2013. április 2., kedd

Natural Selection – Természetes kiválasztódás




Egy nagyon kedves-kellemes „road movie” egy keresztény feleségről (Rachael Harris), aki elindul, hogy beteg férje (John Diehl) kérését teljesítse: és előkerítse annak eltitkolt fiát (Matt O’Leary).

Az már az elején kiderül, hogy a feleség 25 évvel korábbi vetélése miatt a mélyen vallásos férj úgy döntött, mivel az Isten rendelése, hogy ne lehessen gyermekük, ezért „pusztán” örömszerzés miatt nem élhetnek házaséletet.

Ez a döntése látszólag talán jobban megviseli az asszonyt, mint őt, a férfit – de nem sokkal később az is kiderül, hogy miért…

Rachael Harris nagyon szerethetően hozza az elzárt, biztos közösségéből kimozduló félénk, de mégis határozott asszonyt, aki nyitott szívvel, ártatlanul csetlik-botlik a nagyvilágban.

Nagyon szimpatikus az állandóan bajba kerülő fiút alakító Matt O’Leary is, és remekül működik kettejük párosa.



A férjnél jóval hangsúlyosabb szerep jut a Jon Gries megformálta lelkész-sógornak, aki úgy gondolja, hogy az asszonynak a férj betegágyánál a helye, nem pedig a veszélyes külvilágban kószálni.

És amikor intelmei nem találnak meghallgatásra és gyanúja egyre fokozódik, maga indul el, hogy megkeresse és visszaterelje az akolba az elkóborolt, meggyőződése szerint „Stockholm-szindrómás” :-) bárányt.

Egyrészt kicsit talán fafejűnek, dogmatikusnak tűnnek a filmben a keresztények cselekedetei, akik önkényesen és egyértelműen rossz/téves következtetéseket vonnak le Istenre vonatkozóan – másrészt meg kicsit butácskák, kicsit túl naivak, kicsit nem túl életrevalóak a „való világ dzsungelében”.

Szerencsére ezek a sztereotípiák engem – mint keresztény embert – nem bántottak, és nem érzem azt, hogy ezzel az egész vallásról/vallásosságról állít ki a mozi „szegénységi bizonyítványt”.

Nyilván vannak/lehetnek ilyen emberek – és a film hangvétele egyáltalán nem bántó, vagy ledegradáló.


Kedves, szerethető, „asszonnyalnézős” alkotás :-) – bár az idő előrehaladtával tartottunk attól, hogy nem tud „kijönni” a saját maga ásott gödörből, de sikerült a végére egy kellemes befejezést rittyenteni, ami nem hagyott bennünk hiányérzetet. :respect:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése