2019. december 21., szombat

The Mandalorian s01e05-06-07 & a Star Wars-ról nagy vonalakban…


Darts PDC és NFL dömping van a tévében – én meg fan vagyok. :-))) –, valamint kis falumban is szervezek egy-két ünnepek alatti filmnézést, és az is eléggé lefoglal (lehet, hogy nem leszünk sokan, eleve 130-an lakunk itt, össz-vissz, de bízom benne, hogy akik eljönnek, élvezni fogják az általam kiválasztott műveket :sör: ), szóval, elhavaztam magam – most egyébként szakad az eső, és 12 fok van… :-P –, ezért lemaradtam a rivjúkkal, de most bepótolok mindent. :sör:


The Mandalorian s01e05-06-07

Az ötödik rész megint olyan volt, hogy a fejemet fogtam… :-OOO :-///

Hogyaszongya:

„- Fennec Shand is an elite mercenary.  She made her name killing for all the top crime syndicates, including the Hutts. If you go after her, you won't make it past sunrise.

- This is my first job. You can keep the money, all of it. I just need this job to get into the Guild.”


És baszki, naná, hogy megcsinálják…! Ketten! Egy „elite mercenary” ellen, aki „killing for all the top crime syndicates”…!

Mert hát hová is rejtőzik ez az „elite mercenary”?! „she's headed out beyond the Dune Sea”.

Szóval, a sivatag közepén lévő sziklák között talált bombabiztos tanyát… Hupsz! Annyira nem is bombabiztosat. És annyira nem is „elite mercenary”… Vagy az „all the top crime syndicates” méregkeverőként, bombagyárosként, esetleg gyújtogatóként alkalmazta, mert akkor érthető, hogy miért ilyen jó… izé… ROSSZ :-P, mint magányos harcos. :-PPP

(Megjegyzem: itt megint belefutottunk egy csúnya fordítási hibába. :-((( Minden tiszteletem a feliratfordítóké, de itt ez el lett cseszve. Miszerint:

„She made her name killing for all the top crime syndicates, including the Hutts.”

„A nagy bűnszövetkezetek kiiktatásával szerzett hírnevet, beleértve a huttokat.”

… Nos. Szerintem nincs olyan, hogy „bűnszövetkezet”. „Bűnszervezet” van. És a „killing for” nem azt jelenti, hogy „(azok) kiiktatásával”. Helyesen valahogy így lehetett/kellett volna fordítani, szvsz:

„Úgy szerzett hírnevet magának, hogy az összes nagy bűnszervezet felbérelte már ölni, még a huttok is.”

És ezt most én is csak úgy fedeztem fel, hogy idézni akartam angolul, ezért kikerestem az adott szakaszt előbb magyarul (mivel magyar felirattal nézem a sorit Katicámmal), majd angolul is – aztán meg pislogtam, mint béka a kocsonyában… :eeekkk: )

Szóval, ordított az epizódról, hogy vagy sokan dolgoztak rajta a közhelyszótárból panelezve, pikk-pakk, vagy egyvalaki terhelte vele az agyát, aki közben főmunkaidőben a statiszta lényeket (vagy lányokat…) hajkurászta. :-PPP

Én itt már nem tudtam, hogy mit is gondoljak erről az egészről. Egyértelmű, hogy minimális ötlet és energia van benne: kitalálták, hogy „legyen mandalóri, mint Boba és Jango Fett!” – „hű, de mekkora király vagy!” – „és… mit fog csinálni…?!” – „mittomén… lesz vele egy bébi Yoda!” – „istenkirály! istencsászár! isten-isten, erre iszunk!” – „oké, de mit fognak csinálni?!” – „csupa negatív hullám vagy… majd azt ti jól kitaláljátok! mindent nekem kell csinálni?!” – „ujujuj… ajajajj… hááát… oké… van az a pénz” – „ennyi van, osszátok be” – „csak ennyiiiii…?! tudod ki fog ennyiért gondolkozni, baszki…! ár-érték arányban tudod mi jár a szar fizuért? hja, pontosan olyan minőségű munka… :-PPP”.

…és már csak az volt az egészben az érdekes, hogy… mi a fenéért várom és nézem még mindig?!

Jött a hatodik rész. Megint egy sehova se vezető mellékküldetés. :-P

…de ez valahogy mégis jó volt, hogy a fene enné meg. Tetszett.

Valahogy jól kavarta a kártyákat, és Mando harc- és taktikai képességéről is remek képet adott.

És Baby Yoda nem elég, hogy aranyos, de egy jelenetén nagyon jót röhögtem. :-DDD


Zavar került az Erőbe – érzem és tudom, hogy a hatodik rész sem különb a deákné ötödik részénél, tehát joggal áshattam volna el ugyanoda… mégsem tettem. :eeeekkkk:

…csapattam rá a hetedik részt… és most megint ott tartok, hogy a fene enné meg: annyira várom a nyolcadik, befejező részt, hogy legszívesebben végig vonyítanék, mint teli holdnál a szorulásos vérfarkas…! :-DDD

Mert végre futottak össze a szálak, végre kerekedett a történet, végre úgy fejeződött be egy epizód, hogy nem fanyar pofát vágok, vagy épp elégedetten hátradőlök – hanem előre hajolok, és körmöt rágva várom a folytatást! :sör:

Hogy hullámzó a színvonal, ahhoz kétség sem fér… de mégis… van benne valami… valami… szerethető. :sör:


…és akkor a Star Wars-ról nagy vonalakban…

Innen venném fel a fonalat, ahol a Mandalorian-nál letettem: „szerethető”.

Ez az, amit a dizni (igen, következetesen így fogom leírni a mikiegeres cég nevét: ennyit érdemelnek :thumbsdown: :-PPP ) új trilógiájánál nyomokban sem lehet felfedezni. Mert patikamérlegen kimért, gondosan kiszámított, jeges fővel kisakkozott marketing és merchandise termék. Nem szellemi alkotás, nem eredeti ötlet, hanem a maximális profitorientáció céljából létrehozott „termék”.
:-PPP

Amit ráadásul minden félnótás önmegvalósítónak (R. Johnson :-P) a kezébe nyomtak, hogy „csinálj vele valamit!” – aztán meg riadtan kaptak ki a kezéből „adodvisszarögtön! elrontod!” – és kezébe nyomták a „középszerűen stabil jómunkásembernek” (J.J. Abrams :-P ), aki bevált kottából dolgozik (SW 4-5-6). :-PPPPP

Kedvenc beszólásaim a netről: „a TRS-t azok dicsérik, akik szidták TLJ-t”, meg „akik eddig szidták a Disney-t, most azok is könnyes szemmel nézik meg a TRS-t”. :-)))

Hááát… ember… vagyunk asszem páran (szóval, ketten biztosan, ugye, Justin…?! ;-), akiknél a TLJ-nél úgy betelt a hócipő, hogy el sem megyünk a TRS-re. És rohadtul nem fogjuk könnyes szemmel dicsérni, ha meg sem nézzük. Pedig rajongók lennénk, a magunk módján. Régivágásúak, hogy úgy mondjam.

De a diznit életem végéig átkozni fogom azért, amit ezzel az új trilógiával és az egész Star Wars-szal műveltek. K. Kennedy pedig remélem, külön üstöt kap majd a pokolban… :-PPP

Oké, a Mandalórit is ők készítik, ugye… de (talán) a sorozatba nem pofáznak annyira bele, mint a mozifilmekbe – amik ugye a zászlóshajó lennének… –, így ott jobban elkövethetik saját hibáikat az alkotók, és jobban elérhetnek egy-egy katarzist is, amiért megéri nézni.

(Tartok tőle, hogy ha most három évre ráhúzzák a rolót a mozikra, akkor K. Kennedy és Tsai. Co. jobban rá fognak mászni a sorozatra is, hogy szétbarmolják… De talán lesz/lehet olyan mázlink, hogy a TLJ, a Solo, és a TRS elmaradó bevételei miatt esetleg más, fontosabb feladatot kapnak az Antarktiszon… esetleg az ausztrál bozótosban. :-PPP )

A két éve – és azóta is… – dicsőített és újszerű TLJ-ről most, a TRS kapujában/nyitányánál egyre több belsős kezdett… hm… kevéssé dicsérően szólni. Mintha most esett volna le a szájukról a kosár, hogy a dizni trilógia véget ért, és most már nem zsarolhatóak. :-P (A nyüves porgok… istenkém… Baby Yoda az apró tappancsaival finoman topogva belegyalulta őket a betonba – a méltó helyükre. :-PPP :-))) )

Amin még sírva röhögök a dizni trilógia kapcsán: Harrison Ford és Mark Hamill szerencsére jó egészségnek örvendenek – de a dizni gyors egymás utánban kiírta őket a frencsájzból, mert ők „a továbbiakban Leia hercegnőre szeretnének koncentrálni”… Sikerült a terv, bejött, gratulálok. :-PPP

Amire még szeretnék kitérni, az az általam eddig nagyon szimpatikusnak talált és olvasott ign.hu. Hogy mi történt velük, az rejtély – de egy biztos, ahogy közeledett a TRS bemutatója, elkezdtek minden olyan beböfögésből harsány, populáris kirakatcikket kanyarítani, hogy „a TRS vágója azt mondta, hogy még így sosem vágott az ollója egy SW filmnél se, mint most!”, „egy TRS díszletmunkás látta a filmet (sréhen, oldalról), és hát azt mondta, hogy ennél jobbat ő még sosem látott (sréhen, oldalról)”, „megérkezett az első mértékadó kritika az egyik szerződéses statisztától (akinek a nyakán még ott a dizni póráza), és el van ájulva a csodálatos, fantasztikus, ámulatba ejtő, és fen… pfenol… feminim fatál is befejezéstől!”. :-OOO :-DDD

Én meg csak lestem, hogy mi a fene van itt…?! :eeekkk:

Közben pedig látványosan ignoráltak olyan híreket, mint Daisy Ridley kínos interjúja, amikor kijelentette, hogy a John Boyegának (aki nigériai bevándorlók gyermeke) pont annyi esélye volt és van a filmiparban, mint neki, aki elit színészképző iskolába járt, és akinek a nagyapja a brit lovagrend tagja. :-OOO

És arról is mélyen hallgattak, amikor a dizni fejesek bejelentették, hogy (mert akkora sikereket értek el az új trilógiával, és annyira nem kell már nekik a pénz – NOOOT!!! :-PPP :-))) ) inkább most három évig nem hoznak ki új SW filmet (helyette inkább átgondolják az életüket… a sóbányában :-P ).

Nem értem. Az ign.hu -nak „leszóltak föntről”, hogy nem nagyon kéne semmi negatívumot leírni a bemutató közeledtével – ellenben minden fel kell nagyítani, ami egy kicsit is pozitívum?! Oké, jelenlegi Pártunk és Kormányunk :-PPP így vezérel mindent odafentről – de egy mozibloghoz is leszólnak a fejesek?! Úgy látom: ez bizony így van. És ez elkeserítő. Meg egy kicsit kínos is. :-///


Szóval, (végre) véget ért a dizni trilógiája, ami legyilkolt és zárójelbe tett egy negyven éves kalandot. Teljes hatalmat kaptak fölötte, és éltek is ezzel a hatalommal. Ocsmányul visszaéltek vele.

Csak azért nem zárom úgy, hogy „béke poraidra, Star Wars, mert a Mandalorian mégis mintha mutatna valamit… valami szimpátiát, valami emberséget, valami tiszteletet a régi nagyok felé – miközben be- és megmutat egy új hőst, és pártfogoltját, akik szerethetőek. Mint a régiek.

Nagyon sokat elvesztettünk az dizni trilógiával, de talán… nem veszett el még minden… :fingerscross:

1 megjegyzés:

  1. Fel nem tudom fogni, hogy az ign.hu még mindig mit művel. :-O

    Nem elég, hogy ezzel kezdtek:

    "A rossz kritikákat követően már sokkal alacsonyabb nyitást jósolnak a Skywalker korának"

    A "rossz kritikákat követően"?! :eeekkk: Nem a TLJ miatt?! :-PPPP Elképzelem, hogy ülnek otthon a Star Wars rajongók, és várják, hogy milyen kritika jön, hogy most akkor vegyenek jegyet, vagy ne... "Jaj, Brian, most mi lesz? Most akkor megyünk a TRS-re, vagy marad a Frozen 2?!" :-PPPP

    És erre ma meg ezzel folytatják:

    "A film karácsony előtt csupán néhány nappal, december 20-án nyitott (a Disney még egyik decemberi Star Wars-filmjét sem mutatta be ennyire későn), szóval az ünnepekhez kapcsolódó intézendők (pl. ajándékvásárlás) igen komoly alternatívának számítottak, amik csak tovább nehezítették a kilencedik epizód e heti dolgát."

    Szóval, az ajándékvásárlás miatt...! Áhá, már értem! Meg a karácsonyi bejgli kisütése, és a mézeskalács készítés! Bizony-bizony, rengeteg _tinédzser_ (akiket megcéloz a film!), ezzel foglalkozik, hát hogy is lett volna idejük moziba menni, annyi elintéznivaló van (ablakmosás, takarítás, díszek lehozása a padlásról), már bele sem fér egy filmnézés... se. :-PPP

    És itt még mindig nem áll meg az ign.hu, mert továbbra is tekeri a dizni szopórollert:

    "De jövő héttől a filmnek már semmilyen komolyabb konkurenciával nem kell megküzdenie, ráadásul a közösségi médiás visszhang is erőteljesebb mint valaha, ami még tovább J.J. Abrams malmára hajthatja a vizet, elvégre jócskán van mit kibeszélni a Skywalker-szága lezárásáról – erről pedig senki nem akar lemaradni."

    Hja, hogy most meg a közösségi médiás visszhang az ellenkezőjére fog fordulni, és a negatív kritikák keltette ellenhullámban mégis szárnyra fog kelni a jegyeladás! Szinte csodálatos lesz...! :-O Persze, az ne zavarjon senkit, hogy az esetek 90%-ában _visszaesés_ következik be a nyitóhétvége után (méghozzá 40-60%-os), de a TRS majd jól megmutatja, hogy a dizni SW esetében nem így van! :-PPPP Mert mindenki magába néz odahaza (én is) és szégyenkezve elkullog a moziba, nehogy kimaradjon, ha már egyszer "mindenki látni akarja", és punktum. Én is "mindenki" vagyok, nincs mit tenni. Megyek is... :-PPPP :-)))))

    (Hjaj, ha már "mindenki" - én nem megyek el, de Dávidot (aki minden SW-t látott velem együtt) azért biztattam, hogy ha velem nem is, menjen el a haverjaival nyugodtan. Mire azt felelte, hogy sem őt, sem a haverjait nem érdekli a dolog, és esze ágában sincs elmenni - 15 éves. Hja, igen, és nem azért, mert ajándékvásárlás miatt egész nap rohangál boltról-boltra és sorban áll. :-PPPP )

    Szóval, én nem értem, hogy miért kell még mindig "festeni" a TRS-t. :eeekkk:

    Nem lehet elfogadni, amit a TLJ-nél a R. Johnson fanok a mi pofánkba vágtak, hogy "az emberek a pénztárcájukkal szavaznak"?! Fogadja el a dizni, meg az összes samesza (i...g...n... :-PPP), hogy most is s(z)avaztak a jónépek.

    Ez a nyitóhétvége alakulása a dizni érában az SW filmeknél:

    (Solo: 84 - legyen ez zárójeles a május miatt)
    Rogue One: 155
    TRS: 175,5
    TLJ: 220
    TFA: 248

    Ha valaki nem látja ebben a leszálló ágat (hogy egy trilógia "nagyívű lezárása" majdnem annyit hoz, mint egy magányos, önálló film), az vagy vak, vagy festi magát. :-PPP

    Vagy fizetett bértapsoló... ami még rosszabb.

    ...

    VálaszTörlés