2019. július 28., vasárnap

Ida & Le Grand Bain – Sink or Swim – Szabadúszók & The Boy and the Beast


Utol kell érnem magam, ezért ma két posztot fogok tolni egymás után: elsőnek a „kevésbé jó” filmekkel kezdem, utána lesznek a „jók” – hogy inkább azok figyeljenek fent a blog elején a következő posztolásomig.

Tudjuk le akkor először… őket.


Ida



A lengyelek is megcsinálták a maguk szembesülését/szembesítését a zsidó vallású polgárainak elveszejtéséről.

Ám úgy gondolom, hogy a mi 1945 című filmünk sokkal erőteljesebben, hatásosabban ragadta meg a témát, és úgy, hogy utána nem nagyon tudott aludni az ember pár napig.

Az 1945 egy meg nem nevezett magyar kisváros egész lakosságát szembesíti a deportálásokkal és a holocausttal – az Ida egy család drámáját követi le, a nagynéni, és a túlélő lány szemszögéből.

Az Idában nem csak a brutális múlt a fontos, hanem legalább olyan erővel van jelen az apácák által nevelt, éppen szent fogalomra készülő lány egyéni élete, vágyai, ahogy a világi nagynéni hatása alatt lassan ő maga is szeretne még a szent fogadalom előtt egy teljes szerelmi egyesülésben lenni egy férfival.

…és ez utóbbi klisés. Sajnos. Felépítése várható, kiszámítható, lineális – mint a belőle levont konzekvencia sem tartogat semmiféle meglepő revelációt.

De arra legalább „jó” ez a magánéleti/szerelmi vonal, hogy tompítsa a lemészárolt zsidó család fölötti fájdalmat, katarzist… Mintha nem csak a főszereplő Ida, de maguk a filmesek sem szerettek volna ebbe úgy komolyan belemerülni.

Pedig a belemerülés megtisztulást is hordoz. Legalábbis úgy tartják…

Sajnos, a főszereplő Ida (Agata Trzebuchowska) sem sokat segít abban, hogy elmélyüljünk a tragédiában. Nem tudom, hogy rendezői, vagy önnön instrukciók alapján forgatott, de az alapvetően „közömbös” arckifejezése (mind a sír kiásása során, mind a szerelmi együttlét folyamán), mind a minimalista színészi teljesítménye egy közönyös, érdektelen nőt mutatnak felénk, akit nem tud megindítani semmi, akinek nincsenek érzelmei, érzései.

Ezt a közömbös nőt mi is csak amolyan kívülálló hűvös távolságtartásával néztük, de talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, mégis bennünket (nézőket) jobban megérint a dráma, a tragédia, mint őt magát. Szomorú és elkeserítő, hogy – a filmesek szerint – egy keresztény apáca képes ennyire érzéketlen maradni saját családja, önmaga tragédiájával szemben.

Talán jobb is, ha egy ilyen ember a zárda falai között marad, ahol nincs más, csak Isten és ő. Ott szerethetik egymást békében, és nem kell törődni senkivel, mintha a világ nem is lenne…

Régóta szerettem volna látni ezt a filmet – de határozott csalódás lett.

Az 1945 százszor jobban az ember húsába mar. :respect:


Le Grand Bain – Sink or Swim – Szabadúszók


Olvastam, hogy a franciák is megcsinálták a maguk „férfi szinkronúszócsapatos” filmjüket – és azt is olvastam, hogy „mennyivel jobban sikerült ez nekik, mint az angoloknak a Swimming with Men-nel”.

Hát, Testvéreim az Úrban – ízlések és pofettádák ugye vannak, meg minden.

Én mégis azt mondom, hogy a francia változat csak halovány árnyéka az angolnak, amin rengeteget röhögtünk – míg a francia verzión legfeljebb pár kesernyés mosolyt nyomtunk el.

Ami nekem még nem volt oly annyira szimpi, hogy a franciák a film végén (SPOILER ON) magukat hozták ki bajnoknak (SPOILER OFF), míg az angolok úgy tisztelegtek mindkét film(!) ihletője, a svéd férfi szinkronúszó válogatott előtt, hogy a filmben is ők az első helyezettek.

Nem tudom, de az angolok megoldása szerintem igazi tisztelgés volt, igazi gentleman kalapemelés, míg a franciáké… hááát… nem különösebben az. :-PPP

Mondanám, hogy nézzétek meg mindkettőt és döntsétek el ti magatok, hogy melyik is a jobb – de nem mondom. :-PPP :-)

Nézzétek meg a Swimming with Men-t :sör:, a Sink or Swim-et meg simán hagyjátok ki… :-PPP


The Boy and the Beast


Annyira vártam volna már egy jó animét, mint egy falat kenyeret…!

Az első fele, sőt, a háromnegyede(!) nagyon tetszett! Eredeti volt, karcos és harcos, jó poénokkal, remek beszólásokkal, nagyon jó interakciókkal a két főhős között! :sör:

De a végére… basszus… átmentünk egy didaktikus tanitómesébe.

„Hogy a Fiú soha többé nem fogott kardot a kezébe, jó tanuló lett és jó sportoló, remek állást szerzett egy irodában, ahol éhbérért napi 12-14-16 órába húzhatta az igát, otthon meg egy boldogtalan feleség, és két elhanyagolt gyerek várta. Szóval, beállt ő is a sorba, és hétköznapi szürke – de legalább roppant sokat dolgozó! – ember lett, hagyjuk ezt a fantázis marhaságot.”
:eeekkk:

Mondtam is magamnak: köszönöm ezt a tanulságot, kellőképpen visszarántott a földre, mint kábé a 100. emeletről kiugorva a gravitáció. :-PPP

Kár érte, pedig egész remek kis film lehetett volna. :-///

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése