2012. szeptember 13., csütörtök

Prometheus




„- What was that?
- I'm really glad we didn't bring weapons.”

Kezdem azzal, hogy már kicsit tele nem csak a hócipőm, de a padlás is az emberben rejtező ősi, nyers félelmekre alapozó filmekkel.

Hogy egy kicsit konkrétabb legyek: „a sötét, (el)zárt helyeken mászkálós, furcsa zajokat hallós, félelemtől lassan, de biztosan megőrülős, helyesnek és szerethetőnek elvadult túlzással sem mondható, hirtelen előugró idegen létformáktól magu(n)kat összesza… sza… szakítós, emberfeletti gyorsasággal üldözős, sikertelenül sikoltozva menekülős, sikeresen szörcsögve széttrancsírozós” filmekből.

Különösen, ha ez még meg van fejelve az „emberi testet keltetőfészeknek/inkubátornak tartó, szájba szeksz… ööö… tojócsövező undormány szörnyrémes” sufni tuninggal… :-/ :-)

Hja, és a „vasággyal együtt max. negyven kilós, riadt szemű, gizda csaj egymagában, egy szál késsel/karddal/kötőtűvel/golyószóróval/körömollóval/szemöldökcsipesszel teljesen hihetően halomra henteli az überbrutál rémszörnyeket” típusú… hááát… szerintem legalábbis faékszerűre leegyszerűsített megoldásokkal operáló alkotásokat.

Talán… talán próbálhatnánk már valami újat is hozni a „félelem és rettegés egy zárt űrhajóban és/vagy idegen bolygón” témában, ami az esetek túlnyomó többségében kiegészül a „csak egyetlen egy maradhat!” című klasszikus felkiáltással. Lehet, hogy megkísérelhetnénk néminemű új ötleteket és megoldásokat hozni az egybeszürkült „sci-fi horror” csapásvonalon…

Na, mindegy.

És tudjátok, mi a legnagyobb döbbenet?! Hogy kénytelen voltam a Prometheus végén beismerni magamnak, hogy mindennek ellenére, minden előbb felsorolt fenntartásom és előítéletem dacára… _tetszett_. :eeekkk: :sör:


Nem tudom, hogy Noomi Rapace lesz-e az Alien-franchise új Sigourney Weavere, de a végére… igaz, teljesen a _legvégére_... sikerült megszeretnem és elfogadnom őt a szerepben.

És az eredettörténet is bejött… Mondjuk, ebben azért volt némi szerepe a remek szereplőgárdának is, akik feldobták és színekkel/ízekkel tették élvezetesebbé és befogadhatóbbá a szélesre taposott úton néha-néha azért meg-megbotló kalandot.

Noomi Rapace mellett Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Logan Marshall-Green… :sör:

Sajnos, teljesen mellékes karakterként bukkant fel a filmben a remek angol színész, Emun Elliott (Paradox s01, Black Death)… Ő azért _ennél_ jóval többre hivatott. :-///


Michael Fassbender-t külön ki kell emelnem a robot szerepében: szerintem méltó utódjává vált Brent Spiner Data-jának és Lance Henriksen Bishop-jának. :respect:

Megjegyzem, úgy indult a film (olyan szokvány nyomvonalon… :-/ ), hogy eleinte húztam a szám, de rendesen…
…ám a legvégére(!) teljesen megbékéltem, sőt, merem azt mondani, hogy összességében határozottan tetszett is az egész. :thumbsup:


Nem egy világmegváltó, nem egy hiánypótló, nem egy eredetiségével és újszerűségével hódító – de teljesen korrekt „dark sci-fi thriller”. :sör:

„You know what this place is? Those Engineers? This ain't their home. It's an installation. Maybe even military. They put it out here because they're not stupid enough...  to make weapons of mass  destruction on their own doorstep.”

1 megjegyzés:

  1. Letöltöttem ennek hatására, de ha nem lesz jó, szorulsz! :-)

    Justin

    VálaszTörlés