2012. július 1., vasárnap

Le Marquis – A Márki & Tian di ying xiong – Warriors of Heaven and Earth – Ég és Föld harcosai


Két könnyű kis kánikulai kikapcsolódás… :-)


Le Marquis – A Márki


A neten rendesen „megtapossák”… de szerintem hibáin jócskán túl.

Quentin Tasseau (a markáns Richard Berry, akit a „Les Insoumis – Engedetlenek” kemény kommandós parancsnokaként láthattunk) egy „régivágású bűnöző”, aki egy balul sikerült rablás után teljesen kiszolgáltatott lesz a nagyfőnök Jo-nak (Jean-Hugues Anglade). Így, mintegy az életét mentendő, előáll azzal a hihetetlen pletykával, amit az egyik bebörtönzött barátja mesélt, miszerint ugyanabban a büntetés-végrehajtási intézményben ül a legendás és mitikus betörő és robbantási szakértő, „A Márki”. És ha őt sikerülne megnyerni vagy megszerezni a következő nagyszabású rabláshoz, akkor biztosan sikerrel járnának.

A nagymenő bandafőnök… Quentin felelősségére… ezért elhatározza, hogy megszökteti a börtönből „A Márkit”, és pénzzel vagy fenyegetéssel ráveszi, hogy társuljon hozzájuk.

Ám „A Márki” nem más, mint Thomas Gardesse (Franck Dubosc), aki riasztórendszerekkel ügynökösködött, de miután kirúgták, balfék módon lopni próbált az egyik korábbi ügyfelétől, ahol elkapták majd hat hónap szabadságvesztésre ítélték. A börtönben persze rögtön „betalálták” a bentlakók, és hogy tekintélyt teremtsen, egy szerencsés „baleset” során bedobja a köztudatba, hogy ő a legendás, soha, senki által nem látott Márki.

…és két héttel a hivatalos szabadulása előtt :-) Thomast akarata ellenére megszöktetik a börtönből, és Manilába viszik: hogy kivitelezzen egy kétszázmilliós rablást. :-)

A kezdeti kényszerű tettetés után Thomas bevallja Quentinnek, hogy igazából ő nem is a Márki – de mivel Quentin az életével vállalt garanciát azért, hogy igenis _az_, így most már közösen kénytelenek végigvinni a balhét.

Ez persze számos poénra ad lehetőséget, amikkel részben él a film – másrészt viszont néha átesik a ló másik oldalára, és bárgyúvá meg idegesítővé válik…

De a magam részéről emiatt nem állítanám pellengérre: egy könnyű, nyári limonádénak simán elmegy – és számomra a jól eltalált poénjai (amik azért vannak!) simán elviszik a filmet úgy, hogy nem csavarodok rá a hibáira (amik azért akadnak…).

Franck Dubosc nagyszerűen eltalált figura a Márkit játszó kisemberhez, Richard Berry pedig remek, mint „mentor”, aki kidolgozza a belét azért, hogy lépten-nyomon profizmusnak tüntesse fel társa totál amatörizmusát. :-)

Szerencsére rengeteg közös jelenetük van, így ez számtalan jó poénra ad lehetőséget.

Leírok egy párbeszédet, amiben Quentinen és Thomason kívül szerepel Alex is, aki _igazi_ robbantási szakértő, és mellesleg nagy rajongója az _igazi_ Márki munkásságának. :-)

Egy raktárban állnak, és Alex „terített robbanószeres asztallal” várja a Márkit, hogy az kiválassza a rabláshoz a legmegfelelőbbeket.

Thomas: Én vagyok a specialista, nem?
Quentin: De igen, te vagy az.
Thomas: És nekem ez kell… meg ez… és ez is… És a desszert!
/Felkap egy „rudacskát” az asztalról, és dobálgatni kezdi. Alex elsápad és leveri a víz./
Alex: Biztos benne?
Quentin: A desszert kicsit erős lenne, nem?!
Thomas /magabiztos, még mindig dobálgatja a robbanószert/: Figyusz, Quentin, én vagyok a profi. Bízz bennem, oké?!
Quentin: Alex is tudja, hogy a plasztikbomba, ami a Márki kezében van, egy rossz mozdulatra felrobbant mindent.
Alex /dadog az idegességtől/: Persze… mindenki… tudja…
Quentin: Jó, de azért jó leszögezni: a legkisebb rossz mozdulat és cafatokra esünk. A raktár tele lesz testrészekkel: egy szétfröccsent agy itt, egy béldarab ott… nem lesz mit összetakarítani.
Alex: Úgy van, a takarításra nincs gond… a raktár is elröpül…
Quentin: Én nem szólok bele, te vagy a specialista.
/Thomas kezében „megfagy” a bomba, majd nagyokat nyelve, két kézzel, lassan, óvatosan visszateszi a bombát az asztalra./
Thomas: Oké, ezt most kihagyjuk.”
 :-)

 Istenigazából… nem ajánlanám, de ebben a dögmelegben, egy családi adag fagyi, vagy egy hideg sör, esetleg egy pohár gyöngyöző fröccs mellé… szerintem nem lenne rossz kísérő. :-)


„És ne feledd az amcsi pilótát!” :-)


Tian di ying xiong – Warriors of Heaven and Earth – Ég és Föld harcosai



Egy gyönyörűen fényképezett, kellemes kínai harcos-kalandfilm. :sör:

Sztorija meglehetősen ismert western és szamuráj körökben – de ez nem akadályoz meg engem, a harcművészeti filmek lelkes rajongóját :-) abban, hogy tetszésemet nyilvánítsam ki.

Li hadnagy (Wen Jiang) embereivel nem hajlandó teljesíteni azt a parancsot, hogy végezzen ki nőket és gyerekeket, ezért valamennyien számkivetetté válnak.
Lai Qi (Kiichi Nakai) japán túszként huszonöt éve áll a kínai császár szolgálatában, aki hazaengedése előtti végső feladatként megbízza Li hadnagy levadászásával.
Li közben egy karavánhoz csapódik, ami egyetlen budhista szerzetest, és valami titokzatos kincset szállít a fővárosba – és mivel látja, hogy a kincsre nem csak az An mester (Xuegi Wang) vezette rablók, de a törökök is fenik a fogukat, ezért a védelmükre áll.

Lai Qi és Li hadnagy találkoznak a sivatagban, de kénytelenek összefogni ahhoz, hogy túléljék a folyamatos, egyre vadabbá váló támadásokat: ami egy remek várostromban csúcsosodik ki. :respect:

A tájak gyönyörűek, és fantasztikusan fényképezettek (mint már említettem volt… :-) ), a harcosok karakteresek, és jól elkülöníthetően felismerhetőek (amit barátaim az ázsiai filmekkel kapcsolatban gyakran felemlegetnek… :-) ).

A harc- és csatajelenetek remekül megkoreografáltak, pörgősek és kellően véresek.
Ahogy kell. :respect:


Történetileg nem akarja megváltani a világot, de egy nagyszerű két órás filmélményt nyújt.
:thumbsup:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése