2013. szeptember 20., péntek

Sleepy Hollow s01e01




„Gondolj a Traveler-re!”

(Rájöttem, hogy ezzel a mondattal fogom visszatartani a túláradó lelkesedésemet. Mert ugye valamennyien jól emlékszünk 2007-re, amikor zúzva-tépve és szaggatva berobbant a Traveler 10/10-es pilotja! :sör:
…és hogy utána olyan mélyrepülésbe kezdett, hogy ahhoz képest az óceánban süllyedő, nyeletlen fejsze, kismiska… :-////// Én három részig bírtam, utána kasza, de a 13 epizódra tervezett első évad is vissza lett vágva kilenc részre – és utána odakint is lehúzták rá a redőnyt.)

Szóval, próbálom magamat valahogy visszafogni – mert a Sleepy Hollow nyitóepizódja olyan szinten telibeverte az alig kényes, de nagyon elborult :-) ízlésemet, hogy köpni-nyelni nem bírtam!

EZ AZ ÉN SOROZATOM! :thumbsup:


Rám szabták, nekem csinálták, számomra forgatták, tehát – AZ ENYÉM!!! :-)

„Gondolj a Traveler-re!”

Minden úgy van benne, ahogy kell lennie – nem tudom, hogy „patikamérlegen” balanszírozták ki az összetevőket, vagy csak szimplán zsenik… de tökéletes az összetétel és az összhang. :respect:

Pedig magas lécet kellett átugraniuk: ugyanis én nagy rajongója vagyok a Sleepy Hollow mítosznak, és legalábbis etalonnak tekintem az 1999-es Johnny Depp fémjelezte filmet.

Izgalommal vegyes várakozással ültem le hát a nyitóepizód elé, azzal a meggyőződéssel, hogy a modern időkbe áttett mesékből, misztikus-legendás történetekből készült sorozatfilmek nálam eddig nagyon hamar kasza alá kerültek (Once Upon a Time, Grimm) – és aligha jár másképpen a Sleepy Hollow modernizált feldolgozása sem.

De az első rész valami bitangul horzsolt… :respect:

„Gondolj a Traveler-re!”

Oké, az alapfelállás felvázolása, a visszatekintések a 250 évvel korábbi függetlenségi háborúra, a finoman szólva is vérfagyasztó démonoknak, és az Apokalipszis lovasának megjelenései zúztak olyat az egyszeri nézőn (rajtam :-) ), hogy próbáltam asszimilálódni a kanapéval… :-)


…és az egy főre eső… hm… jelen esetben valahogy nem fedi a valóságot az, hogy „egy főre eső”… :-S Na, hogyan is jövök ki ebből…?!

Szóval, a 45 perc alatt bekövetkezett lefejezések és halálesetek száma… háááát… nem akarlak benneteket statisztikai adatokkal terhelni, de… legyen elég annyi, hogy nem volt kevés, na! ;-)

Nem tudom, hogy egy országos csatorna mennyi ideig nyomhat egy ilyen már-már kábelre hangolt vérfürdőt… de azért bízom benne, hogy nem vesznek vissza „családbarát” fokozatba, mert az bizonnyal sokat ártana.

Mert a kíméletlen vérengzés, és a vérfagyasztó démoni jelenések, mind-mind óriási jelentőséggel bírnak a bitang jó alaphangulat megadásához!

„Gondolj a Traveler-re!”

Az alapfelállás a következő: Ichabod Crane (már ezt a nevet is úgy imádom! :sör: ), akit az általam eddig nem ismert Tom Mison személyesít meg, Sleepy Hollow mellett harcol George Washington tábornok seregében. És a tábornok egy titkos találkozón közli vele: itt jóval többről van szó, mint Amerika függetlenségéről – ez a csata a világ sorsát hivatott eldönteni.

A tábornok rettentő feladatot testál Crane-re: meg kell ölnie az ellenség soraiban harcoló, maszkos, izzó csatabárddal gyilkoló zsoldost… mert ő maga, a Halál, az Apokalipszis Lovasa.



Crane összecsap a félelmetes, csatabárdos gyilkossal, és bár levágja a fejét, ő maga is halálos sebet kap.

Lázálomszerű (emlék)képek villanak az elméjében – és egyszer csak, 250 évvel később, egy barlang mélyére ásott sírból életre kel…


…és vele együtt a Fejnélküli Lovas is.

A kisváros felbolydult, ahogy a Lovas elindul a lefejezett emberekkel szegélyezett útján – és persze, hogy a vadidegen, zavarodott, döbbent Ichabod az első számú gyanúsított.

„Gondolj a Traveler-re!”

Ichabod már úton is van a „jól megérdemelt” gumiszoba felé, amikor segítséget, és elfogadást kap a rendőrlány Abbie-tól (Nicole Beharie), aki a pártfogásába veszi.
 

Kiderül, hogy Abbie nem véletlenül hisz a múltból jött férfinak: gyermekkorában testvérével együtt láttak megjelenni egy démont – amibe a testvére bele is őrült.

Lassan az is egyértelművé válik, hogy két erő feszül egymásnak a kisvárosban: az egyik a „jó” boszorkányoké, akik meg akarják menteni a világot a végpusztulástól, a másik, a „rossz” boszorkányoké, akik pedig támogatják és segítik az eljövetelt…


Az első részben több húzással is sikerült meglepniük a készítőknek, amiket nem akarok nektek „lelőni” – de kifejezetten tetszik, hogy olyanokat lépnek, amik nem sablonos megoldások…


Oké, gondolok a Traveler-re ;-), de akkor is ki kell jelentem: nagyon ígéretesen indul a Sleepy Hollow! :thumbsup: :sör:

Szorítok, hogy ne veszítsen a minőségből…


1 megjegyzés:

  1. A Sleepy Hollow-t én Burton egyik legjobbjának tartom, szóval érdekel a cucc..
    Azért megvárom, míg megnézel még 2-3 epizódot, és azt mondod, hogy ha nem is 10/10, de bőven tartja a színvonalat.


    Justin

    VálaszTörlés