2013. július 19., péntek

Jeff, Who Lives at Home – Jeff, aki otthon lakik




„Everyone and everything is interconnected in this universe. Stay pure of heart and you will see the signs. Follow the signs, and you will uncover your destiny.”

Imádom az ilyen filmeket. :leborul:

Amikor az ember csak úgy leül a tévé elé, és arra gondol: „nah, megnézek valami könnyű kis marhaságot, valami nyári limonádét, hogy átmossa az agyamat” – aztán a végén nem lehet letörölni a képéről a vigyort, és valami boldog-elégedett melegség tölti el… belül pedig megingathatatlanul érzi, hogy ezzel az élménnyel most valahogy… _több_ lett. :sör:

Pedig nem voltunk az elején/közepén meggyőződve erről. Sőt.

A Kedvesemmel valamikor össze is nézünk, és ő mondta ki azt, amit mindketten gondoltunk, miszerint: „jó ez a film… de azért nem annyira…”.

És a végén pedig mindketten azt mondtuk: „ez egy marha jó alkotás volt!”. :thumbsup:

Az ilyen felépítést is rendkívül komálom: hogy a szálak szerteágaznak, futnak-futnak… és a végére minden összeér, minden részlet a helyére kattan – és nem ám recsegve-ropogva-csikorogva, hanem olajozottan, egy halk, finom csettenéssel, hogy az egyszeri néző csak elégedetten annyit tud kinyögni: „Ehhh…!”. :-)

Jason Segel alakítja Jeffet, aki az özvegy édesanyja, Sharon (Susan Sarandon) alagsorában (heny)él. :-)

Jeff hisz abban/abban hisz ;-) hogy mindenkinek van valami célja ez életben, amire rendeltetett, és hogy csak a jeleket kell figyelni ahhoz, hogy rájöjjön, mi az – hogy megtalálja az ő útját.

…és egy nap Jeffhez egy téves telefonhívás fut be:



„Kevin doesn't live here!”

…amiről azt hiszi, ez az a várva-várt jel, ami az ő életének céljához és értelméhez vezet. Majd útnak indul, lesve-keresve az útbaigazító jeleket, hogy megkeresse és beteljesítse Végzetét… :-)

Közben fut még másik két szál is: az egyiken Jeff anyja keresi a munkahelyén titkos hódolóját...



...míg a másikon Jeff bátyja, Pat (Ed Helms) küzd a házassága válságba jutásával.


És a szálak, a történetek sokszor keresztezik egymást… néhol párhuzamosan szaladnak… míg a végén összefutnak, kicsúcsosodnak – egy szerintem igazán nagyszerű, felemelő és feelgood beteljesedésbe.

Igazából a film vége az, ami felteszi a koronát az egészre, és visszamenőleg értéket emel a kezdeti… hm… kissé lassabb (unalmasabb…?) történetvezetésen.

De nekem nincs ezzel semmi bajom – és a Kedvesem is hasonlóképpen gondolja. :-)

Ritka kellemes film, remek szórakozás – meg kell, hogy mondjam. :respect:



4 megjegyzés:

  1. Én már régebben belekezdtem, de már az első tízperc után leálltam... nem volt szimpi.
    Jason Segelt nem utálom ugyan, de eddigi szerepeivel nem tett rám túl nagy benyomást: mindenhol az "Így jártam anyáitokban" karakterét hozza. Nem tartom jó színésznek - maximum: elmegy.

    Most, olvasván az ismertetődet, abban a reményben, hogy a végére tényleg összeáll a sztori, belevágtam újra, és végignéztem.

    Eredmény: örülök, hogy megtettem, mert mindent összevetve nem volt rossz film... illetve, fogalmazzunk úgy: egyáltalán nem sajnálom a ráfordított kb. másfél órát.
    Viszont: hasonló stílusú/hangulatú filmek közül több tucatot fel tudnék sorolni, ami jobban megfogott, jobban szórakoztatott. Szóval, nem volt rossz - de ugyanakkor kiemelkedőnek, jelentősnek sem érzem.
    Én leginkább Susan Sarandon szálát szerettem - a filmben játszó összes színész közül magasan - nagyon-nagyon magasan (!) - őt tartom a legtöbbre. Az más kérdés, hogy a "titkos imádója" kilétét elég hamar tudni lehetett. Viszont az nagyon tetszett, ahogy lereagálta a dolgot. Respect!!!

    VálaszTörlés
  2. Mondjuk, én nem nézem a HIMYM-t (vagy miafenét...:-) talán egy részt láttam belőle, és nem értettem, hogy minek nézik ezt az emberek... :-) ), így nekem Jason Segel meglehetősen "új színésznek" tűnt. :-)

    És ami Susan Sarandon és "titkos hódolója" kapcsán nekem _azonnal_ beugrott (nem mintha "fényezném" magam :-) csak érdekesség, hogy mennyi felesleges és semmire sem való filmes adattal terhelem az agyamat, ahelyett, hogy... ;-) :-))) ), hogy Rae Dawn Chong volt a női főszereplő az 1981-es "La Guerre du Feu - A tűz háborúja" című filmben, és az 1985-ös Schwarzis "Commando - Kommandó"-ban.

    Na, ez nem mintha annyira kapcsolódna a tárgyalt "Jeff, Who Lives..."-hez :-) csak a film nézése közben eszembe jutott. :sör: :-)

    VálaszTörlés
  3. Én kb. az ötödik évadig évadonként ledaráltam a HIMYM-et, és bár én sem tartottam sokra, azért nálam még a nézhető kategóriába tartozik - van benne valami naiv báj, amivel a Jóbarátok c. sorozat fílingjét próbálja hozni - úgy-ahogy. A sorozat 5 főszereplője közül szerintem épp Segel a leggyengébb pont... bár ott a lökött és idealista nagy mamlasz szerepe végül is belefér... de a másik négy színész klasszisokkal jobb!

    Ezzel a Rae Dawn Chonggal az a vicc, hogy nekem fogalmam sem volt, kicsoda... ismerős orca, és passz. Valahol tudat alatt Roma Maffiával azonosítottam - hasonló arckarakterisztika -, és RM is leszbikus szerepben maradt meg bennem... bár a fene se tudja, lehet, hogy csak a Kés/alatt-ban játszott leszbi szerepet.
    Nem tudom, a magyar hangjuk azonos-e... de bennem totál összemosódott ez a két színésznő. :D

    Így, hogy írtad, azonnal beugrott, hogy bakker, tényleg ez a csajszi szerepelt a Kommandóban... de a Tűz háborúja soha be nem ugrott volna vele kapcsolatban, pedig sokszor láttam és nagy klasszikusnak tartom - főként úgy, hogy Rosny regénye ott van a fiatalkori legnagyobb kedvenceim között. Melyik csaj volt ő? Az idegen törzsbeli, pucér, meszelt-csíkos testű csajszi... akitől G.R.R. Martin azt a motívumot lopta, hogy szemből akar dugni (Daeneris), nem pedig hátulról, mint a kutyák? :D
    Vagy egy a főszereplő hármas törzséből származó csaj, aki hazavárja a macsó hímet? Már nem emlékszem.

    VálaszTörlés
  4. "Az idegen törzsbeli, pucér, meszelt-csíkos testű csajszi... "
    :-)))

    Hogy nehezebb legyen felismerni - és később akár le is tagadhassa a szerepet... ;-)

    VálaszTörlés