2015. május 26., kedd

Je fais le mort – Körberajzolva & Ex Machina



Ja bizony, hogy ez a sorrend… de bizomány… :-PPP


Je fais le mort – Körberajzolva


Egy számomra teljesen „noname” francia alkotótól (Jean-Paul Salomé – nem, nem láttam még tőle semmit…), és teljesen ismeretlen francia színészekkel (François Damiens, Géraldine Nakache, Lucien Jean-Baptiste – tőlük sem…), egy teljesen kellemes, és meglepően jól szórakoztató krimi vígjáték. :sör:
:-)

Az egyre kilátástalanabb élethelyzetbe kerülő, csúcson, de még annak a távoli közelében ;-) sem járt karakterszínész Jean Renault (François Damiens), akit rendszeresen összetévesztenek Jean Reno-val :-), kínjában már bírósági ügyek rekonstruálásában vállalja el a hulla szerepét.

Jean sosem arról volt híres (inkább idegesítő és (ki)utált…), hogy szerényen meghúzódva, csöndben teszi a dolgát, és a máséval nem foglalkozik. Folyton mindenkit kioszt, mindenbe beleszól, és mindent jobban tud – és ezt az attitűdöt le sem tudja vetkőzni. :-)

Így kerül bele a rekonstruálási munkába, ahol rögtön jobban tudja még a gyilkosnál is, hogy hogyan hajtotta végre a tettét. :-)

Itt is azonnal kinéz neki a lapát :-) ám néhány „mindent jobban tudó” megjegyzésével szöget üt a szép bírónő, Noémie (Géraldine Nakache) fejébe, aki (csöndben, nehogy „lovat adjon” az így is túl nagyképű Jean alá :-) ) utánanéz pár dolognak – és kiderül, hogy lehet, hogy tényleg Jean tudja jobban, hogyan is történt a bűntett…

A szörnyű hármas gyilkosság három napi rekonstruálása során Jean okoskodása miatt egyre újabb dolgokra derül fény, és nem csak a bírónő és a rendőrök, hanem az igazi gyilkos is rájön, hogy jobb lesz figyelni erre a bukott színészre…

A gyilkosságok ellenére a sztori valahogy végig olyan mederben folyik, hogy az ember szinte végigvigyorogja az egész filmet, és egyre jobban csípi a határozottan tuskó, és tenyérbemászó Jean-t.
:-)

Nagyon kellemes, meglepően vicces francia vígjáték – jó szívvel ajánlom. :sör:

(És azt hiszem, hogy rákeresek még pár François Damiens filmre. :thumbsup: )


Ex Machina


Ez ijesztő.

Több szempontból is.

Egyrészt azért, mennyire nem értek egyet semelyik ajnározó rivjúval. :-P

Ennyire szembeúsznék már az árral? Ennyire elvont vagyok/elvontnak akarok látszani?! Ennyire nem tudom rajta tartani a kezemet a filmvilág ütőerén…?! Ennyire nem veszek észre bitang nagy gyöngyszemeket…?!?! :eeekkk:

Másrészt azért ijesztő, hogy _ezt_ a filmet magasztalja mindenki – amit kb. annyira tartok értékesnek, mint egy rágóból fújt buborékot… :-PPP

Persze, magyarázhatok bele olyan értelmet, ami nincs a környékén sem; magyarázhatok bele olyan mélységet, mint a Mariana-árok, közben egy lábmosó is mélyebb nála; magyarázhatok bele csillogó észt és értelmet, miközben egy ördögpüfölő, vásári komédiás Vitéz László okosabb nála, minden téren.

Nekem már a Her is langymeleg lábvíz volt, amit napernyővel és jégkockával próbáltak felszolgálni – de az Ex Machina még annál is jobban lemegy kutyába. :-P

Pont ma olvastam, hogy korunk minden nagy számítógépes guruja, gondolkodója attól tart, hogy az emberiségre a legnagyobb veszélyt az AI-k jelentik.

És hogyha az AI-k öntudatukra ébrednek, akkor vége az emberiségnek – „gyün a Szkájnett, baszki, gyün a szkájba vert Szkájnet! öjjük meg gyorsan, amíg még lehet! (számító)géprombolók, előre!”.

Én annyira a hatása alá is kerültem, hogy a film végén menten földhöz vágtam a gyerek tabletjét, esküszöm… :-PPP

Basszus, ettől a „Terminátor-(d)effektustól” 2015-ben sem tudunk szabadulni. :-P

Csak az emberi hülyeség lett nagyobb 1984 óta – valahogy azt veszélyesebbnek tartom az emberiségre nézve, mint az AI-ket… :-PPP

Tehetjük ezt az időközönként hányingerként torkunkon felbuggyanó elmebetegséget valami hiperultimultiszupi titkos lavórba… izé… laborba, és tehetünk köré sztaniol papírt, meg tehetünk a fejére napszemüveget és papírcsákót, attól még ugyanazt a kört futjuk, ugyanolyan hülye alapfelvetésből, mint akár 1973-ban a Westworld – csak az legalább (akkor) még érdekes és izgalmas volt, és nem volt tele logikai lyukakkal.

Mert, ha kipislogunk a szemünkbe szórt csillámpor és konfetti alól, azért láthatjuk, hogy ez az egész… parasztvakítás. :-PPP

…és nekem rendesen meg is akadt a torkomon. :thumbsdown:

Ez lenne az évtized legokosabb sci-fi-je…?!
Na, _ez a kijelentés_ aztán 100x ijesztőbb, mint egy öntudatára ébredt SkyNet… :-PPP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése