2013. július 22., hétfő

Rectify s01e01-e02 Always There and Sexual Peeling & Run s01e01-e02



Rectify s01e01-e02 Always There and Sexual Peeling



„The place where I was had no windows. Just these thick walls surrounded by more thick walls. So, I never knew if it was rainin' or even heard the loudest thunder.”

Néha kerülgetek sorozatokat: bizonytalankodva-tanakodva, hogy vajon megérné-e belevágni…

Ha nem vagyok teljesen meggyőzve, hogy érdemes a figyelmemre és a ráfordított időre, akkor inkább skippelek. Lehet, hogy ez egy „kevéssé bevállalós” hozzáállás :-), de úgy érzem, fontos annyira az időm, hogy feleslegesen ne töltsem… ha nem is kifejezetten „rossz”, de nem is annyira jó filmekkel – főleg nem sorozatokkal.

(Még így is futok bele elég vacakba… :-/ )

Ám nemrégiben a sorozatjunkie.hu -n olvastam a Rectify rivjút ami meggyőzött, hogy érdemes belevágni. :thumbsup:

…és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ez egy jó döntés volt részemről. :sör:


Az alaptörténetről két szó: Daniel Holdent (Aden Young) 19 év börtönben, a halálsoron töltött év után, a DNS vizsgálat eredményére hivatkozva szabadlábra helyezik, és visszatér a szülővárosába – ahol az a gyilkosság történt, ami miatt halálra ítélték...

Mivel Danielt nem felmentették, hanem „csak” az ügy újratárgyalásáig szabadlábra helyezték… és mivel a szülővárosában akadnak páran, akik meg vannak győződve arról, hogy tényleg ő követte el a gyilkosságot, így nem kevés forrongó/fortyogó feszültség van benne… és nem csak a felszín alatt.


Ami leginkább megfogott ebben a sorozatban: azok a marha jó karakterek. :megarespect:

Én nem tudom, hogy a Sundance Channel hogyan szerzett a „semmiből” ilyen eszméletlen jó színészeket – de hogy egytől-egyig karcosak, egyediek és emlékezetesek, ahhoz kétség nem fér. :leborul:

Persze, a történet feszültsége is dominál: de a színészek keltenek életre valódi hús-vér karaktereket. :sör:


Mindenképpen ki kell emelnem a főszereplő, Aden Young játékát – ahogy ez a srác hozza a 19 évig a halálsoron raboskodó, az életbe visszakerült, és arra rácsodálkozó embert, az horzsol. :respect:

Az első szezon 6 részes – a Sundance Channel berendelte a második évadot, ami már 10 epizódból fog állni.

Az első évadot mindenképpen végig fogom nyomni… aztán meglátjuk, hogy az utolsó részt követően milyen érzésekkel állok fel.

Ami még érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy azt olvastam a sorozatról, először 2008-ban akarta megvalósítani az AMC, akik Walton Gogginst akarták a főszerepre – de aztán valahogy mégsem sikerült tető alá hozni…


Run s01e01-e02


Nem tudom elégszer elmondani, hogy (mennyire!) szeretem az angol sorozatokat! :thumbsup:

…de nem vagyok mindig-mindennel megelégedve.

Sajnos, most pont egy ilyen projekt a Run is…

Valahogy nem vagyok az olyan sorozatok rajongója, ahol a „low life” (van erre valami magyar kifejezés? „periférián élő”?, „szegényes életvezetésű”?...) emberek nyomorúságát, tengődését kell néznem.


Főleg akkor, ha azt kell látnom, hogy az eleve nehéz helyzetben élők (vagy inkább tengődők…) még hibákat is követnek el , és ezáltal még mélyebb, még nyomorúságosabb bugyrokba süllyednek…

Úgy próbáltam kitalálni, hogy mi lehet(ett) a Run készítőinek mottója…
A „van még lejjebb”, „lesz még rosszabb is” és az „ebből nincs kiút” (amik nyilvánvaló tanulságként lejönnek az egyszeri nézőnek) valahogy nem olyan szívderítő dolgok, amit főműsorban, amolyan „szórakoztató időtöltésként” szívesen elnézegetnék…

Nem érzem, hogy más célja, mozgatórugója lenne ennek a sorozatnak – ami szerintem sajnálatos módon… elég keserves egy üzenet. :-///

Még a Blackout minisorozat alkoholista, szétcsapott, gyilkossá vált polgármestere (Christopher Eccleston! :sör: ) is képest volt a legmélyebb pöcegödörben felemelni a fejét, és megmutatni, hogy van kiút, hogy azért ember az ember, mert innen is képes emberként felállni, és elindulni egy másik úton. :respect:

Ilyen „üzenet” nincs a Run mini első két részében – ami lehet, hogy másoknak tetszik, de nekem nem annyira…

Persze, biztosan vannak olyan emberek az életben, akik folyton elbuknak, újra és újra „megmérettetnek és könnyűnek találtatnak”, egyre mélyebbre csúsznak.


Csakhogy én az ilyen emberek életét nem akarom és nem is tudom „szórakozás és/vagy kikapcsolódás gyanánt” nézni… :-///

Nem én vagyok a Run célközönsége. Ennyi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése