2019. november 14., csütörtök

The Mandalorian s01e01 & The King – V. Henrik


…ahogy látjátok a főcímet, már sejthettek valamit…

Igen, 2017-ben kijelentettem, hogy soha többet SW filmet… nade sorozatról egy szót sem mondtam – mivel nem is tudtam, hogy lesz :-P ;-) –, és figyelve az érkező híreket, trailereket, kedvcsinálókat: megjött a kedvem ahhoz, hogy megsassantsam a Mandalorian pilotját. :sör: :-)

(És milyen érdekes: a közelgő decemberi új SW bemutató egy hangyányit sem érdekel. Egy trailerét sem néztem meg, nem várom, nem fogom megnézni se moziban, se sehol – teljesen érdektelen számomra az egész. :thumbsdown: )

Node a Mandalorian…


The Mandalorian s01e01


Ahogy néztem-nézegettem az elejét, néha arra gondoltam: ez nagyon cool… aztán meg arra… ez nagyon gagyi… aztán meg arra, ó, de klassz… aztán meg arra, ez tiszta műanyag…

Szóval, jól összezavart, és komolyan el is gondolkodtam: szeretem, ha „ismerős” az SW, és „ismerős” karakterek-jelenetek-helyszínek sorjáznak?! Vagy azt szeretném, ha semmi korábbi SW-re nem emlékeztetne… de akkor meg, hol SW ez az egész?!?!

Végül úgy döntöttem, jó és szeretem, ha ismerős pillanatok-karakterek köszönnek vissza, villannak fel, és nem pedig fanyalgok miatta, hogy „óh, már megint ez…?!”.
 

Oké, a „kékfejű illető” szerintem a legkevésbé sikerült: mind maszkilag, mind karakterileg. Szvsz.

De minden más ott volt a szeren, és a végén azt mondtam: tetszett, hogy a fene enné meg! Tetszett egy új SW, hosszú idő óta először – és azóta már 2x meg is néztem. :-)))

Érzem azt, hogy nekem, a western-filmek szerelmesének rengeteg pluszt adott hozzá a pilotból szándékoltan áradó western-feeling – beütött, de nagyon. :sör:Mondanám, nem vittem túlzásba az utánaolvasást, hogy hol és mikor játszódik a Mandalorian.


Eleinte meggyőződésem volt, hogy ez a (tervezett?) Boba Fett-film sorozattá írása – de nem ő a főszereplő, és egy beszélgetésből hirtelen le is jött, hogy itt melyik korban is vagyunk.

„- These are Imperial Credits.
- They still spend.
- I don't know if you heard, but the Empire is gone.”

Szóval, menet közben rájöttem, hogy nem Boba Fett a főszereplő, és hogy a Birodalom után vagyunk (és állítólag az Első Rend megszületése előtt, de erre még nem utalt semmi – ezt már csak a pilot után olvastam a neten).

Megmondom a frankót: tetszett. Tetszett ez az ismerős-ismeretlen világ, csíptem a karaktereket, jók voltak a helyszínek – és a végén a mexikói ranchnál lezajló showdown pedig igazi tisztelgés, tribute volt a régi westernek előtt. :thumbsup:

(Éppen ezért, a szándékolt, látható-érezhető western, cowboy-indián feeling és romantika okán volt zavaró számomra az egyik mondat magyarítása. „I have spoken.” – „Nincs több mondandóm.” Valahogy számomra olyan egyértelműnek tűnt, hogy az öreg Kuill karaktere, egy magányos, öreg indián, vagy indiánok között sokáig élt-élő cowboy akar lenni, akinek vagy születetten sajátja, vagy az együttélés során átvette már az indiánok szóhasználatát, és az „I have spoken”, az majdnem egyenlő az „Uff, én beszéltem.” kijelentéssel, amivel – a filmes-könyves western legendárium szerint az indiánok zárták le a beszédüket. Ezért, ha nem is írtam volna bele az „Uff” szót (hogy ráerősítsek a hasonlóságra), de próbáltam volna ebbe az irányba fordítani ezt a mondatot: „Szóltam.”, „Beszéltem.”, vagy esetleg bővebben: „Elmondtam, amit akartam.” frázissal. De persze, könnyű az oldalvonalról belepof… átlankodni. :sör: :-) )

Közben pedig Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, John Beasley és kedvenc „állandóan meghaló rosszfiúm”, zsoldos-kaszkadőröm: Tait Fletcher. :sör: :-)))

Lubickoltam az általam szeretett színészek között.


Hja, tényleg – azt is a neten olvastam, hogy a „keményvonalas SW fanoknak biztosan bejön a sorozat”, és úgy eltűnődtem, hogy vajon én „keményvonalas” vagyok?!

Aztán úgy döntöttem, hogy nem. :-P Én „régivágású” SW fan vagyok, aki már marhára nem szereti, ha olyannal akarják etetni, ami már valaki előtte megrágott és kiköpött – sőt, azt meg főleg nem szereti, ha valaki _leköpi_ azt, amit ő szeretett. :dierianjohnsondie: :-OOO :-PPPP

Összegezve: tetszett az alapfelállás, csíptem a karaktereket, tetszett a főtéma, élveztem a kibontást, jók voltak a csavarok. :thumbsup:

1000 éve nem jött be már semmilyen SW-megfilmesítés – erre itt ez a sorozat, és rácuppanok. :-) :sör:The King – V. Henrik
 

…amikor jó másfél órája néztem, gyakorlatilag lélegzet visszafojtva, újra rájöttem, hogy imádom a királydrámákat. Mert igazából nem volt benne „akció” (csatajelenet, vívás, harc), _„csak”_ interakció, mégis… minden egyes másodpercét imádtam. :leborul:

Annyira tetszett a politikai kavarás, a helyszín, a miliő, és olyan jók voltak a karakterek, hogy teljesen belefeledkeztem.

Timothée Chalamet – igazából dunsztom sincs, ki ez a srác (oké, az imdb a barátom, de javarészt nem láttam a filmjeit, amit meg láttam, ott meg nem emlékszem a karakterére… :-PPP ), de az 100%, hogy magabiztosan, energikusan és karizmatikusan formálta meg az királlyá váló ifjút. :respect:

Joel Edgerton – oké, nem véletlen, hogy a(z egyik) producer saját magára osztja a(z egyik) legjobb szerepet, de az már saját jogán öröm, hogy marha jó a karakterben, és minden egyes megjelenése, minden egyes mondata üt. :respect:
 

Sean Harris – amikor az azt mondom, hogy egy igazi angol színész, akkor most már az ő arca és alakítása is be fog ugrani. Csöndes, magabiztos erővel volt jelen minden képen, amikor megszólalt nem lehetett figyelmen kívül hagyni, és amikor csak némán állt és figyelt, akkor is érzékelhető volt ereje és befolyása. Nagyon tetszett. :respect:
 

(Oké, Robert Pattinson viszont idegesített, de igazán nem tudom eldönteni, hogy így instruálták, ilyenné írták a karakterét, vagy magától volt ilyen – olyan – ripacs(kodó). Próbálok rajta túllépni.)

Az Azincourt-i (vagy Agincourt-i) csata pedig kellően hatásos volt a legvégére. :sör:

Az írták róla valahol „vérszegény királydráma” – bakker… :-PPP

Arra gondolok, hogy bár minden történelmi film ennyire „vérszegény” lenne, akkor valami olyan tökéletes világban élnénk, ami… ááááá… elképzelhetetlen. :-/ :-)

Én imádtam a The King minden percét, és hálás vagyok érte. :respect:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése