2020. március 2., hétfő

Zone Blanche – Black Spot – Szólít az erdő s01-02 & Unbelievable – Hihetetlen s01


Megint két eszméletlen remek Netflix-sorozat. :respect:


Zone Blanche – Black Spot – Szólít az erdő s01-02



Ezt a sorozatot direkt nekem készítették. :thumbsup: Misztikus krimi, a kedvencem. :sör:

El is lehet cseszni az ilyeneket – de ez remek lett. :respect:

A világtól majdnem teljesen elzárt francia faluba, Villefranche-ba, amit 50.000 holdas, szinte feltérképezetlen erdő vesz körül, új ügyész, Franc Siriani (Laurent Capelluto) érkezik azzal a céllal, hogy rájöjjön arra, miért történik a városban hatszor több gyilkosság, mint az országos átlag.
 

A város rendőrfőnökének, Lauréne-nek (Suliane Brahim) pedig van egy, a misztikus, kiismerhetetlen, fenyegető hatalommal bíró erdővel kapcsolatos gyermekkori traumája: húsz évvel korábban ő is „elveszett” az erdőben, és csak három nap múlva került elő – úgy, hogy hiányzott két ujja…
 

Ezt az alapfelütést csak fokozza a város „erős embereinek”, a Steinereknek (apa: Olivier Bonjour, és fia: Samuel Jouy) a kavarása – akik semmi mást nem akarnak, csak pénzt és hatalmat.

Bitang jó sorozat nőtte ki magát ebből, gyakorlatilag letehetetlen volt: minden este ezt néztük – és olyan nyomasztó, olyan fullasztó az egész, hogy legtöbbször csak egy részt bírtunk belőle letudni…

De másnap este újra körömrágva lestük a következő epizódot. :respect:

Lauréne és Siriani nagyon jó karakterek: de a többiek is mind-mind nagyszerűen vannak castingolva.
 

A mi kedvencünk Nounours volt (angolban Baloo, magyarban Mackó), a nagydarab, szakállás, meleg, rendőrőrmester, akit Hubert Delattre formált meg. :sör:

SPOILER ON, muszáj. :-) Volt olyan pillanat, amikor Mackó megsérült, és úgy nézett ki, hogy talán túl sem éli – Katicámmal összenéztünk, és egyöntetűen kijelentettük: ha megölik Mackót, nem nézzük tovább a sorozatot! :-OOO De tovább néztük… ;-) SPOILER OFF

Ám Hermann (Renaud Rutten), Leila (Naidra Ayadi), és Camille (Tiphaine Daviot) is nagyszerűek voltak, akiket szerettünk, akikért izgultunk. :thumbsup:

(Személyes érintettség: megdöbbentő volt számomra, hogy Tiphaine Daviot mennyire hasonlít a régi, gimis barátnőmre… :eeekkk: )
 

Az Erdő Ura meg… hááát… nem mondom, hogy nem volt paráztatós… :-OOOOO
 

Eszméletlen mázli, hogy most szakadtunk rá erre a szériára, ugyanis 2017-ben készült az első évada – olyan cliffel a végén, hogy tökön szúrtam volna magam, ha nem nézhetem nyomban a következő évadot…! :-OOO Ami csak 2019-ben készült el… :-P

De a mi élményünk így töretlen és teljes volt. :thumbsup:

Bitang jó misztikus (horroros…) krimi a Zone Blanche – szerintem vétek kihagyni. :sör:


Unbelievable – Hihetetlen s01



Húúú… ez meg a másik fele. :respect:

Megtörtént eseményeket feldolgozó krimi – „true crime” hangulattal. :thumbsup:

Egy sorozat-erőszakoló utáni nyomozást mutat be, két szálon: az egyik szál az első áldozaté, a fiatal, 16 éves Marie Adler-é (Kaitlyn Dever); a másik szál két nyomozónőjét Rasmussen (Toni Collette) és Duvall (Merritt Wever).

Azt hinné az ember, hogy a misztikus horrort volt a rosszabb/nehezebb nézni – de ez nem így van.

Annyira félelmetesen realisztikus volt (a valójában, a valós életben is megtörtént!) események bemutatása, hogy az embernek felfordult a gyomra… és elszorult a torka…

Megvan, vagy megvolt nektek is az az érzés valaha, hogy néztek egy sorozatot, és úgy vagytok vele: nem akartok, nem bírtok belőle több epizódot megnézni – elég volt!

Aztán másnap este megint leültök a tévé elé, mégis indítjátok a következő részt – mert tudni akarjátok, hogy mi lesz…

Ilyen sorozat az Unbelievable.


Mafla férfi vagyok, igazából a legutolsó rész end creditét bámulva (nem bírtunk felállni a kanapéról Katicámmal, csak néztük a stáblistát…) eszméltem rá arra, hogy ez egy nagyon komoly női sorozat volt. És egy fikarcnyit sem éreztem benne feminizmust, „feminista csatakiáltást”…

Nőket bántalmazott benne egy férfi – férfi nyomozók pattintották el/le az ügyet – igazából csak három-négy olyan férfi mellékszereplő volt benne, akik szimpatikusak voltak a nézőnek: a többi konkrétan aljadék, ocsmány szemétláda, vagy „csak” nemtörődöm, közömbös bunkó.

Mégis: annyira éreztem, hogy… igen, ilyen a valóság, cseszd meg! így bánnak a női áldozatokkal, ilyen a világ!... hogy egy másodpercre sem fordult meg a fejemben, hogy elfogult, vagy feminista lenne.

A nyers valót nyomta a képembe… és nem tetszett az, amit láttam.




És a legvégére két idézet:

Golden Police Detective Stacy Galbraith, one of the lead detectives in the case that inspired 'Unbelivable' told Women’s Health: "The investigation is well-represented. The chronology is slightly different, and they added some dramatic flair, but as far as the victims, and the investigation, they did a great job. It’s a good portrayal of us."”


„Marc O'Leary the real life rapist was sentenced to 327 1/2 years in prison”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése