2014. május 29., csütörtök

Prey s01 & The Red Road s01e02-s06



Egy jó tanács: ha valaha is olyan haszontalan dologra akarnátok rávenni magatokat, mint egy filmes blog írása, sose csináljatok olyat, hogy „halogatjátok” megírni egy jó filmről/sorozatról a rivjút.

Ugyanis ilyenkor előfordulhat az a véletlen (bal)eset, hogy míg halogattok, közben belenéztek egy három részes, angol minisorozat első részébe… aztán rögtön toljátok rá a másodikat… és idegbeteg bőregér módjára, cikázva indítjátok rá a harmadikat, mert az adrenalin szétveti az agyatokat.

Aztán pedig döbbenten néztek magatok elé, és rájöttök, hogy most már képtelenek vagytok „úgy” (helyén?!) dicsérni a korábban látott jó filmet/sorozatot, mert az újabb (jobb?!) élmény teljesen „elnyomja”. :-S

Hát így jártam én most a The Red Road-dal és a Prey-jel…


Prey s01


Anglia újra jött, lecsapott, zúzott, széttépett, és ledarált. :beer: :ale: :ollé: :-)

Egy átkozott zúzda, és aljas, rohadék mókuskerék, egy elmebeteg hullámvasút, egy életlen (hogy jobban fájjon…), de brutál erős húsdaráló – ez a Prey. :respect:

Oké, kezdem a „feketelevessel” – a befejezés… hm… „mikéntje” nekem már kissé túl ismerős, túl lerágott csont… azt hiszem. :-S Ott és abban, azért… merhettek volna bátrabbak, többek lenni.

De amíg odáig eljutunk – az valami csontig maró adrenalinbomba. :thumbsup:

John Simm-et immár a harmadik remeksorozatban van szerencsém látni: Mad Dogs, Exile, és Prey.
És az immár teljesen nyilvánvaló, hogy valamit tud a srác. :respect:


Ő formálja meg a filmben Marcus Farrow-t, a rendőrnyomozót – akit hamarosan olyan bűnnel vádolnak meg, amitől minden idegszálunk égnek áll, és saját kollegái erednek a nyomába, hogy levadásszák.

Marcus pedig egyszerre menekül, és közben nyomoz az igazi tettesek után, mint a vérszagot fogott kopó.

„How far would you go to find the people that killed your family?”

Nem nagyon érdemes, és nem is szabad ennél többet mondani a sorozat történetéről: belenézel, és beránt – és ledarálod, mint a vadmarha. :-)

…vagy nem ránt be, és kaszálod. :-P

De az biztos, hogy Marcus története eszelősen jó: ráadásul van mellette két nagyon ütős karakter, akik hozzáteszik a show-hoz a maguk nem is kis garasát.

Ott van mindjárt a főnyomozó, Rosie Cavaliero (őt a A Young Doctor’s Notebook Pelageyá-jaként ismerhetjük… :-) ), akinek sikerült olyan karakterisztikát adni, ami szerény, nyomott, egyvágányú véleményem szerint igazi unicum lett a filmes rendőrnyomozók között. :respect:


Valamint ott van a rendőrhaver, Craig Parkinson (őt korábban a Whitechapel-ben láthattuk, mint Jimmy és Johnny Kray :sör: ), aki szintén egy nem szokványos figura, és remek, egyedi színt és ízt hoz a történetbe. :thumbsup:



Nem ragozom tovább: szerintem egy (újabb) nagyszerű, angol minisorozathoz van szerencsénk.

Must see. :sör:


The Red Road s01e02-s06


Nem beszélek mellé: ebben a sorozatban nagyon megszerettem Jason Momoát  :sör: – talán még a Conan utánzást is megbocsátom neki. :-P

Oké, szögezzük le: Phillip Kopus karaktere tökéletesen rá lett szabva.

De eszméletlenül jól is áll Momoának – aki szvsz lubickol a badass, gyűlölt/szeretett, aljas és egyenes szerepében.

Az állandóan – még a legnagyobb bajban is – a szája szegletében bujkáló mosoly egyszerre teszi vagánnyá, senkitől és semmitől nem félővé… és piszok, szemét csirkefogóvá. :respect:

Ahogy például a második részben „megdumálta” a kis, indián srácokat – az egyszerre maga volt a szemét manipuláció netovábbja, és zseniális pszichikai hadviselés… :respect:


Nem, a rendőrt és családját nem sikerült megszeretnem… sőt. :-///

(A feleséget legszívesebben én magam ástam volna el a kert végében… :-PPP )

DE! Viszont megértettem, és megszerettem a férj és a feleség _kapcsolatát_, egymás iránt érzett szerelmüket/szeretetüket – ami néha-néha őket is a… hm… „sötét oldalra” viszi.

A The Red Road megint olyan „nyomozós krimi” volt, mint a zseniális Rectify s01 (aminek hamarosan jön a második évada!!! ): azaz egyáltalán nem _nyomozós krimi_ – hanem kőkemény emberi dráma.

De mindkettő igencsak nagyszerűt alkot ebben a témában – ha nem egyedülállót. :respect:

(Oké, azért ne essek túlzásba: a Rectify azért egy osztállyal feljebb játszik, mint a Red Road…)

Az utolsó rész (főleg annak is a legvége) valami bitang zúzós volt: az emberi (állati…?!) ösztönök tombolása, a zsigeri gyűlölet, és düh szabadjára eresztése – vér, és kegyetlenség, és még több vér és aljasság…


 …de akkor is ott van benne. Mindennek a legmélyén. A rárakódott mocsok, sz’ar, hányadék és köpedelem legalján – az emberség. Az egymásért való kiállás. A „csakazértis”, soha meg nem adó harc, akkor is, amikor már úgy tűnik, minden elveszett… :respect:

Talán nagy hülyeség, mert minden epizódban volt olyan „gyöngyszem”, ami miatt érdemes nézni ezt a sorozatot – de azt mondom, hogy azért az utolsó 10-15 percért _önmagában_ megéri végignézni az évadot.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az utolsó rész „tavi” jelenete nem volt ott a szeren: mert nagyon is ott volt. :sör:

De nekem, ösztönlény állatnak ;-) az az utsó 15 perc tette fel a sorozatra a koronát. :respect:

Momoa meg… szerintem az életben is ilyen laza, mosolygós, marháskodós srác. :sör:
:-))))



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése