2012. december 28., péntek

Hasta la Vista




Így, év végére, egy újabb… hm… „nehéz sorsú barátok közös utazása”-típusú filmbe botlottam.

A 2011-ben készült „Hasta la Vista” teljesen illik a 2008-as „One Week – Egy hét”, a 2010-es „Third Star” és „Vincent will Meer – Vincent és a tenger” alkotta sorba – ami egyrészt jó, mert nekem mind a három korábbi alkotás nagyon tetszett… másrészt meg nem annyira jó, mert… bármennyire is legyenek szerethetőek a karakterek, érdekes az utazás és a lelki viszonyok alakulása… nekem most (2012-ben) kicsit már sok a „jóból”, és úgy érzem, mintha ugyanazokat a köröket futnánk – csak mindig kicsit másképpen.

Mert a kanadaiak („One Week”), az angolok („Third Star”) és a németek („Vincent will Meer”) után most a belgák készítettek „speciális helyzetben lévő barátokról” road movie-t.

…de nem, most jobban belegondoltam: a hasonlóságok, az összecsengések ellenére sem tudom „kárhoztatni” a „Hasta la Vistá”-t, sőt, még csak „pontozásos sorrendet” sem tudok és nem is akarok a filmek között felállítani.

Mindegyik csodálatos élmény volt, és csak pillanatnyi emlékimpulzus hatására emelném egyiket a másik fölé – de egy következő alkalommal már a másikat tenném az első helyre. Ennek meg semmi értelme.

Nagyszerű filmek ezek, mindegyikük méltó az egyszeri néző figyelmére és elismerésére. :thumbsup:

És nem, nem mondhatom azt, hogy „ha az egyiket láttad, akkor a másik hármat már nyugodtan hagyd ki” – mert ezzel megfosztanálak titeket is az élménytől. :sör:

De a hosszas összehasonlítás után végre pár szó magáról a filmről.

A főszereplő három barát mindegyike valamilyen életminőséget súlyosan befolyásoló hátrányban szenved.


Philip (Robrecht Vanden Thoren) paraplegiás, azaz nyaktól lefelé szinte teljesen mozgásképtelen, csak egy speciális tolószékkel tud közlekedni – Lars (Gilles De Schryver) tumortól szenved, ami miatt paralízises, és szintén tolószékhez van kötve – Jozef (Tom Audenaert) pedig majdnem vak, csak egy távcső szerű nagyítóval lát valamicskét.

Philip egy közös barátjuktól tudomást szerez egy spanyolországi bordélyról, ami hozzájuk hasonló, különleges élethelyzetben lévő vendégekre specializálódott.

„- El Cielo, Club Selecta. 'N Luxury brothel, especially for people like us. I want to go there. Together!
- To Spain?
- To Punta del Mar.
- To do what?
- What do you think, Joseph? Have you ever had a woman?
- As much as you.
- I'm tired of waiting. To only look at x-rated movies. I want to know how a woman's body feels! I want sex!”

És a három barát szervezni kezdi a „kalandtúrát”, első körben hivatalosan, a szülők bevonásával – természetesen a valódi céljukat azért titkolva… :-)
…ám a jóváhagyott út Lars gyorsan romló állapota miatt kútba esik, de az agilis Philip ebbe nem nyugszik bele, és gyorsan leszervezi az utazás „illegális” változatát. :-)


Az ápolónői végzettségű, meglehetősen teltkarcsú, kissé elhanyagolt és magának való Claude (Isabelle de Hertogh) , tolószékes személyek utazására kialakított kisbuszával vállalja a fiúk szállítását és felügyeletét – de hogy úgy mondjam, nem kezdődik a közös utazás valami fényesen…

A szinkronos verzióban nem jön ki igazán a Belgiumban uralkodó érdekes nyelvi megosztottság, de valahogy megpróbálom összefoglalni.

Philip és Lars flamandul és németül beszélnek, Jozef is bírja ezeket a nyelveket, valamint ezen felül beszél még franciául is – Claude viszont csak franciául beszél, ezért a vele való kommunikációban Jozef tolmácsol.

Philip (akiről nyilván már lejött, hogy bár ő az, aki leginkább a többiek segítségére szorul, mégis a legnagyobb szájú, és hallgatólagosan a csapat „vezére”) gyorsan ki is mutatja ellenszenvét Claude iránt, és minden lehetőséget megragad arra, hogy gúnyolja, cikizze és éreztesse vele, hogy ő csak amolyan „szolga”…

Persze, az út során több meglepetés éri a fiúkat, és a viszontagságok, a kalandok során egészen más emberként érkeznek meg az áhított célhoz…


„I departed from Belgium, dreaming of El Cielo, the women in El Cielo ... But... here in El Cielo, I dream of you.”

A fiúk változása szépen nyomon követhető, a figurák élettel telik és szerethetőek, a történet szépen, göröngyök nélkül gördül előre, és az egyszeri néző is élvezi-érzi az utazás minden egyes percét.

A befejezés talán kissé kiszámítható, talán kissé túl megkomponált… de azért teljesen rendben lévő, és filmhez illő lezárás. :thumbsup:

És hogy ajánlom-e? Ööö… az nem derült ki eddig…?! ;-)
:sör:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése