne egy szépen felépített, turistacsalogató makettfalu, amit nagyon korhűnek csináltak, de nagyon vigyáztak/nak is rá – „hogyan is ne vigyáznánk, rögtön jön a következő turistacsoport!”… :-///

A statiszták pedig tényleg nagyon szépen fel vannak öltöztetve: vigyáznak is a ruháikra, tisztességesen! Mint akik nem egy élő, lélegző város valódi lakói, hanem farsangi mulatságra igyekvők, esetleg kedves hagyományőrzők… :-///


De nekem a „Blackwater Gang” tagjai fájnak a legjobban. :-/// Mibe tellett volna összeszedni hat igazán karakteres, marcona anyaszomorítót valahonnan…?! Muszáj volt „neves” román karakterszínészeket alkalmazni…?!

Hja, mert ha nem mondtam volna: a filmet Romániában, Bukarestben forgatták.

Ez akkor lett nekem gyanús, és késztetett utánajárásra, amikor a szereposztást olvasva olyan nevekbe botlottam, hogy Emil Hostina, Ovidiu Niculescu, Radu Micu

Félreértés ne essék, nekem az a bajom, hogy egyikük sem elég „karakteres”! Biztosan lett volna egy-két (számos…) román statiszta, aki puszta megjelenésével hatásosabb, mint a fent felsorolt színészek. És ide nem is kellett volna semmi más – színészi játékra alig van szükség – csak erős, karcos, ütős karakterek!

Mindenesetre, „Sterilfalván” (hiába nevezzük hangzatosan „Tombstone”-nak, attól még kacsa… :-P ), a semleges statiszták között, elég nehéz korhűnek lenni, amikor itt egy Danny Trejo, a maga karizmájával szinte „tájidegen”… :-///

Na, mindegy.

Nem ostorozom a filmet (bár lehetne…), mert nekem minden hibájával együtt tetszett. :sör:

Kellemes, nosztalgikus „straith-to-video” alkotás volt, amit Danny Trejo visz el a hátán – annak, aki szereti őt. :sör:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése