2014. január 26., vasárnap

Amazing Grace – A szabadság himnusza & American Hustle – Amerikai botrány



Amazing Grace – A szabadság himnusza



„Amazing grace! How sweet the sound
That saved a wretch like me.
I once was lost, but now am found,
Was blind but now I see.”

Újra egy nagyhatású, a történelem egy nagy fordulópontját feldolgozó, remek film. :respect:

William Wilberforce 26 éven(!) keresztül tartó harcát mutatja be, amíg a rabszolgaság, a rabszolga kereskedelem és a rabszolgatartás ellen küzdött Nagy-Britannia parlamentjében.

1807-ben sikerült átvinni a rabszolga kereskedelmet megtiltó törvényt, majd 1833-ban, három nappal Wilberforce halála előtt, törvénybe iktatták a rabszolgaság intézményének betiltását.

Wilberforce 1826-ban, hanyatló egészségi állapota miatt visszavonult a politizálástól, de így is nyilvánvaló, hogy oroszlánrésze van/volt az 1833-as törvény létrejöttében.

Ioan Gruffudd alakítja William Wilberforce-ot, míg egyetemi évek alatt megismert barátját, a későbbi miniszterelnököt, William Pitt-et pedig Benedict Cumberbatch. :sör:
 

Nagyszerű angol színészek játszanak még a filmben: Albert Finney, Michael Gambon, Rufus Sewell formálják meg Wilberforce barátait, míg Ciarán Hinds és Toby Jones pedig az ellenségeit.

Szerencsére, ezt a 26 éves küzdelmet sikerül úgy ábrázolniuk a készítőknek, hogy az érdekes, izgalmas és… megrendítő. :respect:


Mindenképpen ki kell emelnem Albert Finney alakítását, aki John Newtont, a rabszolga kereskedő hajó kapitányából lett anglikán papot alakítja – aki az „Amazing Grace” című biblikus himnuszt írta, amit sokan nem pusztán vallásos éneknek, hanem Newton megbánt múltja fölötti vezeklésként, a rabszolgaság elleni dalnak tartják. Albert Finney súlyos, karcosan erős alakításával nagyon emlékezetes alakítást nyújt – talán az összes színész közül övé a legerősebb, legkarizmatikusabb alakítás. :respect:


- I can't even say the name of any of my ships without being back onboard them in my head. All I know is 20,000 slaves live with me in this little church. There's still blood on my hands.
- Will you help me, John?
- I can't help you. But do it, Wilber! Do it! Take them on! Blow their dirty, filthy ships out of the water!
The planters, sugar barons, Alderman "Sugar Cane", the Lord Mayor of London. Liverpool, Boston, Bristol, New York.  All their streets running with blood, dysentery, puke! You won't come away from those streets clean, Wilber. You'll get filthy with it, you'll dream it, see it in broad daylight.
But do it. For God's sake.

És természetesen nem feledkezhetek meg az Olaudah Equiano-t, a rabszolgából lett írót megformáló Youssou N’Dour-ról, aki nem is annyira a színészi játéka miatt, hanem az általa elmondott tények iszonyúsága okán lett és maradt emlékezetes…


Egy nagyszerű film, egy felemelő, humánus harcról. :mustsee:


American Hustle – Amerikai botrány


Két napja gondolkozok ezen a filmen…

…de egyszerűen nem tudok rájönni, hogy miért hypolják és sztárolják. :eeekkk:

Sem eszmei, erkölcsi mondanivalója nincs; a története se nem érdekes, se nem fordulatos; a színészi alakítások legjobb esetben haloványnak mondhatóak – ebből a „trendből” Jennifer Lawrence lóg ki, akinek minden megmozdulása döbbenetesen idegesítő és irritáló :-P.

És gratulálnék annak a castingosnak, aki 128-adjára Robert De Nirót választotta a maffiafőnök szerepére. :puke: Nagyon eredeti ötlet volt! Ki gondolta volna, hogy pont ő?! Zseniális! :-PPP

Christian Bale, Bradley Cooper és Amy Adams dolgos „jómunkásemberként” hozzák le a filmet – de ez édeskevés ahhoz, hogy valamiféle karizmát sugározzanak, szerethetőséget mutassanak, szimpátiát keltsenek.


Mondjuk, én már az alapfelállástól viszolyogtam. Mert félreértés ne essék: tudok és szoktam is negatív főhősöknek szurkolni, szorítani. De a Bale-Adams duó tevékenységét elnézve, ahogy kétségbeesett, csőd szélére került emberek utolsó filléreit csalják ki, az legalábbis undorított.

Ezek után pedig képtelen voltam szemernyi szimpátiát is érezni velük szemben… :-///

De a film ezt is szépen „elkeni”. Ebből éltek? Na és! Hány embert, családot, életet tettek tönkre? Kit érdekel! Szurkoljatok nekik! Hát ők a Jók! :-PPP

Ami pedig leginkább megijeszt ezzel a filmmel kapcsolatban, az pedig az üzenete.

Mert nem volt neki eszmei, erkölcsi mondanivalója, és nem volt érdekes története – de üzenete igen.

Az egyik mindjárt az, hogy a korrupció ellen küzdő FBI ügynök a „rossz”. De nem pusztán rossz, hanem ellenszenves és hülye is.

Bradley Cooper főnökét az FBI-nál kedvenc komikusunk, Louis C.K. alakítja – de úgy, mint a saját show-jaiban. És az ember arra gondol: „micsoda egy hülye már? és ez a főnök? milyen idióta egy cég az, aki egy ilyet tesz meg főnöknek?!”.

Egyszer Bradley Copper még össze is veri egy asztali telefonkészülékkel, amikor nagyon felidegesíti.

Teljesen hihető. Teljesen normális. Nyilván, ez a bevett szokás annál a sík hülyéket foglalkoztató, inkompetens idiótákat vezető posztra helyező, hülye FBI-nál… :-PPP

De nem elég, hogy az FBI a rossz: a korrupt politikusok, pedig mind a „jók”, akik a közösségért, a városukért dolgoznak, és azért hagyják magukat megkenni, hogy az embereknek jobb legyen.

És ebbe tenyerel bele az a hülye FBI!

Komolyan mondom, felháborító. Tényleg így mennek a dolgok odaát?! Szegény politikusok…

Még egy kisebb táska kenőpénzt sem tehetnek el békésen! Hát miféle ostoba, fordított Világ már ez?! Hát dolgoznak a Közért! A Közértért! Nem látjátok?! A kenőpénzt is a szegények között osztják szét, mint valami Nokiadobozos-Tömöttaktatáskás Robin Hoodok!

Ehhh… de beszélhetünk is ezeknek. Csúnya FBI! :-PPP

A film végén pedig teljesen hihető, és csöppet sem krokodilkönnyes, álságos nyavalygás, amikor azon vekeng a narráló szereplő, hogy milyen fájdalmas is neki, hogy éppen ő juttatta sittre a barát-politikusát, akivel annyira jóban volt. Jaj, jaj. Bizony. Ez azóta is nagyon fáj neki. Odabent. Legbelül.
Legalul.
:-PPP


El nem tudom képzelni, hogy esznek a népek ezen meglehetősen unalmas, de a morális és erkölcsi lesüllyedés piedesztálra emelése miatt inkább ijesztőnek kártékonynak nevezhető filmen. :-PPP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése