2018. július 5., csütörtök

Скиф - Skif - The Scythian



Amikor egy témára ráharapok, akkor megyek, amíg falnak nem ütközök/pofára nem esek. :sör:

Amikor az imdb-n szemeztem a Legend of Kolovrat rivjúmhoz, a rendszer feldobta a „People who liked this also liked…” menüpontban a „Скиф” című filmet.

Ráklikkeltem, elolvastam, megnéztem a trailert – és úgy döntöttem, hogy rárepülök.

Biztos voltam abban, hogy nem lesz olyan jó, mint a Kolovrat, de valószínűsítettem, hogy azért tetszeni fog.

Nos… valóban más ligában játszik, mint a Kolovrat – de a saját pályáján éppen olyan nagyszerű. :thumbsup:

Valójában: le vagyok nyűgözve. :respect:




Brutális volt. Véres és karcos. Kegyetlen, kíméletlen… láncáról elszabadult.

Sosem hittem volna, hogy az oroszok dobnak egy ilyet, amit korábban maximum az Apocalypto-ban és a Raid: Redemption-ben láttam. Mintha a kettő szerelemgyereke lenne: nyakon öntve szláv mitológiával, ősi istenekkel, különös, világtól elzárt, brutális törzsekkel. :amazing:






Lyutobor (Aleksey Faddeev), a medveszerű, egy sziklatömbből faragott keresztény harcos Tmutarakan herceg (Yuriy Tsurilo) szolgálatában áll, egy nap megtámadja házát és birtokát a szkíta orvgyilkosok klánja, és elrabolják feleségét, valamint karonülő gyermekét.



Háza ajtaján egy üzenetet hagynak: akkor kaphatja vissza szeretteit épen és egészségesen, ha megmérgezi a herceget.

A film másik szála az ifjú, hányaveti, senkit és semmit nem tisztelő, senkitől és semmitől nem félő, iszonyúan technikás szkíta gyilkos, Kunitsa (Aleksandr Kuznetsov), aki egyre tör feljebb a gyilkos klán ranglétráján, és már nem átallja a vezér, Yar (Vitaly Kravchenko) helyét magának követelni.





A fentiekből nyilván adott: Lyutobor és Kunitsa összefognak, hogy kiszabadítsák a előbbi családját a szkítáktól, és megtudják, hogy ki az, aki megbízta őket Lyutobor, és rajta keresztül a herceg elleni támadással.



Egészen élvezetes és különleges, ahogy a két harcos – üldözőkkel a nyomukban – egyre mélyebbre és mélyebbre hatolnak a vadonba, ahol félelmetes törzsekkel találkoznak: és Lyutoborról kiderül, hogy lelkében egy un. „erőállat” lakozik, ami ha elszabadul… hát Isten irgalmazzon minden élőnek körülötte. :amazing:

Ez a misztikus-fantasy elem igazából a hab a tortán. :thumbsup:




A harcok brutálisak, véresek, és irgalmatlanok – igazából olyanok, amiken nem látszik, hogy megkoreografálták volna. Nyilván igen: de ezt így elrejteni, hogy egy harc ne megkomponáltnak tűnjön, hanem zsigerinek és ösztönösnek – ez csak a legnagyobbak és a legjobbak sajátja. :amazing:

Ezt szerintem eddig csak az Apocalypto és a Raid-filmek tudták hozni – és most melléjük lépett fel a Скиф. :respect:

 
 

Emlékszem, anno, 2002-ben hogyan kezdődött a „The Scorpion King”: egy törzsi nagyházban megannyi gyilkos harcos vette körül az elfogott és kikötözött Jesup-ot (Branscombe Richmond), és az őt megölni készülő törzsfő azt mondta:

„Öltünk már babilóniaikat, öltünk mezopotámiaikat, öltünk már asszírokat, mükéneieket, sumérokat! De nem adatott meg az az öröm, hogy megöljünk… egy akkádot!”

Mire Jesup megszólal:

„Szánjanak meg az istenek… mert a fivérem nem fog!”

És a következő pillanatban berobban a nagyházba Mathayus (The Rock), és egy elképesztően fergeteges harc bontakozik ki. :thumbsup:

Én akkor, és azóta is arra gondolok, hogy milyen frankó lehetne egy olyan film, ami végigvisz egy ilyen koron, amikor különböző népek legjobb harcosai mérik össze erejüket. És milyen lenne ezek legjobbjainak, az akkádoknak a története.

Nos… ha nem is úgy, ahogy elképzeltem, de a Szkíta éppen az a film, amire 16 éve várok. :respect:


Mert a szíkták ebben a Скиф-ben legalább annyira döbbenetesen halálos harcosok, mint az akkádok voltak és lehettek a Skorpiókirályban. :sör:

Bonyek, bakker, és krutzifix – két olyan orosz filmet láttam most egymás után, ami méltó bármelyik nemzet legjobb harcos filmjeihez. :leborul:

Ha nem még azoknál is jobb… :respect:



Must see. :sör:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése