2018. július 13., péntek

Вий – Viy 3D – Forbidden Empire



Még mindig rajta vagyok a szeren – mondtam, amíg bírom és élvezem, az orrvérzésig megyek. :vodka: :sör: :-)

…és most sem mentem a falnak. :thumbsup:

Bejött bonyek, ez is bejött – nagyon. :sör:


Honnan is kezdjem…

Talán kezdem azzal, hogy valakik a neten azt írták, hogy „ez az orosz Van Helsing”.

Nos, ez egy baromság. :-PPP

Ha valaki csak a trailert nézi meg, a filmet pedig nem: akkor annak ennyi jön, ennyi jöhet le belőle: „hát öcsém, ez az orosz Van Helsing, látom én, semmi különös”. De legalább annyira tuskó, hogy utána fel is írja a netre, hogy ő „tuggya”. :gyökér: :-PPP

Én megnéztem, és azt mondom, hogy „ez az orosz Black Death” – ez sem igaz, de legalább 100x közelebb van a valósághoz, mint a „vanhelsingezés”. :-P

Erről ennyit, azt hiszem: és onnan folytatnám, hogy a tegnap, amikor a „kiskóp”-ban vásároltam, és a végén ittam egy kávé a boltban lévő automatából, meghallottam, hogy az egyik eladó, Ágika, azt meséli, hogy a házukban szellemek járnak…

A legijesztőbb az volt benne, amilyen higgadtsággal mesélt olyan paranormális eseményeket, amik megtörténtek náluk, hogy a hideg futkosott a hátamon…

…Na, gondoltam, akkor épp ideje lesz este elővenni a már egy jó ideje letöltött Viy-t, mert most „hangulatban vagyok”. :jajanyám: :-S :gyagya: :-)

Kati kábé az első 15 percben „elmenekült”, hogy ő ilyen horrort nem néz – én jót rötyögtem rajta, hogy milyen beto… izé… félős ;-)


…aztán ahogy ott maradtam a sötétben, fülemen a fejhallgatóval (direktben dobhártyára tolt sikolyokkal…), valahogy… az arcomra fagyott a vigyor. :eeeeekkkkk:

Elsőre azt gondoltam: ez egy természetfölötti, misztikus thriller… aztán helyesbítettem: természetfeletti, misztikus _horror_-ra… :-OOO

(Egyszer kimentem közben pisilni is, és arra gondoltam, hogyha most a sötét folyosón felvillan előttem a házunk régi tulajdonosának szelleme – ahogy a „kiskópos” Ágikával is történt – tuti, hogy ott helyben összesza… kítom magam. És a szívinfrastuktúra is lágyan lebegtette a fülcimpámat…)

…de erőt vettem magamon: és (kislámpa felkapcsol, az alvó gyerektől elkommendáltam a benga medvéjét, és magamhoz szorítottam, bátorság! :-DDD ) néztem tovább. :grrr: :-)

A végén pedig döbbenettel arra gondoltam: ez egy rohadt jó film lett, bakker!




…aztán pedig lehervadtam, mert az jutott eszembe, hogy képtelenség úgy mondani róla bármit, hogy ne spoilerezzem el a dolgokat: nem akarom senkinek elrontani a rácsodálkozását. :sör:

Ekkor jutott eszembe a Black Death hasonlat. De már lehet, hogy ezzel is túl sokat mondok, és túl sok támpontot adok… :-/

Mindegy, valamit mondanom kell róla. :sör:

A világtól elzárt, babonaságok, regék és mítoszok által uralt kozák faluban már hivatalosan kereszténység van – de az ősi démonvilág, és főleg az attól való lelkekbe gyökerezett félelem, még ki-kivillantja magát.



A kozákok egyszerűen zseniálisak: olyan eredetiek, karcosak-karizmatikusak, amilyet nincs az a hollywood-i film és/vagy hős, aki a nyomukba tudna érni.




Esküszöm, ha nem lenne sztori, akkor is megérne egy-két filmet/sorozatot az, hogy az ő életüket figyeljük. Tudnak orbitálisan humorosak lenni – és vérfagyasztóan ijesztő, halálos harcosok is: és rohadt jól áll nekik. :respect:


…de van sztori is. Bezomány. Méghozzá nem is akármilyen. :respect:

A hangulat valami elképesztő(en beszarasztós). :-)



A fordulatok váratlanok, a rémségek rohadt ijesztőek, a helyszín utánozhatatlan – és a kozákok… óóó… a kozákok. :respect: :leborul:

Igazából értem én, hogy kellett ide egy angol (fő)hős (Jason Flemyng), aki bejön ebbe a világba, és rácsodálkozik – és mindent felkavar.




De valójában nem lett volna rá szükség: mert a karcos, kegyetlen, fondorlatos, hatalomvágyó és bosszúálló orosz karakterek, valamint a vérfagyasztó ősi misztikum simán elvitték volna a hátukon a filmet.


Nem tudnék kiemelni egy orosz színészt sem, mert mind egyformán zseniális. :respect:

…na jó: akkor kiemelek kettőt. :-)

Overko (Aleksandr Yakovlev) és Dorosh (Igor Jijikine) párosa azért egy fokkal mindenkinél keményebb/érdekesebb/összetettebb volt. :respect:



Összességében?

Marha jó film volt, bonyek. :sör:

Ráadásul, egy egészen remek magyar felirat is fellelhető hozzá a neten: „TroA” jóvoltából. :sör:

…persze, aki(k)nél már eljátszottam azt a kevés hitelemet, ami volt a „Скиф”-fel és/vagy a „Легенда о Коловрате”-vel, annak – gondolom – már mesélhetek („mesélhetek” :-P) bármit.

Mindegy, ez van: nekem mindhárom orosz film nagyon bejött. Végtelenül örülök, hogy elém kerültek, és megnéztem őket. :sör:
:vodka:

„Jöjj, Oroszország, vodkavirág,
Nevetés nekem a véred,
Pincefehérek a volgai fák,
Tejszínű szűz ez az ének.”

Dinnyés József – Hajnali ének


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése