2018. október 14., vasárnap

Hold the Dark & UFO


…azért nem mindig csak sza… sza… sz’al, nem mindig nyúlok mellé, na. ;-) :sör:

Két különleges alkotás – mindkettő eszméletlenül remek filmélményem volt. :thumbsup:


Hold the Dark


„Come to get a wolf's tooth? You're going the wrong way.”

Alaszkában egy gyereket elragad egy farka, és a már nem annyira kétségbeesett, inkább csendesen haragvó/gyűlölő anya (Riley Keough), egy farkasokhoz értő tudóst-vadászt-írót (Jeffrey Wright) kér fel arra, hogy a gyilkos állatot levadássza.

Gondoltam, ebből egy remek „wilderness” film lesz, gonosz, kegyetlen vadállatokkal, és az azokkal szembeszálló farkasvadásszal.



Nos… Merem állítani, hogy ezzel az előzetes feltevésemmel jól pofára estem.

Mert hogy is mondják? „Ember embernek a farkasa.”

És ezt a történet még jól meg is tekeri… :eeekkk:

 „That girl knows evil.”

Igazából döbbenten és lélegzetvisszafojtva néztem/izgultam végig a film két órás játékidejét, és a végén arra gondoltam… ekkora pofont/csavart a végére tartogatva, már régen nem kaptam.


Ha hasonlítanom kellene/lehetne valamihez, akkor mindenképpen a „Wind River mellé állítanám – de annál jóval sötétebb, sokkal kevésbé „feloldó” történet a „Hold the Dark”.



Alexander Skarsgård (aki a filmben az eltűnt gyermek apja) lassan a Netflix arca lesz, és bár itt nem viszi a „prímet”, de jelenléte minden egyes percben félelmetes és nyugtalanító…

A film közepén pedig szinte a semmiből kialakul egy olyan döbbenetes, kilátástalan tűzharc (több tucatnyi áldozattal), hogy az ember álla leesik és a vére megfagy…




A történet végére pedig a farkasok tudósa/vadásza is… egészen… hm… más megvilágításban látja a dolgokat.

„- They spared you!
- What?
- They spared you!”

Elképesztő, elrugaszkodott, misztikus film – egészen megdöbbentő konzekvenciákkal…

Nem csoda, hogy sokaknak a torkán is akad ez a történet.

Ám én leborulok merészsége előtt. :sör:


UFO


„What are the most important questions in the world? "Is there a God?" "What happens when we die?" And... "Are we alone in the universe?" If anyone answered any one of those questions, it would change everything.”

Amikor a matematika, a merész matematikus bizonyítja azt, amit sokan élből tagadnak – mások pedig hisznek és remélnek.

Nem mondhatnám, hogy egy matematikai szakkifejezésekkel („finomszerkezeti állandó”), számokkal és számolással zsúfolt film úgy elsőre megragadná a képzeletemet, és azonnal rávetném magam.



Ám szerencsére nem tudtam róla, hogy ennyire matematikus – csak annyit, hogy „ufós” –, így belevágtam, és a végére el kellett ismernem, nagyon jó, hogy a „matekozás” nem riasztott el, és azért nem maradt ki az életemből. :sör:

Persze, nem is annyira a matematika, hanem az egyszerre elszánt, és zseniális matekos, fiatal egyetemista, Derek (Alex Sharp) láza és lelkesedése sodort keresztül a filmen – és az üzenet, ami vele átjött: hogy merjünk hinni az álmainkban, hogy merjünk úgy élni, ahogy szeretnénk, és ne akarjunk mindenáron megfelelni a konvencionális társadalmi elvárásoknak.


„- Derek, do you know why I did that panel today? Because I live on Earth. And I need to get in good with Professor Magg so he'll give me a recommendation for grad school. What's your plan? What are you doing? 'Cause it seems like the only thing you care about is that signal.
- It is the only thing I care about.”

Szerepel még a filmben Gillian Anderson és David Strathairn, de csak asszisztálni tudnak a fősodrot képviselő Dereknek, és az egyre feszültebb történetnek…

…ami egyszerre hoz csodálatos és felemelő befejezést.



„We're not alone.”

A mindig csodára éhes, fantasztikumot imádó gyerek – aki még mindig a lelkemben él – tátott szájjal, és kitárt szívvel fogadta ezt a filmet.

És imádta minden egyes mozzanatát. (Még a tömény „felsőkategóriás matematikával” zsúfolt részeket is. :-P :-) )
:thumbsup:


Fine-structure constant - Finomszerkezeti állandó

(Csak azért, hogy tanuljunk is valamit... ;-) :-) :sör: )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése