2013. augusztus 3., szombat

Unmei janai hito – A Stranger of Mine – Közeli idegenek




Hopp! Hoppá! :-)

Egy nagyon kellemes japán film! :-)

Pedig eleinte nem igazán bíztam benne… de a végére kellemesen összeállt és kikerekedett! :sör:

Olyan egyszerűen, „tévéfilmesen” indul – mondom ezt kissé degradálóan…

Egy hosszú munkanap végén Miyata (Yasuhi Nakamura), a hivatalnok, hazaballag az új lakásába, amikor telefonhívást kap barátjától, a magánnyomozó Kandától (Sō Yamanaka), aki egy étterembe hívja, hogy azonnal találkozzanak, mert Ayumiról (Yuke Itaya), Miyata régi menyasszonyáról akar beszélni – aki ugyan elhagyta a barátját már hat hónapja, de Miyata még mindig szerelmes belé.

Az étteremben Kanda a Miyatával közös asztalukhoz invitál egy magányos, szomorú lányt, Makit (Reika Kirishima), hogy ne egyedül vacsorázzon. Maki éppen elköltözött a barátjától, és keserűen nekivágott nagy táskáival a nagyvilágnak… de csak eddig az étteremig jutott, és éppen fogalma sincs róla, hogyan tovább.


Mit ne mondjak: ez a felütés egy amolyan „kavarás a magányos szívek éjszakáján” típusú filmet vetített előre – ami annyira nem csigázta fel az érdeklődésemet…

Követhettük először Makit, mint „viewpoint” karaktert – utána Miyata nézőpontjára váltottunk… és még mindig nem jutottunk sokkal előrébb sem a felfokozott várakozás, sem a pontértékelés szamárlétráján.

Ám aztán jött a magánnyomozó Kanda nézőpontja, ami már határozottan érdekes, jópofa és izgalmas volt – míg végül eljutottunk a feltörekvő, fiatal yakuza főnök, Asai (Kisuke Yamashita) szemszögéhez… amit egyszerűen végigvigyorogtunk, és lubickolva élveztük, ahogy a helyére kattannak a dolgok. :-) :thumbsup:

A két szomorú szerelmes, Miyata és Maki, meglehetősen szimpla karakterek – mindazonáltal az ember szeretné, hogy egymásra találjanak. De ha csak a kettejük történetéről lenne szó, az egyáltalán nem vinné el a filmet…


Viszont, amikor Kanda fonalát vesszük fel, akiről kiderül, hogy nyomozott a barátja menyasszonya, Ayumi után – és kiderítette, hogy szélhámosnő, aki magányos férfiak bizalmába férkőzik, majd elveszi a pénzüket… és jelenleg éppen a yakuza főnök, Asai barátnője… már határozottan felébred az érdeklődésünk, és a történet „szimpla” pillanatai már egészen más jelentőséggel telnek meg.


Igazából itt sem sikerül azt megoldani, hogy azok a jelenetek, amiket egyik szereplő szemszögéből már láttunk, ne legyenek kissé unalmasak, amikor egy másik szereplő szemszögéből is végig kell néznünk…

…de szerencsére nem esnek itt olyan mélységekbe, hogy az ember a nyakát tekergesse – vagy a filmet előrébb…;-)

Nekem igazán Asai, a yakuza főnök volt a kedvencem. :sör:


Nem azért, mert az ő jelenetsorával kerül minden a helyére, hanem azért, mert összetett, jópofa és szerethető karakter – nélkülöz minden korábbi yakuza sablont. :thumbsup:

A filmet Kenji Uchida írta és rendezte :respect: és meggyőződésem, hogyha a film nagyobb reklámot/ismertséget kap, már régen elkészült volna az amerikai remake.

Egy igazán remek, eredeti kis alkotás – méltó a figyelemre. :sör:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése