2024. január 1., hétfő

2023 legjobb élményei…

Mik is voltak számomra 2023 legjobb vizuális és auditív élményei…?

Mindjárt sorolom, de kell hozzá egy kis (lélek)elemzés.

Nagyon sok film mellett elmentem idén: mert rohadtul idegesít, ha valamit le akarnak nyomni a torkomon, mert éppen „trendi” („Barbenheimer” :-PPP). Minél erősebbnek érzem a „nyomást”, annál inkább mondom azt, hogy _csakazértse_. :-PPP Ezért skippeltem a „The Last of Us”-t – ha túlzottan dicsérnek, piedesztálra emelnek valamit, az bennem olyan ellenszenvet kelt, hogy nincs is értelme belevágnom – mert egy ilyen helyzetben úgyis a rosszat fogom keresni és látni benne. Ennek meg így semmi értelme nem lenne. (Ráadásul a szegény, fiatal főhős-színésznő annyira ellenszenves, hogy… nem, nem akarom őt nézni. Ez egy zsigeri dolog, nem tudok tenni ellene. :-/ :-P)

Sajnálom – nem magamat :-P –, ha bizonyos esetekben így tényleg jó filmek, sorozatok maradnak ki az életemből, de ha a körülöttük lévő hype-ot túlzottnak, tolakodónak, ne adj’ Isten agresszívnek érzem, akkor lehúzom előttük/rájuk a rolót. Nyalogassa azokat továbbra is a… hm… „fősodor”.

Járt így idén is pár film és sorozat. Talán több is, mint a korábbi években – igen, öregszem, és csökken a tűrőképességem. Sokkal hamarabb rávágom az ajtót bármire. Ez van. :-P

Szóval, ne keressetek rajtam „mindenki szerint menő”-filmeket és sorozatokat. Vannak azoknak saját, menő bloggereik, akiknek vezetik a trendi toplistáit.

Én csak egy nógrádi lowsidekick-wingman vagyok – aki nem szeret a szélesre taposott úton járni. Bááár azért… néha oda-odatévedek a mainstreamhez, és akkor… Megfejtést lásd lentebb. ;-)

És tört bele a bicskám pár olyan alkotásba is, amit nagyon szerettem volna szeretni… de végig se bírtam nézni… És igen, vagyok olyan inkorrekt, hogy az általam szeretett rendezők „_kevésbé_” sikerült műveit nem sorolom fel – pláne, hogy az egyharmadánál feladtam… :-P

Valamint kissé keserűen bevallom, hogy akadt pár olyan film is, amit szerettem volna megnézni – de vagy nem hozták el a gyarmati moziba, vagy éppen olyankor, amikor nem tudtam megoldani a mozilátogatást… :-/ A francba, ezeket, az így kimaradtakat tényleg sajnálom. :-( Mert oké, hogy valamikor majd „beszerzem” magamnak – de ezeket általában szerettem volna a mozijegyemmel támogatni, mert így tartom korrektnek. Letöltve meg már… nem ugyanaz, na.

Hááát… így alakult ki (…így szűkült le… :-P) a 2023-as toplistám. Mea culpa érte.

Az általam felsoroltaknál biztosan jóval több jó film és sorozat van: de azokat már nektek kell megtalálnotok és felfedeznetek. :sör:

 

Three Pines s01


„A nagyszerű Alfred Molinára mintha csak rászabták volna Chief Inspector Armand Gamache szerepét. :respect:”


The Night Agent s01


Aztabeborult… :respect:

Egy marha izgalmas, nagyon pörgős, fordulatos, remek karakterekkel operáló sorozat – végtelenül szimpatikus, számomra (meaculpa) ismeretlen színészekkel.


Beau Is Afraid


Nehéz film. Elgondolkodtató film. Megrázó film. Felemelő film. Olykor viszont képes megnevettetni… és olykor meg elborzasztani.

Ám főleg felemelő: ahogy látjuk, hogy egy többszörösen sérült, traumatizált ember a földről újra és újra, fel-felállva harcol-küzd a vélt és valós démonjaival, hogy eljusson valahová: a Forráshoz, ahonnan indult – hogy megfejtse, megértse végre, miért és miféle teherrel kellett elindulnia az életben… és mivégre valóak voltak sziszifuszi küzdelmei, fogcsikorgató kínlódásai, folyamatos félelmei, az oly sokszor kilátástalannak tűnő harca a saját démonaival.

Ne nézze meg mindenki.

De aki rászánja magát, annak… :sör:


Guardians of the Galaxy Vol. 3.


Köszönöm ezt az Utazást, James Gunn. Köszönöm, hogy megismerhettem ezeket a Hősöket; hogy megismerhettem ezeket a Történeteket. És újra hallhattam, újra felfedezhettem ezeket a régi, nagyszerű Zenéket.

Ez a trilógia egy epikus megváltástörténet. Nincs hozzá fogható az egész Galaxisban.

:megarespect: :leborul:


Brahmāstra: Part One – Shiva


Egy marha jó hindi szuperhősös film – én személy szerint le vagyok nyűgözve. :thumbsup:


Átjáróház


Ha még nem jött volna le: teljesen megéri a ráfordított időt az Átjáróház. És minden egyes fillért megér, amit ráköltöttek. Ritka madár volt mindig is egy ilyen magyar film – de mainapság meg főleg az. :respect:


Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves


Ez egy remek, vidám, ironikus fantasy, ami önmagát egy percig sem veszi komolyan – mégis képes értéket felmutatni és átadni. Szinte, csak úgy, mellékesen. :respect:

Jó volt a kalandozócsapat összeállítása, nagyszerű az egymás közötti dinamikájuk, remek a bejutás a kincstárba, horzsol a végső harc a főboszorkánnyal – és közben beszólások, kikacsintások, „csak semmi komolykodás, szórakoztatni akarunk!”-hozzáállás. Ami nagyon jól áll a filmnek. :thumbsup:


Jóreménység-sziget


Ljasuk Dimitry filmjét nézve (újra) szerelmes lesz az ember a Tiszába, a folyóba, a tóba – a természetbe… és elandalodik elmúlt ifjúságán.


Szépek és bolondok


Döbbenetes, nagyszerű egy filmalkotás, érdemtelenül és méltatlanul volt elfeledve (talán nem csak általam…): de szerencsére Hegyi Iván és a 24.hu rámutattak, és azt mondták – „ezt a filmet nem szabad(ott volna eddig sem) kihagynotok”. Köszönet érte nekik ezért. :respect:


Nimona


Ez nem egy gyerekeknek szóló rajzfilm – ez felnőtteknek szól. Ám ott horzsol, de durván.

Ha mostanában csak egy rajzfilmet tudsz/akarsz megnézni: az a Nimona legyen.


One Piece s01

 
 
Mihawk: Monkey D. Luffy, what's your goal?
  Luffy: I'm going to become the King of the Pirates. 
Mihawk: King of the Pirates, hey? That's a much more treacherous path than even defeating me. 
Luffy: I don't care. It's what I'm going to do. 
Mihawk: Maybe you will at that. This world could use a few more wild cards.”


Blue Eye Samurai s01


De rohadt jó sorozat ez, istenem…!!! :leborul:

Döbbenet, hogy az első pillanattól/résztől kezdve berántott, torkon ragadott – és kurvára nem engedett el az utolsó percig. :megarespect:

Eszetlen jó karakterek, nagyszerű rajzok, _majdnem_ olyan brutális, hiperturbó harcok, mint a Kengan Ashurában – és a történet magával ragadó.


Magyarázat mindenre


Nem esik jól ez a film. Nem egy könnyed szórakozás.

Fáj és nyomaszt. Elkeserít.

De cseszd meg… a legvége!

(…)

Köszönet a filmjeidért, Reisz Gábor. :megarespect:


Akuma-kun s01


Mert a kisfiú története, aki démonná szeretett volna válni… engem (…a vén szentimentális marhát… :-P ;-) ) nagyon szíven ütött. 9/10 :respect:

És ettől az epizódtól már nem volt megállás: zúztak a jobbnál jobb részek, mígnem elkövetkezett az évadzáró – amitől sokkot kaptam.

(…)

Nem tudom, hogy a Netflix berendelte-e a második évadot… de rohadtul jól tenné, ha sürgősen berendelné…!!! :-OOO”


Pluto s01


De ne keseregjek már itt: a Pluto elképesztően remek, nagyszerűen felépített 8 órával ajándékoz meg bennünket – igazi élmény. Sötét, nyomasztó, félelmetes – de akik harcolnak benne értünk, emberekért, és a Földért, azok a robotok végtelenül emberiek és szerethetőek.

Kedvenceim: Gesicht (a fékezhetetlen dühét szívem mélyéig átérzem), Epsilon (olyan humánus, emberbarát, mint egy buddhista szerzetes – de amikor egy kisgyerek életéért kell harcolni… istenem…), és persze… Atom. :megarespect:

Óh, te jó ég… de nézném még tovább…

10/10

 

Rebel Moon: Part One - A Child of Fire


Engem megvett kilóra: imádom minden hibájával együtt.

Ez egy 9/10-es film – Zack Snyder visszatért. :thumbsup: :respect:

 

Képregény:

Zerocalcare: Dimentica il mio nome – Forget My Name (képregény)


„…és talán, ha kihozod magadból a legjobbat, és sikerrel jársz, egyszer talán te is az a sziklaóriás lehetsz, mint neked az édesanyád, és te leszel az, aki rendíthetetlenül és rettenthetetlenül fogod védelmezni Valaki virágzó völgyét. Ő pedig bízni és hinni fog benned – mint most te a szülődben.

…legalábbis, nekem valami ilyesmit mesélt el Zerocalcare a „Forget My Name”-ben… :respect: :leborul:

Köszönet érte. :gelato:

 

Rendezvény:

XXII. Regejáró Misztrál Fesztivál, Nagymaros - összefoglaló

 

Klassz volt ez a XXII. Regejáró Misztrál Fesztivál – megtaláltam benne a Kedvenceimet, akik miatt minden percét megérte. Köszönet érte Mindenkinek, Aki Tett Érte. :respect: :leborul: :pezsgő:

Gyönyör, öröm és némi szenvedés – mint a szerelem, ugye ;-) – jövőre is akarok jönni… :sör:


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése