2019. január 26., szombat

Yeok-rin – The Fatal Encounter & Polar


Egy eszméletlenül remek film – és egy felháborítóan rossz…


Yeok-rin – The Fatal Encounter



„For many years… he brought up assassins. And planted them in and around the court. With one goal... To wait for the time... and assassinate... Your Majesty.”

Nem egy mai csirke, 2014-es, de végzetes hiba lett volna, ha végleg kimarad az életemből! :sör:

Amikor a „Rampant”-ról írtam, az imdb dobott fel ajánlásokat, hogy „More Like This” – és onnan szemeztem ki a „Yeok-rin”-t.

És mekkora atomállatkirályság volt ez a film! Döbbenetesen remek! :respect:

Gondoltam: „valami kis keménykedős-kosztümös-harcolós” stuff, ami kellemesen kitölt majd egy estémet.

Aha. Köpni-nyelni nem tudtam közben, és a szemem kiguvadva tapadt a képernyőre.

„Valami kis harcolós-kosztümös…” – na, hagyjál a hülyeségeddel! Ez egy olyan összetett, olyan komplex, olyan szerteágazó, mégis egyfelé tartó, olyan rohadt izgalmas történet volt – zseniális flashback-ekkel fűszerezve –, hogy az ember figyelme másodpercre sem lankadhat közben.

1777. július 28. Jeong-jo király (Hyun Bin) uralkodásának első évében – annak a 20 órának a története, amikor a puccsot terveznek a király ellen.

„Tonight, assassins will attack the king's court.”

Megismerhetjük a királyt, aki – spoiler :-P – egy nagyszerű ember, végtelenül szimpatikus, uralkodásra termett, fantasztikus jellem. És aki kénytelen úgy mozogni, úgy beszélni saját palotájában, mint aki tojáson jár…


És megismerhetünk két bérgyilkos testvért, akiket gyerekkoruktól fogva, állati-félállati-vadállati körülmények között arra treníroztak, hogy parancsra bárkit-bármikor megöljenek: Gap-soo „Number 77” (Jae-yeong Jeong) és Eul-soo „Number 220” (Jung-suk Jo).


Ahogy telik az idő, egyre jobban és jobban megismerjük és megszeretjük Jeong-jo királyt – és egyre jobban megismerjük és megszeretjük(!!!) a két bérgyilkost. :eeekkk:

Legalábbis én így voltam vele. :respect:

Mert az az ocsmányság és aljasság, amin végig kellett menniük gyerekkoruktól fogva… az iszonyú, gyomorforgató, és megrendítő.

Közben látjuk a politikai kavarást, hogy ki-kinek a besúgója, kit milyen érdekek mozgatnak, ki milyen mélyen manipulálja a többieket – és hogy közben mézesmázas, gyilkos mosollyal készülnek a leszámolásra…

A király és gyilkos drámája pedig... abba belerendül az ember lelke.

„- When we were young, we secretly came here. Do you remember then?
- It was the 78th day since I came to serve you, sir.
- Back then... were you an assassin?
- Yes, sir.
- We once went fishing in secret. Remember?
- In early August...  It was the 164th day since I began serving you, sir.
- Then... were you an assassin?
- Yes, sir.
- You came in all bruised up. You didn't say why you were beaten. And I didn't say why I was crying. The year of the Rooster... It rained hard that day. It was 3 years after my father's passing. Were you then... an assassin? What were you?”


Elképesztően izgalmas, döbbenetesen fordulatos, emberi drámákkal és tragédiákkal – zsigeri aljassággal, trágyadombi köpedelem mocsoksággal, és mégis: emberi nagysággal és nagyszerűséggel teli, bitang jó film a „Yeok-rin”.

Van benne harc és csata is (naná…), de nem arról szól, nem az a lényege, nem az az esszenciája.


Must see.
:leborul:


Polar


Ha csak ennyit tudtok – akkor hagyjátok abba filmezést.

Ha csak kliséket halmoztok egymásra – akkor inkább nem kell ezt erőltetni.

Beállni az Equalizer és a John Wick sorba sokadik gyilkolósnak – ehhez nem kell Mads Mikkelsen tehetsége. Filmezzétek a vágóhidat egy napig, az is elég.

Üresfejű, pozőr, érdemtelen… akármi lett ez. Idő- és életrabló.

Megérett a tűzre. :thumbsdown:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése