2017. december 15., péntek

Star Wars: Episode VIII. – The Last Jedi




Hát… eddig tartott. Vagy eddig tartottam magam.

38 évig szerettem az SW-t: 2015-ben az Ébredő Erő egyszerre töltött el édes-bús nosztalgiával – és ijedtséggel: mert az első SW film lett, amit csak egyszer néztem meg… De nem adtam fel a szeretetet és a reményt. Aztán jött 2016-ban a Zsivány Egyes: és a szám íze megkeseredett… és ezt se néztem meg azóta se még egyszer. De még mindig nem adtam fel.

…ám most feladom. Elég volt.  Nem nézek több új SW filmet.

Igazából… most már a régiektől is elment a kedvem.

Hogy „37 éve erre a filmre vártunk”? Én biztosan nem. Ennyire azért még nem adtam le a mércét.

A Ébredő Erő arcátlanul nyúlta és másolta az Új Reményt – a Last Jedi pedig… hm… „folyamatosan tribute”-ozik a Birodalom Visszavág előtt. A másolás nem olyan arcátlan mint korábban, de egyértelműen tetten érhető.

Igazából, egy árva szegmense nem volt a filmnek, amiben/ahol valami újat, valami frisset láttam volna: csak „újrajátszásokat”.

Igen, 40 év telt el, és még mindig nem jutottunk túl azon, hogy „van benne jó, érzem, én át tudom állítani!”.

Kérnék és könyörögnék, hogy legyen már valami új konfliktusforrás – de már nem érdekel az egész.

Járt utat a járatlanért, meg ilyenek, ugye. Az a biztos.

A Hoth-bolygót egy-az-egyben másolni, a Dagobah Yoda-téma újrája, a Menekülés Los Angeles-ből a főpoént átvenni… áh, hagyjuk a fenébe.

Sokszor fészkelődtem kényelmetlenül a helyemen: hol amiatt, hogy untam a dolgokat, hol amiatt, mert már nekem volt kínos az egész…

Legalább Yodát ne nyomták volna bele, csesszus! De muszáj volt, nyilván…

A legkínosabbnak a „mindenképpen legyenek új lények”-szegmens „üldögélő, szabadon megfejhető zsiráftehenei” és a „rágcsávók-klón vicces lundák” voltak számomra: ha én lettem volna az epizód kreatív lényfelelőse, bizonnyal most tökönszúrva hevernék egy sikátor mélyén… Így csak a szemem égett ki vagy két dioptriát, és kétoldali, heveny arcidegzsábát kaptam. De ezzel még együtt lehet élni.
Azzal nem tudnék, hogy ezeket én találtam ki…

Tudom, hogy mostanában a PC-korrektség hódít, meg a „safe space”, meg a feminizmus.

Nos, igen korrekt feminista film lett a Last Jedi.

Leia Poe-t üti ki valami energiafegyverrel, Rose Finn-t sokkolózza le, Rey Luke-ot üti le hátulról(!), Leia és Holdo összenevetnek és elpoénkodnak az eszméletlen Poe felett, Rose megakadályozza Finn hősies (a Függetlenség Napjából ismerős…) önfeláldozását, Rey simán legyőzi Luke-ot (ez viccnek is rossz lenne, de nem az).

Igazából, a film a hülye és állandóan ostobaságot csináló pasikról és okos, ügyes, felsőbbrendű nőkről szól.

Ez már nem PC-korrekt, ez már a ló túloldalán a talaj. Csak szólok.

Tudod, amikor a Sith Bosszújában R2-D2 elkezdett röpködni, akkor azért köptem egy keserűt a lábam mellé…

Most meg Luke csinál egy olyan Jedi trükköt, ami fényéveket szel át, és amit az egész Jedi Tanács Yodástul sem tudott volna a büdös életbe’ megcsinálni.

Vannak egyáltalán még szabályok ebben a világban? Vagy mindenki azt ír bele, amit nem szégyell, és a világ koherenciájára meg lehet nagy ívben tenni?


Arra gondoltam, hogy legszívesebben sírnék: elgyászolnám a gyermekkori rajongásom végét.

De olyan keserű a szám, olyan száraz a szemem, hogy nem tudom megtenni ezt se…

Ez már nem az én SW-m.

Vigyétek el előlem. Látni sem akarom többé.


(Szándékosan nem használtam emotikonokat. De bízom benne, hogy így is átmennek az érzelmeim.)


UPDATE:

Nocsak-nocsak: PewDiePie (a Youtube-on ő rendelkezik a legtöbb feliratkozóval: 58 millió), aki a mai trendiség egyik szószólója - ha lehet így fogalmazni - szintén közzétett egy videókritikát a filmről.


ÁPTUDATA Szám.kettő:

Oké, a RetroShock! videókritikáján olyan jókat röhögtem, hogy muszáj becsatolnom.
:-)))



8 megjegyzés:

  1. Most olvastam egy beszélgetést Mark Hamill-al, és egy mondata nagyon megragadott, amikor a Last Jedi-ről beszélt.

    https://www.theguardian.com/film/2017/dec/14/star-wars-the-last-jedi-mark-hamill-carrie-fisher-good-kisser

    "But it’s not my story any more and I just have to accept that."

    ...

    Én sem tudok mást tenni, mint ő. :respect:

    Lehet, hogy bátran/durván kijelentem: az eredeti trilógia leggyengébb láncszeme volt Mark Hamill - de legerősebb, legszimpatikusabb, Utolsó Bástyánk lett mára belőle. :respect:

    SPOILER!

    Megtisztelő vele együtt, az Utolsó Főhőssel távozni a Star Wars-tól. :leborul:

    VálaszTörlés
  2. Szia Lee!

    Nekem is hasonló gondolatok jártam a fejemben a film után. Kiábrándító, ahogyan teljesen tönkretették George Lucas Star Wars mítoszát.

    Én is végeztem a Disney-féle Star Wars filmekkel, és úgy tekintek rájuk, mint rossz minőségű (legalábbis újranézhetetlen) fan fictionra.

    elegos

    VálaszTörlés
  3. Itt végre egy olyan kritika, amivel javarészt egyetértek - és a hozzászólók között is van sok olyan hang, akikhez csatlakozni tudok:

    https://hessteg.com/star-wars-az-utolso-jedik-2017-kritika/

    VálaszTörlés
  4. A legmegosztóbb Star Wars mozinak számít Az utolsó Jedi:

    http://hvg.hu/kultura/20171219_star_wars_az_utolso_jedik_spoileres_kritika_velemenyek


    28.900-an írták már alá azt az online petíciót, hogy vegyék ki a Last Jedi-t a hivatalos kánonból.

    "“Episode VIII was a travesty,” the petition reads. “It completely destroyed the legacy of Luke Skywalker and the Jedi. It destroyed the very reasons most of us, as fans, liked ‘Star Wars.’ This can be fixed. Just as you wiped out 30 years of stories, we ask you to wipe out one more, ‘The Last Jedi.’ Remove it from canon, push back Episode IX and re-make Episode VIII properly to redeem Luke Skywalker’s legacy, integrity, and character.”

    “Don’t take something so many of us loved so much and destroy it like this. Let us keep our heroes.”"

    ...

    VálaszTörlés
  5. Azért ezt telibevertem :-)

    https://index.hu/mindekozben/poszt/2017/12/23/a_porgok_a_tokeletes_peldaja_annak_miert_a_disney_a_leggonoszabb_zseni_ceg_a_vilagon/

    "Az ír sziget, ami a filmben Ahch-To helyszínéül szolgál, tele volt lundákkal, de méghozzá annyival, hogy utólag rémálom lett volna őket kiretusálni a felvételekről. Innen jött a Disney ötlete, hogy akkor inkább felhasználnák valahogy a mindenhol repdeső madarakat, és utólag módosítottak kicsit a sziklákon élő lundákon, kitaláltak egy cuki kis állatkát, amivel helyettesítették őket"

    :-PPP :-)))

    VálaszTörlés
  6. Egy kicsit szemezgettem PewDiePie videókritikájából:

    „This is Star Wars! It’s got 94 percent on Rotten Tomatoes, if you don’t like this movie, there is something wrong with you. You don’t know how to criticize of movie. (…) How? How? How? How does this movie 94 percent? How?
    (…)
    Where someone or something is facing criticism and it’s all just thrown away by nitpicking one of the many valid criticisms it’s getting and just reducing that down to some sort of lower IQ.
    (…)
    Constant ignoring common sense for the sake of jokes.
    (…)
    But then Luke goes to down to the beach and I saw something truly horrible. There this space walrus sitting down like this and he grabs a pacifier and he milks the space walrus. (…) Luke Skywalker did this. Why?
    (…)
    I think that’s why I’m so bothered with this film because it just felt like a massive waste of potential.
    (…)
    Last but not least I think switching directors midway through a trilogy was a terrible idea and clearly anything that was set up from the first film was thrown out the window for the second one because the directors had different ideas of what was important and it just made the whole thing a mass to me.
    (…)
    For me this really turned off Star Wars again. How many times are you gonna get let down until you say: you know what? At this point I don’t really care anymore. I think that’s where I am.
    (…)
    I am 100% off the train after this film. I’m gonne give it 3,5/10.”


    Nahát, szóval, mégsem csak a hozzám hasonló, félig már kihalt(nak számító) öregek között akad kritikus hang - hanem a jelenkor frankómegmondói között is.

    VálaszTörlés
  7. Szeretem olvasgatni a "smokingbarrels.blog.hu"-t is, mert mindig találni valami érdekeset. :sör:

    Most is.

    http://smokingbarrels.blog.hu/2017/12/14/masodvelemeny_star_wars_az_utolso_jedik_star_wars_the_last_jedi

    "Johnson tehát lehet, hogy bátor akart lenni, a saját útját akarta járni, de nem érezni úgy, hogy ennek lenne minimális jelentősége is, hogy ezzel bármi végérvényesen megváltozott volna a Star Wars univerzumában. Akik meghaltak, azért távoztak, mert már eddig sem tudtak velük mit kezdeni, a konklúziók a IX. rész opening crawl-jának első három mondatával semmisé tehetők, a szereplők pedig továbbra is tetszőlegesen formálható agyagfigurák maradtak, akik autonóm, konzisztens karakterívek végigjárása helyett mindig azt csinálják és mindig azt fogják csinálni, amit az aktuális író meg fog követelni tőlük.

    De a trilógia középső, összekötő részeként Az utolsó Jedik láthatóan nem is törekszik másra, mint hogy a lehető legkényelmesebb helyzetbe dobja vissza a labdát Abramsnek, meghatározó struktúráját emiatt ugyanúgy az elődökből nyeri, mint az előző két Disney-Star Wars, és ugyanúgy csak egy két és fél órás termékbemutató, ami lassacskán inkább kísérőtermék a Star Wars-salátához, mint fordítva. Viszont Az ébredő Erő még így is nagyságrendekkel ügyesebben szórakoztatott, a Zsivány Egyes pedig még így is több ambíciót tartalmazott. De azt hiszem, már a Lord-Miller páros kirúgásakor sejthettük, hogy előbb halunk meg, mint hogy egy valóban bátor, önálló karakterrel bíró Star Warst lássunk. És ha Rian Johnsonnak ez a kreatív szabadság, bele sem akarok gondolni, mihez kezd majd a saját trilógiájával...

    6/10"

    ...

    VálaszTörlés
  8. RetroShock! videókritika áptudatálva a posztban!
    :-)))

    VálaszTörlés