2015. május 17., vasárnap

The Dead Lands & Relatos Salvajes – Wild Tales – Eszeveszett mesék



The Dead Lands



Megint Rusznyák Csaba (geekz.444.hu) ajánlója :sör: alapján mozdultam rá erre a filmre.

…és a végén meglehetősen komoran arra gondoltam, hogy a tököm tele van már a bosszúfilmekkel. :-(((

Hogy mindig-minden út erre vezet: a bosszú, a bosszú, a bosszú – és ebből csakis egy dolgot lehet kihozni: vérengzést. :-/// És vizuálisan térdig gázolunk a kionott vérben, levágott végtagok, és kiontott belek között, ordítások, sikolyok, és hörgések kakofóniájában.

…és a végén elégedetten dőlünk hátra: „Megint egy fasza filmet láttunk! Mekkora királyság volt már! Láttad, hogy elvágta a torkát!? Csak így, bazmeg…! Sutty! Óóó…”. :-PPP

…aztán meglehetős feldúltan aludni tértem. :-OOO

Ma pedig… nem is tudom… talán mentséget keresek ezeknek a nagyszerű maori színészeknek… vagy talán rájöttem, hogy a nyers, brutális öldöklés mögött mi húzódott meg valójában… de már nem vagyok olyan elítélő, mint tegnap este.

Talán nem is bosszúfilmet láttam… hanem… megváltás-filmet.

Legalábbis a befejezés nagyon ebbe az irányba mutat – és arra, mintha a film készítői (író: Glenn Standring, rendező: Toa Fraser) is azt akarnák üzenni: a bosszú sehová sem vezet.

Csak újabb bosszút szül – és a bosszúk örök körforgása csak egy végeláthatatlan, értelmetlen, pusztító mókuskerék.

A karizmatikus, szinte megszállott tekintettel felvértezett, döbbenetesen nagyot alakító Lawrence Makoare viszi a hátán a filmet, rettentő bűne alatt láthatóan meg nem tört – de lélekben örökre megsebződött… –, már-már misztikus-mítikus harcos szerepében. :respect:

 

Valahogy elhiszi róla az ember, hogy tényleg egy szörny, egy életre kelt, pusztító harci szellem lakozik benne – és hogy tucatnyi ellenséggel szemben is egyenrangúként veszi fel a harcot… sőt. :sör:

Talán csak az zavar még (valahol…), hogy csupa-csupa tökéletes testű, kigyúrt, hibátlan atléta van a harcosok között – pont csak Lawrence Makoare lóg ki közülük, és így lett ő számomra a leghitelesebb. :thumbsup:

Gondoljunk csak a feledhetetlen, zseniális Tomisaburo Wakayamára (Kozure Ókami – Lone Wolf and Cub), aki sosem volt egy „leszálkásított, acéltestű atléta” – mégis 1000x hihetőbb bármelyik másik szamurájnál, akit valaha mozivásznon láttam. :respect:

Valamint az is elkerülhetetlen, hogy megemlítsem: azért láttunk már olyan alkotást, amivel határozott párhuzamot mutat a The Dead Lands – ez pedig a Mel Gibson-féle Apocalypto.

…és én itt megint nem látok olyan éles minőség- és/vagy mondanivalóbeli különbséget a két film között, mint Rusznyák Csaba. Ugyanaz a nyers, kíméletlen, mellbevágó kegyetlenség uralja mindkettőt, de valójában mindkettő több annál, mint valami „hard core blood and fight porn”. (Mint pl. szerintem a Serbuan Maut 2. … :-PPP )

Ha kíváncsiak vagytok egy autentikus maori filmre, akkor látnotok kell a „The Dead Lands”-et.

De ha nincs gyomrotok a kíméletlenséghez, és a nyers pusztításhoz (és nem voltatok oda az Apocalyptó-ért)… akkor inkább ne.


Relatos Salvajes – Wild Tales – Eszeveszett mesék
 

Ez az, amiről nem lehet igazán mesélni.

Valójában ez egy antológia, hat önálló, rövid történettel – amiket igazán nem köt össze semmi.

1.) „Pasternak”  a repülőn utazó utasok ráébrednek, hogy valami összeköti valamennyiüket
2.) „Las Ratas” (Rats) – útszéli gyorsétteremben a pincérnő felismer egy vendéget
3.) „El más fuerte” (The Strongest) – két gépkocsivezető harca a pusztában (a’la „Duel”)
4.) „Bombita” (Little Bomb) – ne packázz egy hivatásos robbantómesterrel
5.) „La Propuesta” (The Proposal) – egy család megpróbál eltussolni egy halálos balesetet
6.) „Hasta que la muerte nos separe” (Until Death Do Us Apart) – egy esküvő, tele meglepetésekkel

A végén a Kedvesem csípősen megjegyezte: „csupa dráma volt, meg baj, meg halál, köszönöm!” – én pedig kénytelen voltam rámutatni, hogy ez így, ebben a formában nem igaz: mert valóban ilyen volt a többség, de két epizód nem futott ki… hm… „sötét” végkifejletbe.

Ezen elgondolkozott – majd beismerte, hogy tényleg így van. :-)

De ettől függetlenül az összkép valóban elég nyomasztó – és írhatják azt, hogy „black comedy” – alapvetően én nem éreztem annak. Volt benne 1-2 fekete humor, de erős túlzás az egész antológiát ezzel felcímkézni.

Azon merengtem el a végén, hogy vajon ez az antológia valóban futott-futhatott moziban is? Filmként? Mégis… mennyien válthattak rá jegyet…?!

(Oké, utánanéztem: Argentínában a legnézettebb film volt 2014-ben, összességében 3,3 milliós büdzsére, 26,4 milliót hozott – és Cannes-ban 10 perces álló ovációt kapott… Márha ez jelent valakinek valamit…)

Node ez mégis csak az 1979 és 1988 között futott „Meghökkentő mesék”… „frissített, felturbózott változata”. Amit tévén szépen elnézeget az ember… nade, hogy mozijegyet váltson rá… :eeekkk:

Mindenesetre, érdekes, szokatlan élmény volt – még meglepő is, pedig tudtam előre, hogy mit fogok látni.

Aki vevő az ilyesmire (aki esetleg ismerte és szerette anno a „Meghökkentő meséket”), annak érdemes végignéznie ezt a hat különös, jobbára sötét történetet – amik az emberi természet sötét oldaláról mesélnek. :sör:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése